Ολοκλήρωση εργασιών για το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής

Ένα όμορφο ταξίδι στον κόσμο της συγγραφικής δημιουργίας ολοκληρώθηκε με τον πιο ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο.

Οι 24 μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης που δήλωσαν συμμετοχή στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής ξεκίνησαν τον Ιανουάριο τα πρώτα τους βήματα. Μέσα από βιωματικές δράσεις και παιχνίδια γνώρισαν και εξέφρασαν συναισθήματα για να μπορούν να τα εντάξουν στην ιστορία που ανέλαβαν να γράψουν για τα “Μικρά Μολύβια”. Το θέμα που έπρεπε να αναπτύξουν δύσκολο και έξω από τις προσλαμβάνουσές τους: “τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα παιδί που ζει χωρίς τους γονείς του και το μεγαλώνουν οι παππούδες του” (παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα βίντεο με φωτογραφίες και σχόλια από τα ορόσημα αυτού του ταξιδιού)


Πηγή έμπνευσης το βίντεο της Άννα – Μαρίας Σακελλαρίου “Κλειώ” , και το ρεπορτάζ από την Αυτοψία του Αντώνη Σρόιτερ “Οιχαλία – ένα χωριό χωρίς γονείς”. Οι μαθητές είδαν το υλικό το οποίο ανεβάσαμε στην παλτφόρμα συνεργασίας Edmodo και προβληματίστηκαν, συζήτησαν, επέλεξαν κάποια στοιχεία και σιγά σιγά άρχισαν να χτίζουν την ιστορία τους.
Επί τρεισήμισι περίπου μήνες συναντιόμαστε κάθε Δευτέρα μετά το μάθημα στη 1:20 μέχρι τις 2:30μμ. Άλλοτε χωριζόμαστε σε μικρές ομάδες, άλλοτε συζητούσαμε ιδέες στην ολομέλεια και ψηφίζαμε για να προκριθεί η καλύτερη. Στη συνέχεια ξεκίνησε η συγγραφή της ιστορίας μας με ήρωες το Λουκά και την Αγγελική τη μητέρα του. Πρώτα η Περίληψη. Η Αγγελική διηγείται στο γιο της πώς πέρασε δυο χρόνια χωρίς τους γονείς της που αναγκάστηκαν να φύγουν οικονομικοί μετανάστες στην Ιταλία, τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με τους συμμαθητές της την κορόιδευαν αλλά και την κακή επίδοση που είχε στο σχολείο. Ο από μηχανής θεός της ιστορίας μας;;; Ένα μαγικό βιβλίο!!!

Τα παιδιά έγραψαν σε μικρές ομάδες τα επεισόδια της ιστορίας μας, τα διάβαζαν, τα συζητούσαμε και κυρίως τα διόρθωναν μετά τα σχόλια και τις προτροπές της ομάδας. Επίσης, καλέσαμε στο σχολείο μας και ζητήσαμε συμβουλές  από τον κ. Φίλιππο Μανδηλαρά, συγγραφέα παιδικών και εφηβικών βιβλίων. Μετά συνέδεσαν τα επεισόδια σε ένα ενιαίο σύνολο. Στην πλατφόρμα Edmodo αντάλλασσαν ιδέες, απόψεις και σχόλια και επικοινωνούσαν ο ένας με τον άλλο και εκτός σχολείου.

Αρχές Απριλίου η ιστορία πήρε την τελική της μορφή!!! Το όνομα αυτής: “Ο Λουκάς και οι παιδικές ιστορίες της μητέρας του”

Αμέσως μετά οι μαθητές που συμμετείχαν στο εργαστήριο μαγνητοφώνησαν την ιστορία και ετοίμασαν μια εκπομπή για το European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο η οποία παίχτηκε στις 15 Μαϊου 2016 από τις Εκπομπές του σχολείουμας “Τα νέα και οι δράσεις του Ε1” και τα “Επίκαιρα και άλλα”. Μπορείτε να τις ακούσετε και τις δύο στο Ιστορικό Εκπομπών  του σχολείου μας.

Στη συνέχεια η συγγραφική Ομάδα “Μικρά Μολύβια” των Εκπαιδευτηρίων Νέα Παιδεία με Υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις κκ Ξυπολίτου και Παούρη, και Επιστημονικώς Υπεύθυνες τις κκ Καρυδά  και Σβορώνου ανέλαβαν τις τελικές διορθώσεις και την έκδοσή της. Η ιστορία μας μαζί με άλλες 7 που συνέγραψαν τα παιδιά των υπόλοιπων σχολείων που συμμετείχαν στη δράση εκδόθηκε σε ένα συλλογικό έργο με τον τίτλο: “Ο καθένας έχει τη δική του λάμψη” από τις εκδόσεις Διάπλαση.

Η επίσημη παρουσίασή του έγινε στον  ΙΑΝΟ το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016.

Οι μαθητές που παρευρέθηκαν στην παρουσίαση με τους γονείς τους δραματοποίησαν δύο διαλόγους από την ιστορία μας και ανέφεραν τις εντυπώσεις τους για όλη τη δράση!!! (μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα στο παραπάνω βίντεο)

Ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή επιβράβευσης του κόπου τους!!!

Συγχαρητήρια σε όλους!!!!