ΥΓΙΗ ΠΑΙΔΙΑ-ΥΓΙΗΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ:ΜΕΡΟΣ 1ο

 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Αγαπητοί γονείς

στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στις ενότητες :”Ζω καλύτερα-Ευ Ζην” και “Φροντίζω το περιβάλλον” ασχοληθήκαμε με το θέμα :”Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης”. Με την λήξη λοιπόν του συγκεκριμένου  εκπαιδευτικού προγράμματος ακολουθεί παρακάτω πληροφοριακό υλικό προς χρήση .

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα τρόφιμα δεν παράγονται ως δια μαγείας. Η παραγωγή και η κατανάλωση τροφίμων φέρνουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Στο πρόγραμμα «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» του WWF Ελλάς προσφέρουμε μια σειρά από καθημερινές και πρακτικές λύσεις για όλους του Γονείς

ΤΟ ΘΕΜΑ:ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ

ΔIATΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

 

IMG ad9f760b27a738c1064adfa13991ca8e VΒρισκόμαστε στη χώρα που γεννήθηκε η μεσογειακή διατροφή. Αλλά συνεχώς απομακρυνόμαστε από αυτή, με τραγικά αποτελέσματα:

Η διατροφή των παιδιών μας χαρακτηρίζεται από μειωμένα οικογενειακά γεύματα και μεγάλη κατανάλωση πρόχειρου φαγητού. Έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρβαρων παιδιών στις ανεπτυγμένες χώρες

Με μεγάλο κίνδυνο στην υγεία τους, το 44% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών ηλικίας 5-17 ετών θεωρούνται υπέρβαρα ή παχύσαρκα!

IMG 94193eac8fc251ae1ceab04a8488d1da V

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

IMG e11181c4023cc9181b08f3a07d113e13 V

Τα τρόφιμα δεν παράγονται ως δια μαγείας. Η παραγωγή και η κατανάλωση τροφίμων φέρνουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Για παράδειγμα, τεράστιες εκτάσεις δασών καταστρέφονται κάθε χρόνο προς κτηνοτροφική χρήση και την αγροτική παραγωγή, όπου καταναλώνεται το 90% του πόσιμου νερού.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, σχεδόν το 30% των παραγόμενων τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια, αντί να καταναλωθεί.

44% ΥΠΕΡΒΑΡΑ ΑΓΟΡΙΑ 5-17 ΕΤΩΝ

38% ΥΠΕΡΒΑΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ 5-17 ΕΤΩΝ

33% ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

90% ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΑ

Όλες οι στατιστικές δείχνουν ότι τα παιδιά στην Ελλάδα απομακρύνονται από τη μεσογειακή διατροφή. Άλλες στατιστικές δείχνουν πως οι φυσικοί πόροι που απαιτούνται για την παραγωγή τροφίμων εξαντλούνται με ταχύτατους ρυθμούς.

Μια τετραμελής οικογένεια στην Ελλάδα πετά κάθε χρόνο στα σκουπίδια σχεδόν 120 κιλά καταναλώσιμων τροφίμων. Το μεγαλύτερο μέρος της σπατάλης θα μπορούσε να αποφευχθεί!

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ;

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 Tα πράγματα είναι πολύ απλά! Αν τρεφόμαστε υγιεινά κάνουμε καλό και στο περιβάλλον. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά μας.

Αν καταφέρουμε τώρα να τα μυήσουμε στα μυστικά της καλής και υγιεινής διατροφής, θα βάλουμε γερές βάσεις για να γίνουν υγιείς και συνειδητοποιημένοι πολίτες.

Αντί για συσκευασμένα έτοιμα τρόφιμα επέλετε μαγειρευτό φαγητό. Αντί για τροφές πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη, επέλεξε αγνές συνταγές με πολλά φρούτα και λαχανικά. Το αποτέλεσμα θα είναι αμέσως ορατό!…

Μαγειρεύοντας στο σπίτι και ακολουθώντας το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής, θα μαγειρέψεις έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά σου αφήνοντας μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα!

 Όλες οι παραπάνω πληροφορίες μπορείτε να τις βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://food.wwf.gr/about

IMG 297b4358419e60434af357e89dcb4ebd V

“Μαγειρεύουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας”

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων