ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΑ:ΜΕΡΟΣ 4ο

 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ : ΜΕΡΕΣ ΜΑΓΙΚΕΣ

ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ 2ο μέρος

Όπως αναφέραμε στην προηγούμενη ανάρτησή μας τα καλικαντζαράκια είναι δαιμονικά όντα, που κατά τη λαϊκή αντίληψη, έρχονται στη γη και ενοχλούν κατά τις νύχτες τους ανθρώπους, από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τα Θεοφάνεια. Σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία τις μέρες αυτές τα «νερά είναι αβάφτιστα» και οι καλικάντζαροι βγαίνουν από τη γη για να πειράξουν τους ανθρώπους τώρα που ο Χριστός είναι και εκείνος αβάφτιστος.

Ας τα γνώρισουμε τώρα μέσα από μια σειρά από φωτογραφίες έτσι όπως αποτυπώθηκαν από τους ανθρώπους χρόνια τώρα μέσα από τα παραμύθια και τους θρύλους.

Η ζωή τους κάτω από τη γη.

Όπως μας λέει η παράδοση όλο τον χρόνο προσπαθούν να κόψουν το δέντρο που στηρίζει τη γη.Μόλις όμως φτάσει η μυρωδιά από τα γλυκίσματα που ετοιμάζουν οι νοικοκυρές για τα Χριστούγεννα, εγκαταλείπουν τα πάντα, αφήνουν το μεγάλο πριόνι και ανεβαίνουν πάνω στη γη.

 

Ας τα δούμε τώρα πάνω στην γη.

Αφού ανέβουν στη γη ,εμφανίζονται κυρίως τα βράδια και ενώ δεν είναι κακά, τους αρέσουν τα πειράγματα και οι σκανταλιές.

    

 

Όλα αυτά συμβαίνουν για 14 ημέρες μέχρι την παραμονή των φώτων, τότε έρχεται ο παππάς με την αγιαστούρα και τα μικρά μας δαιμόνια επιστρέφουν και πάλι κάτω στη γη μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα.

Οι καλικάντζαροι στον κόσμο.

Τον θρύλο για τους καλικαντζάρους δεν τον συναντάμε μόνο στην Ελλάδα. Μπορεί να έχουν άλλα ονόματα και να απεικονίζονται με διαφορετικές μορφές, όμως έχουν πολλά κοινά στοιχεία όσον αφορά τον μύθο.

                   

 

 

Ας παρακολουθήσουμε και ένα  video “Οι καλικάντζαροι” βασισμένο στο βιβλίο της Θ. Βελλουδίου “Αερικά και καλικάντζαροι”.

Τραγούδι: Ας ακούσουμε το τραγούδι “Οι καλικάντζαροι” από τα Λάχανα και Χάχανα.

https://youtu.be/NaoGK3FnA48

Παραμύθι:

https://www.paidika-paramythia.gr/story/37/oi-kalikantzaroi

Εποπτικό υλικό προς διδακτική αξιοποίηση(Ιστολόγιο Τάνια Μάνεση)

https://sway.office.com/eeHyC6wbLU18lDN6?ref=Link