19 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης

angel

Και όμως, για να φτάνουμε στο σημείο να μιλάμε για Παγκόσμια Ημέρα κατά της κακοποίησης παιδιών, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Ας ενημερωθούμε όλοι πάνω σε αυτό το θέμα και ας έχουμε τα αυτιά και τα μάτια μας ανοιχτά, για να αναφέρουμε οποιοδήποτε συμβάν αντιληφθούμε, τόσο σαν εκπαιδευτικοί, όσο και σαν γονείς ή απλοί άνθρωποι.

Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα σχετικά με αυτό το ευαίσθητο ζήτημα;

Σε 2 ημέρες πραγματοποιείται συνέδριο κατά της παιδικής κακοποίησης στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα του “Χαμόγελου του παιδιού” όπου θα παρευρίσκονται 130 οργανισμοί προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού.

Παράλληλα, συζητείται η δημιουργία ενός εξειδικευμένου Κέντρου που θα παρέχει βοήθεια στα εν λόγω παιδιά χωρίς να τα τραυματίζει αυτή η διαδικασία.

Στο τέλος του χρόνου εγκαινιάζεται το Κέντρο Ημέρας Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείαςσε Παιδιά και Εφήβους, θύματα κακοποίησης, παραμέλησης κι ενδοοικογενειακής βίας στην περιοχή του Ζωγράφου. Μέσα στο κέντρο έχει τεθεί στη διάθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης ένας αυτόνομος χώρος ειδικά διαμορφωμένος για τη φιλοξενία και λειτουργία του πρώτου Child Advocacy Center στην Ελλάδα.

Είδη παιδικής κακοποίησης:

  1. Συναισθηματική
  2. Σωματική
  3. Παραμέληση και έκθεση σε κίνδυνο
  4. Σεξουαλική (ή αλλιώς σιωπηλή)

Βοήθεια για τα παιδιά:

  • Το χαμόγελο του παιδιού: τηλ. 2103306170 έως και 79, γραμμή sos :1056
  • Συνήγορος του παιδιού: 210 7289703
  • Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου- Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων: 8018011177
  • Κέντρο για τη Μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης & Παραμέλησης των Παιδιών του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού: 210 7715791, www.ich-mhsw.gr

Δείτε την πρόσκληση εδώ

Πρόσκληση από το Χαμόγελο του Παιδιού

Βιβλιογραφία: Βήmagazino, 2/11/2014, σελ. 48-51