Μαθητική Συνάντηση και Βράβευση στη Γερμανία στο πλαίσιο Προγράμματος eTwinning

(Δημοσίευση στη «Θεσσαλία»https://e-thessalia.gr/ilektroniko-periodiko-gia-ta-paradosiaka-epaggelmata-apo-to-4o-gymnasio-voloy/  )

Η ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών στην είσοδο του “Georg Büchner Schule” με το έπαθλο του 65ου Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού

Κατά το τρέχον σχολικό έτος 2017-2018, το 4ο Γυμνάσιο Βόλου συμμετείχε ως ιδρυτής σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning διάρκειας επτά μηνών, στο πλαίσιο του μαθήματος των Γερμανικών. Στο πρόγραμμα πήραν μέρος συνολικά τέσσερα σχολεία από Ελλάδα, Πολωνία, Γερμανία και Γαλλία και είχε τίτλο “Es war einmal in Europa- aussterbende Berufe unter der Lupe” («Μια φορά και έναν καιρό στην Ευρώπη – επαγγέλματα προς εξαφάνιση υπό το μεγεθυντικό φακό»). Από το 4ο Γυμνάσιο συμμετείχαν οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου Αναστασίου Ελπίδα, Βαζουβιάδης Ιωάννης-Μάρκος, Βλαχοπούλου Αθηνά, Γαλάνης Δήμος, Γιάλβαλη Δήμητρα, Γιούτσας Στέφανος, Δαλίδης Αθανάσιος,  Δοσούλα Κωνσταντίνα-Νεφέλη, Κακαλή Ελένη, Καλοφορίδης Γιώργος, Καράκης Βασίλης, Κλάδη Αναστασία, Μάστορας Χρήστος, Ποδηματάς Δημήτρης, Πολυζώη Ελευθερία, Τσιονάρας Βαγγέλης και Χατζής Πολυχρόνης.

Στόχος του Προγράμματος ήταν η μελέτη και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στον τομέα των παραδοσιακών επαγγελμάτων, με αφορμή την ανακήρυξη του 2018 ως «Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Οι μαθητές ανακάλυψαν τα διάφορα επαγγέλματα και ήρθαν αντιμέτωποι με το ζήτημα της επιλογής του δικού τους μελλοντικού επαγγέλματος, καθορίζοντας τα προσωπικά ενδιαφέροντα, τις κλίσεις και τις αξίες τους. Αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με τα εκπαιδευτικά συστήματα των συμμετεχόντων χωρών, ερεύνησαν τα παραδοσιακά χειρωνακτικά επαγγέλματα της Ευρώπης και ήρθαν σε επαφή με χώρους εργασίας με παράδοση. Τέλος, δημιούργησαν εκπαιδευτικά υλικά από κοινού με τους συνεργάτες τους, αξιοποιώντας σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία. Τα κυριότερα αποτελέσματα του έργου παρουσιάστηκαν σε ηλεκτρονικό περιοδικό που δημιούργησαν σε συνεργασία μαθητές και εκπαιδευτικοί (http://joom.ag/TFrL ).

Το έργο βραβεύτηκε στον 65ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικών Ανταλλαγών της Γερμανίας, λαμβάνοντας το ανώτερο έπαθλο των 600 Ευρώ, το οποίο θα μοιραστεί ισόποσα στα συμμετέχοντα σχολεία. Η απονομή των βραβείων έγινε στις 7 Μαΐου 2018 στο Κοινοβούλιο του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Έσσης στην πόλη Wiesbaden της Γερμανίας από τον Πρόεδρο του Κρατιδίου, κ. Νorbert Kartmann. Την ομάδα eTwinning του 4ου Γυμνασίου εκπροσώπησαν στη βράβευση η συντονίστρια εκπαιδευτικός κ. Βασιλική Φωτεινοπούλου και η μαθήτρια Γιάλβαλη Δήμητρα. (Δημοσίευση στο Γερμανικό ΤύποPRESSEMITTEILUNG BPV2018 )

Η ελληνική αποστολή βρίσκονταν ήδη στη Γερμανία, στο πλαίσιο μαθητικής συνάντησης με το συνεργαζόμενο Σχολείο της Γερμανίας Georg Büchner Schule. Η μαθητική συνάντηση υλοποιήθηκε από τις 5 ως τις 9 Μαΐου 2018, στην πόλη Ρόντγκαου Φρανκφούρτης και πήραν μέρος οι μαθητές του προγράμματος Αναστασίου Ελπίδα, Βαζουβιάδης Ιωάννης-Μαρκος, Γιάλβαλη Δήμητρα, Δαλίδης Αθανάσιος, Δοσούλα Νεφέλη και Καλοφορίδης Γεώργιος καθώς και οι υπεύθυνες καθηγήτριες, κ. Φωτεινοπούλου Βασιλική (Γερμανικής Φιλολογίας) και κ. Διανελλοπούλου Ευρίκλεια (Γαλλικής Φιλολογίας). Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν μια ευγενική χορηγία της Aegean Airlines. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες, παρακολούθησαν μαθήματα στο Γερμανικό Σχολείο και ξεναγήθηκαν στην πόλη της Φρανκφούρτης. Στο πλαίσιο της μαθητικής ανταλλαγής, τρεις μαθητές και μία εκπαιδευτικός από το Σχολείο Georg Büchner επισκέφτηκαν στη συνέχεια το 4ο Γυμνάσιο Βόλου, από τις 9 ως τις 13 Μαΐου 2018.

Υποδοχή της Γερμανικής αποστολής στο Σχολείο μας

 

Βίντεο με στιγμιότυπα από τη μαθητική ανταλλαγή σε Γερμανία και Ελλάδα

Στις 29 Μαΐου 2018 το πρόγραμμα eTwinning παρουσιάστηκε στη μαθητική κοινότητα του 4ου Γυμνασίου Βόλου και έγινε σε όλους τους μαθητές του προγράμματος η απονομή των βραβείων του 65ου Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού, που εστάλησαν από την Εθνική Υπηρεσία eTwinning της Γερμανίας. Την απονομή έκαναν ο Δ/ντής του Σχολείου, κ. Βαρνάβας Γεώργιος και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Γυμνασίου Βόλου.

Παρουσίαση του προγράμματος και απονομή των βραβείων στο σχολείο μας

Οι εμπειρίες που αποκόμισαν οι μαθητές μας μέσα από το πρόγραμμα ανταλλαγής ήταν μοναδικές! Γνώρισαν από κοντά το εκπαιδευτικό σύστημα και τον πολιτισμό της χώρας, της οποίας τη γλώσσα μαθαίνουν και έκαναν  καινούριους φίλους! Διαπίστωσαν πόσα κοινά στοιχεία υπάρχουν ανάμεσα στους δύο λαούς και αντιλήφθηκαν βιωματικά την έννοια της ενωμένης Ευρώπης! Επιπλέον, η διάκριση που απέσπασε το eTwinning έργο μας στον 65ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό της Γερμανίας αποτελεί μεγάλη τιμή για το Σχολείο μας και επιβραβεύει με τον καλύτερο τρόπο την εργασία μαθητών και εκπαιδευτικών!

ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΑΝ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ!

 

 

Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.