"Το Ταξίδι των Δημοσίων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών στον κόσμο του Future Library ξεκίνησε!"

Βέροια, 21 Μαρτίου 2012

Δελτίο Τύπου: Το Ταξίδι των Δημοσίων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών στον κόσμο του Future Library ξεκίνησε!

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Future Library είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διεξαγωγή του τριήμερου σεμιναρίου, που πραγματοποιήθηκε στις 14-16 Μαρτίου 2012, στη Βέροια, με σκοπό να προετοιμάσει βιβλιοθηκονόμους από όλα τα μέρη της Ελλάδος για τη διεξαγωγή της καλοκαιρινής εκστρατείας με τίτλο «Διαδρομές με Πυξίδα την Βιβλιοθήκη», για μικρά και μεγάλα παιδιά. Στόχος της εκστρατείας είναι να προωθήσει την ανάγνωση, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία στους μελλοντικούς χρήστες των Δημοτικών και Δημοσίων Βιβλιοθηκών.

Για τρεις ημέρες, 100 βιβλιοθηκονόμοι από 80 Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες,

πλαισιωμένοι από μια πλειάδα εθελοντών, συναντήθηκαν στη φιλόξενη αγκαλιά της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, γνωρίστηκαν, αισθάνθηκαν ότι δεν είναι μόνοι, δημιούργησαν δεσμούς, ενίσχυσαν τις γνώσεις τους, την αυτοπεποίθησή τους και μοιράστηκαν το όραμα του Future Library για ένα ελπιδοφόρο αύριο, που αντιστέκεται σε όσα η απαισιοδοξία της καθημερινότητάς μας θέλει να πιστεύουμε τα τελευταία χρόνια.

Με τα εφόδια που απέκτησαν θα μπορέσουν να συστήσουν μια κοινότητα βιβλιοθηκών μέσα στην οποία θα συνεργάζονται, θα μοιράζονται ανησυχίες, σχέδια, και όνειρα, θα έχουν το θάρρος, τη θέληση αλλά και δεξιότητες και υποδομή για να δουλέψουν συλλογικά. Οι βιβλιοθήκες δεν θα αντιμετωπίζονται ως στεγνές, απόμακρες αποθήκες με βιβλία, αλλά ως τόποι συνάντησης και διάδρασης ανθρώπων και ιδεών, ως καταφύγια δημιουργικότητας και μάθησης.

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν 7 βιωματικά σεμινάρια για τους τρόπους και τις τεχνικές που οργανώνεται μια εκστρατεία, για τα μικρά μυστικά της αποτελεσματικής επικοινωνίας ενός γεγονότος στα ΜΜΕ, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για παραδείγματα δράσεων που εμπλέκουν δημιουργικά στις εκδηλώσεις της βιβλιοθήκης τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών, ακόμη κι αν διαφέρουν πολιτισμικά, για θεατρικές και εκπαιδευτικές τεχνικές που απελευθερώνουν τη φαντασία και οξύνουν το δημιουργικό στοιχείο της ανάγνωσης ενός βιβλίου και της έννοιας της μάθησης. Τέλος, εκπαιδεύτηκαν στη χρήση του κοινωνικού δικτύου Future Library (http://www.futurelibrary.gr/) με σκοπό να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας.

Όλοι περίμεναν να ακούσουν για καταλόγους, αποθήκευση και αρχειοθέτηση. Στη θέση τους συνάντησαν καινοτομία, μάθηση, φαντασία και πίστη στη συλλογική προσπάθεια. Την αρχική συγκράτηση και διστακτικότητα, διαδέχθηκαν ο ενθουσιασμός, η χαρά της ανακάλυψης και η ελπίδα.

Η καλοκαιρινή εκστρατεία είναι μόνο η αρχή ενός όμορφου ταξιδιού που ξεκινά από τις βιβλιοθήκες και θα αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα. Τη δημιουργική συνάντηση που προηγήθηκε, ακολουθεί μια σειρά δράσεων, μέσα στο 2012 (http://www.futurelibrary.gr/page/2012), που αποσκοπούν να φέρουν πιο κοντά τις βιβλιοθήκες και τις τοπικές κοινωνίες, σε ένα περιβάλλον δημιουργικότητας και συνεργασίας που θα αναζωογονήσει τα όνειρά τους για ένα καλύτερο μέλλον. Οι βιβλιοθήκες θα συντονίσουν τις καλοκαιρινές εκστρατείες που θα διοργανώσουν οι δημιουργικές δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών. Αυτό είναι το σύνθημα που μοιράζεται με όλο τον κόσμο το Future Library αυτό το καλοκαίρι.

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «FUTURE LIBRARY: Προώθηση Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Κοινωνικών Δικτύων» (www.futurelibrary.gr) ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και οραματίζεται να φέρει τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας στη καρδιά των τοπικών κοινοτήτων ως μια νέα πηγή πολιτισμικού ενδιαφέροντος.

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org) είναι διεθνής κοινωφελής οργανισμός, που πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Οι δραστηριότητες του Ιδρύματος έχουν οικουμενικό χαρακτήρα, με έμφαση στην Ελλάδα και την υποστήριξη δράσεων ελληνικού ενδιαφέροντος. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και, συγχρόνως, διαθέτουν τη δυναμική να επιφέρουν αισθητές και διαχρονικές τομές στον χώρο τους. Το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Αφήστε μια απάντηση