ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΜΑΓΙΚΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

“ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΜΑΓΙΚΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ”

Σοφία Δήμου

 

Το ταξίδι της μαγικής Μαργαρίτας

«Ένα κυριακάτικο μεσημέρι η Μαρίτσα κοιτούσε από το παράθυρό της τη φουρτουνιασμένη θάλασσα, τα γκρίζα σύννεφα στον ουρανό και το δέντρο που το λένε αροκάρια να λυγίζει από το δυνατό αέρα. Αφού πέρασε αρκετή ώρα χαζεύοντας έξω, κάθισε στο αγαπημένο της γραφείο, πήρε πινέλα, χαρτιά, χρώματα και ζωγράφισε μπλε, κίτρινες και πράσινες μαργαρίτες. Ζωγράφισε και καρδούλες πολλές, μια για κάθε μαργαρίτα, μια για κάθε βότσαλο. Και περίμενε να φύγει ο χειμώνας…».  «Το ταξίδι της μαγικής Μαργαρίτας» της Σοφίας Δήμου, ένα παραμύθι σε μουσική του Παντελή Θαλασσινού (εκδ. Στρατής) .

Μια μπλε μαργαρίτα γίνεται μαγική. Πως; Με τη δύναμη της φιλίας του τζίτζικα κιθαριστή. Απελευθερώνεται από τις ρίζες της, βγάζει αόρατα φτερά. Η μπλε μαγική μαργαρίτα μεταμορφώνεται σε πράσινη. Γίνεται μοναδική. Πως; Με τη δύναμη της αγάπης της κίτρινης μαργαρίτας της γης. Φιλία, αγάπη, ελευθερία, ταξίδι στον κόσμο και στα παραμύθια, με τελικό προορισμό τον πλανήτη όνειρο…

Είναι λουλούδι όμορφο

κι όποιος το μαδήσει

 θα μάθει κι ένα μυστικό…

Αν τον έχουν αγαπήσει!

                                                                 (Τι είναι;)

Η Μαργαρίτα

Η Άνοιξη έχει μπει για τα καλά και τα λουλούδια έχουν ανθίσει και μοσχοβολούν. Το λουλούδι που συναντάμε συχνότερα στις βόλτες μας στη φύση αλλά γνωρίζουμε και καλύτερα είναι η μαργαρίτα. Ή μήπως δεν το γνωρίζουμε τόσο καλά; Ας μάθαμε λοιπόν ότι….

Υπάρχουν πολλά είδη μαργαρίτας και με διαφορετικές ονομασίες. Η πιο χαρακτηριστική είναι η λευκή, που λέγεται και ασπρολούλουδο. Συναντάμε, επίσης, την κίτρινη μαργαρίτα καθώς και τη δίχρωμη.

  

margarites
Ανθίζει την άνοιξη και πλημμυρίζει με την ομορφιά της την ύπαιθρο. Η μαργαρίτα, bellis perennis όπως είναι η λατινική της ονομασία, δεν είναι μόνο ένα φίνο και ντελικάτο φυτό που στρώνει τη γη με το λευκό χαλί της. Είναι ένα λουλούδι που έχαιρε, κατά την αρχαιότητα, μεγάλης εκτίμησης για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες και ειδικότερα για την ικανότητα του να επουλώνει τις πληγές.

Το φυτό αυτό είχε άμεση σχέση με τις πολεμικές εχθροπραξίες. Οι στρατιώτες της αρχαιότητας, μετά από μάχες που διεξάγονταν την περίοδο που ήταν ανθισμένη η μαργαρίτα, τοποθετούσαν τα άνθη της πάνω στις πληγές τους για να επουλωθούν.
Στην αρχαία Ρώμη οι χειρούργοι, που συνόδευαν τις ρωμαϊκές λεγεώνες στη μάχη, διέταζαν τους σκλάβους τους να συλλέγουν σακιά με μαργαρίτες για να παίρνουν τον χυμό τους. Το χυμό τον μετέφεραν σε ασκούς για να το χρησιμοποιούν στη συνέχεια μουσκεύοντας τους επιδέσμους με τους οποίους έδεναν τα τραύματα που είχαν προκληθεί από τα ξίφη και τις λόγχες.
Στη λαϊκή ιατρική οι χωρικοί εφάρμοζαν μερικές φορές τα αλεσμένα νωπά φύλλα πάνω στις πληγές.
Ανάλογα με την περιοχή μπορούμε να τη βρούμε με διάφορες ονομασίες όπως Μαργαρίτα, Άστρο, Μπέλλα, Ασπρολούλουδο, Αρκοσχοιροτούδι, Ασπρουλάκι, Λιμονόχορτο.

Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

https://homouniversalisgr.blogspot.com/2019/11/blog-post_15.html

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Α.

Β.

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΜΕΤΡΩ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 10 ΜΕ ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ

https://logouergon.gr/tag/anoixi/

ΕΙΚΟΝΕΣ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ

https://blogs.sch.gr/44nipperist/wp-content/plugins/ls-pdf/pdfjs/web/viewer.php?file=https://blogs.sch.gr/44nipperist/files/2020/05/%CE%89%CF%81%CE%B8%CE%B5-%CE%BF-M%CE%AC%CF%8A%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CF%8D%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B5-%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BE%CE%B7.pdf

ΠΑΙΖΩ ΜΕ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

https://wordwall.net/el/resource/1843279/%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CF%89-%CF%84%CE%B1-%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B9%CE%B1

https://wordwall.net/el/resource/1887525/%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BE%CE%B7%CF%82

ΠΑΖΛ

Α.

https://puzzlefactory.pl/el/puzzle/paichnidi/gia-paidia/231844-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC/5×5

Β.

Γ.

 

ΜΕΜΟΡΙ


Λουλούδια και χρώματα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων