Βιβλιοθήκες τσέπης!

Το ηλεκτρονικό βιβλίο… ξαναχτυπά! Περίπου μία δεκαετία μετά την παρθενική του εμφάνιση που προκάλεσε μεγάλη αναταραχή αλλά και αμφισβήτηση για τη χρηστικότητά του, σήμερα επιστρέφει με νέες συσκευές ανάγνωσης που υπόσχονται να φέρουν στην τσέπη μας μια ολόκληρη… βιβλιοθήκη! Το Kindle 2 της Αmazon, το Papyrus της Samsung και το Reader της Sony που παρουσιάστηκε επίσημα στην Εκθεση Βιβλίου της Λειψίας, διαθέτουν νέα εξελιγμένη οθόνη που δεν κουράζει κατά την ανάγνωση και μπορούν να αποθηκεύσουν περίπου 150 βιβλία. Αν μάλιστα δεχτούν τη σχετική αναβάθμιση, η χωρητικότητα επεκτείνεται στις 10.000 βιβλία.

Καθώς λοιπόν το Αmazon έχει ήδη διαθέσιμα και ψηφιοποιημένα 270.000 βιβλία που μπορεί κανείς να τα φορτώσει στο Kindle 2, τα οποία μάλιστα διαθέτει με έκπτωση 60%-70% σε σχέση με τα βιβλία από χαρτί, στην Ευρώπη το βιβλίο προς το παρόν αντιστέκεται. Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι που προβλέπουν πως οι αλλαγές θα έλθουν και θα είναι καταιγιστικές. Τι συμβαίνει όμως στη χώρα μας; Λίγοι είναι οι εκδοτικοί οίκοι που έχουν κάνει κινήσεις στον τομέα του ηλεκτρονικού βιβλίου. «Στις αρχές του Μαΐου σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε όλο το πρόγραμμά μας των ηλεκτρονικών βιβλίων, το οποίο θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο», δηλώνει στον ΕΤ ο εκδότης κ. Αργύρης Καστανιώτης και διευκρινίζει: «Ο στόχος είναι να κυκλοφορήσει ψηφιακά η πλειοψηφία των τίτλων μας».

Από την πλευρά του ο εκδότης κ. Θάνος Ψυχογιός σημειώνει: «Εχουμε ήδη δημιουργήσει 100 e-books τα οποία μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από οποιοδήποτε σημείο της υφηλίου. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να ανεβάσουμε όλο τον κατάλογο, περίπου 1.500 βιβλία». Ο ίδιος άλλωστε επισημαίνει: «Εμείς θέλουμε να ανεβάσουν ηλεκτρονικά βιβλία και οι άλλοι συνάδελφοι για να υπάρχει ένας ηλεκτρονικός κατάλογος 10.000-20.000 τίτλων, ώστε να προκαλέσει την προσοχή του αναγνωστικού κοινού. Από την πλευρά της, η εκδότρια κυρία Αννα Πατάκη τονίζει: «Τα τελευταία χρόνια τα βιβλία μας παράγονται με τέτοιο τρόπο που τους επιτρέπει να ψηφιοποιηθούν. Ομως δεν έχει νόημα να γίνει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, γιατί το Kindle 2 δεν είναι διαθέσιμο ακόμη στην Ευρώπη».

Θερμός θιασώτης του ηλεκτρονικού βιβλίου ο κ. Θάνος Ψυχογιός, μιλά για τα πλεονεκτήματά του: «Οι νέες τεχνολογίες προωθούν το βιβλίο που φτάνει αστραπιαία σε οποιοδήποτε σημείο της Γης. Μπορεί ένας Ελληνας που βρίσκεται στην Αλάσκα να το αγοράσει αυτοστιγμεί. Ετσι καταργούνται οι αποθήκες, δεν υπάρχουν έξοδα μεταφοράς που εμποδίζουν σήμερα τη διακίνηση του ελληνικού βιβλίου στον απόδημο ελληνισμό».

Η κυρία Αννα Πατάκη είναι πιο συγκρατημένη: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να περιφρουρήσουμε από την πειρατεία το περιεχόμενο και επίσης να εξασφαλίσουμε την επιβίωση των βιβλιοπωλείων. Για μένα το βιβλίο χρειάζεται το φυσικό του χώρο, που είναι το βιβλιοπωλείο». Βιβλίο όμως «ψηφίζει» και ο κ. Αργύρης Καστανιώτης, που πάντως επισημαίνει: «Προσωπικά έχω ηλεκτρονικό Reader αλλά μου φαίνεται σαν ξένο πράγμα. Σίγουρα πάντως δεν θεωρούμε το ηλεκτρονικό βιβλίο απειλή αλλά ως ένα τρόπο για να διευρύνουμε τη χαρά της ανάγνωσης».

ΠΑΣΑΜΙΧΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ 

Αφήστε μια απάντηση