Κινεζική εκστρατεία κατά της πορνογραφίας βάζει στο στόχαστρο και το Google

Η Κίνα ξεκίνησε νέα εκστρατεία κατά της πορνογραφίας και του «χυδαίου» υλικού στο Διαδίκτυο βάζοντας στο στόχαστρο ακόμα και μεγάλες διαδικτυακές πύλες και μηχανές αναζήτησης όπως το Google.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας και έξι ακόμα κυβερνητικών υπηρεσιών αποφάσισαν σε συνάντησή τους να «καθαρίσουν -όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν- το πολιτιστικό περιβάλλον του Διαδικτύου και να προστατεύσουν την υγιή ανάπτυξη των νέων». Η μαύρη λίστα περιλαμβάνει και το Baidu, τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στην κινεζική αγορά

Στην Κίνα η πορνογραφία είναι παράνομη και το Διαδίκτυο παρακολουθείται στενά και λογοκρίνεται, την ώρα που ο πληθυσμός των χρηστών έχει φτάσει τα 250 εκατομμύρια, ξεπερνώντας ακόμα και τις ΗΠΑ στην πρώτη θέση παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο της νέας επιχείρησης, τo Κέντρο Αναφοράς Παράνομων Πληροφοριών στο Διαδίκτυο δημοσιοποίησε μια λίστα 19 δικτυακών τόπων που αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και συνεχίζουν να προσφέρουν πρόσβαση σε «χυδαίο» περιεχόμενο που παραβιάζει τα «χρηστά ήθη».

Η λίστα περιλαμβάνει το Baidu, τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης της Κίνας, καθώς και το Google που έρχεται δεύτερο με μεγάλη διαφορά στην κινεζική αγορά. Οι δύο υπηρεσίες κατηγορούνται ότι προσφέρουν πρόσβαση σε συνδέσμους που οδηγούν σε πορνογραφικές ιστοσελίδες.

Στη μαύρη λίστα περιλαμβάνονται ακόμα οι δημοφιλείς πύλες Sina και Sohu, διάφορες υπηρεσίες ανταλλαγής βίντεο, καθώς και δικτυακοί τόποι που φιλοξενούν «ακατάλληλα» ιστολόγια.

Η κυβέρνηση τόνισε ότι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν αυστηρά, ακόμα και με απαγόρευση της λειτουργίας τους. Όπως αναφέρει το Reuters, η τηλεόραση μεταδίδει σκηνές από την εισβολή αξιωματούχων στα γραφεία δικτυακού τόπου που δεν κατονομάζεται.

Ο εκπρόσωπος της Google στην Κίνα  Κούι Τζιν υπερασπίστηκε τις δραστηριότητες της εταιρείας του, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μηχανή αναζήτησης που δεν παράγει η ίδια πορνογραφικό περιεχόμενο.

Τόνισε ότι η Google σέβεται την κινεζική νομοθεσία και θα λάβει μέτρα αν αντιληφθεί τυχόν παραβάσεις στις υπηρεσίες που προσφέρει.

Τόσο η Google όσο και οι άλλες μεγάλες μηχανές αναζήτησης των Microsoft και Yahoo έχουν κατηγορηθεί από οργανώσεις αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι συνεργάζονται με απολυταρχικά καθεστώτα για τη λογοκρισία του Διαδικτύου. Οι εταιρείες απαντούν ότι είναι υποχρεωμένες να σέβονται τη νομοθεσία στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται.

via

Αφήστε μια απάντηση