ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 1ο ΜΕΡΟΣ

    ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ

Το ταξίδι μας όμως στην μαγεία δεν τελειώνει με τα χριστούγεννα.Ακολουθεί η γιορτή της Πρωτοχρονιάςη αγαπημένη γιορτή των παιδιών .Όλο το χρόνο ανυπομονούν για την εμφάνιση του ασπρομάλλη γέροντα με το χαμογελαστό πρόσωπο που θα τους φέρει τα δώρα που θέλουν, τον Άγιο Βασίλη φυσικά.

Ποιος ήταν στ’ αλήθεια όμως ο Άγιος Βασίλης , ο αγαπημένος όλων των παιδιών;

Η μυθική, διαχρονική φιγούρα του Άγιου Βασίλη με την κόκκινη στολή και τα άσπρα γένια που ταξιδεύει στον ουρανό με ένα έλκηθρο που σέρνουν ιπτάμενοι τάρανδοι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γιορτής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ιστορικά, ο Άγιος Βασίλης στην Ορθόδοξη Εκκλησία ταυτίζεται με το Μέγα Βασίλειο ο οποίος έζησε στην Καππαδοκία περί τον 4ο αιώνα μΧ και αφιέρωσε τη ζωή του στο να προσφέρει απλόχερα βοήθεια στους συνανθρώπους του.

Για τον υπόλοιπο Δυτικό κόσμο ο Άγιος Βασίλης έχει ταυτιστεί με την ιστορία του Αγίου Νικολάου που είχε τη φήμη γενναιόδωρου ανθρώπου και ο οποίος γιορτάζεται τα Χριστούγεννα. Η σημερινή μορφή του Άγιου Βασίλη με τη γενειάδα, τα κόκκινα ρούχα και την πληθωρική φιγούρα προέκυψε κυρίως κατά τον 20ο αιώνα με σταδιακή προσθήκη νέων στοιχείων (ταράνδων, έλκηθρων, άστρων του Βορρά κλπ) στη λαϊκή κουλτούρα.

Ξεκινήσαμε το μάθημά μας  μέσα από καρτέλες αναφοράς. Αφού τις είδαμε ,τις κουβεντιάσαμε,  προσθέτοντας νέες πληροφορίες στις ήδη υπάρχουσες. Πιο αναλυτικά:

Ο Άγιος Βασίλης στον κόσμο.

Η ιστορία του σημερινού Άι Βασίλη

Πληροφορίες για τον Άγιο Βασίλη των παιδιών

Ο Άγιος Βασίλης στην Ελλάδα και στον κόσμο

Παρακολουθήσαμε το  video: «Χριστούγεννα στη χώρα του Άι Βασίλη» 

https://youtu.be/oCbbHgv-_Xk

Το ταξίδι μας όμως στον μαγικό κόσμο του ασπρομάλλη γέροντα δεν τελειώνει εδώ έχει και συνέχεια

Αφήστε μια απάντηση