Η «αποκαλυτική» βιογραφία του Πάουλο Κοέλο από τον Fernando Morais

koelopaulo.jpgH επίσημη βιογραφία του Πάουλο Κοέλο, που θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες, δεν αποκλείεται να τραυματίσει το προφίλ του διάσημου Βραζιλιάνου συγγραφέα. Συγκεκριμένα η 600 σελίδων βιογραφία με τίτλο «The Magus», την οποία έγραψε ο δημοσιογράφος Fernando Morais, θα κάνει πολλά μάτια να γουρλώσουν, ανάμεσα στα οποία και εκείνα της Βραζιλιάνικης Ακαδημίας Γραμμάτων!

Σύμφωνα με τον Morais, τα μέλη της Ακαδημίας έκαναν το 2002 δεκτό στις τάξεις τους τον Κοέλο, όχι επειδή εκτίμησαν την αξία του, αλλά προσδοκώντας ότι η περιουσία του θα περάσει στην Ακαδημία μετά το θάνατό του, δεδομένου ότι δεν έχει παιδιά. Επιπλέον, πάντα σύμφωνα με τον Morais, θεώρησαν ότι η είσοδος του Κοέλο στην Ακαδημία θα προσέλκυε εκ νέου το ενδιαφέρον των media και θα ανανέωνε την εικόνα της.

Εξηγήσεις
Από την πλευρά του ο δημοφιλής συγγραφέας, έχοντας ίσως πληροφορίες για το περιεχόμενο της βιογραφίας, θέλησε να προλάβει τη θύελλα, στέλνοντας μια επιστολή προς τα μέλη της Ακαδημίας. Σε αυτήν εξηγεί ότι ο ίδιος δεν είχε καμία ανάμιξη στη συγγραφή της βιογραφίας και όσα γράφονται σε αυτήν είναι συμπεράσματα του Morais. Οπως σημειώνει: «Το μόνο που έκανα ήταν να δώσω στον Morais απεριόριστη πρόσβαση στο αρχείο μου. Ηταν λοιπόν ελεύθερος να υποθέσει ό,τι ήθελε σχετικά με την είσοδό μου στην Ακαδημία».

Οι «αποκαλύψεις» όμως δεν σταματούν εδώ. Στη βιογραφία ο παγκοσμίου φήμης συγγραφέας αποκαλείται, ούτε λίγο ούτε πολύ, λογοκλόπος. Ο Morais υποστηρίζει ότι το δεύτερο βιβλίο του Κοέλο, με τίτλο «Πρακτικό Εγχειρίδιο του Βρικολακιάσματος», είχε στην πραγματικότητα γραφτεί από έναν παλιό του φίλο και συνεργάτη, τον Τονίνο Μπούντα. Ενα χρόνο μετά την έκδοσή του ο Κοέλο το απέσυρε από τα βιβλιοπωλεία με τη δικαιολογία ότι ήταν χαμηλού ποιοτικού επιπέδου και ποτέ δεν αναγνώρισε τη συμβολή του Μπούντα στην ολοκλήρωσή του.

Αναμφισβήτητο γεγονός, πάντως, είναι ότι ο «Αλχημιστής» έχει διατεθεί σε περίπου 30.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε 65 γλώσσες. Το δημοφιλές αυτό έργο πρόκειται να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη από τον ηθοποιό Λόρενς Φίσμπερν.

[via]

Κατηγορίες: Βιογραφίες - Ειδήσεις από τον κόσμο του βιβλίου - Συγγραφείς