ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

      ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Σημαντική μέρα η σημερινή για το γυναικείο φύλο.

Ακόμα κι αν δεν το ήξερες, ίσως έχεις παρατηρήσει ότι τη μέρα αυτή μερικοί προσφέρουν στις γυναίκες λουλούδια, άλλοι τους εύχονται «Χρόνια Πολλά» και, αν είσαι από εκείνους που δεν τους ξεφεύγει τίποτα, μπορεί να πρόσεξες ότι κάποιοι μιλούν για τα «δικαιώματα της γυναίκας».
Όλα αυτά σίγουρα σε έχουν μπερδέψει!
Μα γιατί να υπάρχει γιορτή για τη γυναίκα;… έχεις αναρωτηθεί;

Δεν είναι πως σήμερα μόνο γιορτάζουμε την ελευθερία, την ισότητά μας με το αντρικό φύλο. Σήμερα είναι ημέρα μνήμης όσων πέρασαν οι γυναίκες που κακοποιήθηκαν, ντροπιάστηκαν, υποτιμήθηκαν, υποβαθμίστηκαν, παραγκωνίστηκαν, αμφισβητήθηκαν και απομονώθηκαν. Ημέρα Μνήμης για την αξία της γυναίκας και το πόσο αγώνα έχουν κάνει οι προηγούμενες γενιές για να έχουμε σήμερα δικαιώματα, ελευθερία γνώμης και ψήφου, δικαίωμα στις σπουδές και συμμετοχή στις επιστήμες αλλά και όλα τα υπόλοιπα αυτονόητα προνόμια της ζωής.

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.Οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών και των κοριτσιών γίνονται συχνά αιτία άσκησης βίας και αναρίθμητων παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους. Εκτιμάται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο 1,5 με 3 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας βίας με βάση το φύλο. 

Μαρτυρία ανήλικης εργαζόμενης:

«Κατεβαίνω στη γαλαρία στις 7 το πρωί και βγαίνω κατά τις 6 το απόγευμα, μερικές φορές κατά τις 7. Δουλεύω πάντα χωρίς κάλτσες, χωρίς παπούτσια, χωρίς φόρμα. Μόνο το μισοφόρι μου φοράω. Δουλεύω μαζί με τους άντρες. Εκείνοι είναι ολόγυμνοι. Στην αρχή φοβόμουνα πολύ και δεν μου άρεσε αυτό. Τώρα συνήθισα και δεν με νοιάζει. Μου φέρονται όμως καλά. Δεν ξέρω ούτε να διαβάζω ούτε να γράφω».

(Μαίρη Μπάρετ, 14 ετών)

«Ω, δεν είναι κρίμα ένα όμορφο κορίτσι σαν εμένα να πρέπει να το στέλνουν
στο εργοστάσιο με μισθούς της πείνας και στο τέλος να πεθάνει;…»
(τραγούδι βαμβακεργατριών σε γυναικεία απεργία το 1836)

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφικό υλικό και vìdeo υπάρχουν στον σύνδεσμο που ακολουθει:

https://tvxs.gr/news/san-simera/pagkosmia-imera-tis-gynaikas-i-istoria-tis-8is-martioy

Παρακάτω μπορεί κανείς να βρει εκπαιδευτικό υλικό προς αξιοποίηση.

8 Μάρτη:Παγκόσμια ημέρα γυναίκας-Εκπαιδευτικό υλικό

Μέσα από τα πιο κάτω  vdeo προσπαθούμε να ανατρέψουμε τα στερεότυπα που επικρατούν σχετικά με τα δύο φύλα και να τονίσουμε την αξία της εκπαίδευσης στην κατάρριψη του μύθου περί ανωτερότητας του ανδρικού φύλου.(Το πρώτο video είναι ξενόγλωσσο αλλά είναι εύκολο να το παρακολουθήσετε με τα παιδιά).

VIDEO:»CENDER STREOTYPES AND EDYCATION

VIDEO:Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

ΒΙΒΛΙΑ ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΡΑΓΟΥΔΙ:»ΓΥΝΑΙΚΑ»Χ.ΘΗΒΑΙΟΣ

ΠΟΙΗΜΑ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ  

 Iδού, αυτές οι γυναίκες φέρνονται θαυμαστά· αυτές είναι μεγαλόψυχες, και λένε ότι μαθαίνουν από μας· δε δειλιάζουν, μολονότι τους επάρθηκε η ελπίδα που είχαν να γεννήσουν τέκνα για τη δόξα και για την ευτυχία. Eμείς λοιπόν μπορούμε να μάθουμε απ’ αυτές και να τες λατρεύουμε έως την ύστερην ώρα…..

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ)

ΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΣΟΥΜΕ

Πολλές είναι οι υπέροχες γυναίκες μέσα στην ιστορία,εμείς όμως ας μιλήσουμε για μια απλή,καθημερινή αλλά σημαντική γυναικεία μορφή, που δίνει τον αγώνα της να είναι καλή εργαζόμενη,καλή σύζυγος και πάνω από όλα καλή μητέρα.Είναι η γλυκιά σας μανούλα που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με όλους αυτούς τους ρόλους. Ας την ζωγραφίσουμε λοιπόν μέσα στην πιο κάτω καρδούλα , στην συνέχεια ας  κόψουμε την καρδιά και ας την κολλήσουμε σε ένα χαρτόνι.Τέλος ας γράψουμε την λέξη:ΜΑΜΑ δύο ΜΑ σχηματίζουν τη σημα ντικότερη λέξη στον κόσμο (όποιο παιδί θέλει μπορεί να ζωγραφίσει την δική του υπέροχη γυναίκα).

Και για εκτύπωση:

Η καρδιά

Τέλος κλείνουμε με τα λόγια από την:

ΟΛΥΜΠΙΑ ΝΤΕ ΓΚΟΥΖ

Από τα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης, στη διακύριξη της για τα δικαιώματα της γυναίκας έλεγε:

Η γυναίκα γεννιέται ελεύθερη και έχει τα ίδια δικαιώματα με τον άντρα. Αν η γυναίκα έχει το δικαίωμα να ανεβαίνει στο ικρίωμα, πρέπει να έχει και το δικαίωμα να ανεβαίνει στο δημόσιο βήμα.

Η εξουσία πηγάζει αποκλειστικά από το έθνος, δηλαδή από τη συνεργασία του άντρα και της γυναίκας.

Γυναίκες, ξυπνήστε! Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας!

 

Αφήστε μια απάντηση