Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα eTwinning και Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας με θέμα τα Παραδοσιακά Επαγγέλματα

(το λογότυπο του έργου, εργασία της μαθήτριας Δ. Γιάλβαλη, Β1)

Κατά το τρέχον σχολικό έτος 2017-2018, το Σχολείο μας συμμετείχε ως ιδρυτής σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning διάρκειας 7 μηνών, στο πλαίσιο του μαθήματος των Γερμανικών. Στο πρόγραμμα πήραν μέρος συνολικά 5 σχολεία από 4 χώρες (Ελλάδα, Πολωνία, Γερμανία, Γαλλία) και έχει τίτλο “Es war einmal in Europa- aussterbende Berufe unter der Lupe” («Μια φορά και έναν καιρό στην Ευρώπη – επαγγέλματα προς εξαφάνιση υπό το μεγεθυντικό φακό»). Στόχος του ήταν οι μαθητές να ανακαλύψουν τα διάφορα επαγγέλματα και να έρθουν αντιμέτωποι με το ζήτημα της επιλογής του δικού τους μελλοντικού επαγγέλματος, καθορίζοντας τα προσωπικά ενδιαφέροντα, τις κλίσεις και τις αξίες τους. Αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με τα εκπαιδευτικά συστήματα των συμμετεχόντων χωρών, ερεύνησαν τα παραδοσιακά χειρωνακτικά επαγγέλματα της Ευρώπης και ήρθαν σε επαφή με χώρους εργασίας με παράδοση. Τέλος, δημιούργησαν εκπαιδευτικά υλικά από κοινού με τους συνεργάτες τους, αξιοποιώντας σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία, την ασφαλή εκπαιδευτική πλατφόρμα Twinspace του έργου και την εκπαιδευτική πλατφόρμα Edmodo. Τα κυριότερα αποτελέσματα του έργου παρουσιάστηκαν στο ηλεκτρονικό περιοδικό που δημιούργησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί σε συνεργασία http://joom.ag/TFrL . Το έργο θα λάβει μέρος στον 65. Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικών Ανταλλαγών της Γερμανίας, που έχει φέτος ως θέμα του έργα eTwinning που αφορούν την Πολιτιστική Κληρονομιά της Ευρώπης. Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου, έξι μαθητές του Σχολείου μας και δύο εκπαιδευτικοί θα συμμετέχουν σε πρόγραμμα ανταλλαγής, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο. Συγκεκριμένα,  οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου Αναστασίου Ελπίδα, Βαζουβιάδης Ιωάννης-Μαρκος, Γιάλβαλη Δήμητρα, Δαλίδης Αθανάσιος, Δοσούλα Νεφέλη-Κωνσταντίνα και Καλοφορίδης Γεώργιος θα μεταβούν για πέντε ημέρες, από τις 5 ως τις 9 Μαΐου, στο Ρόντγκαου (Φραγκφούρτης) της Γερμανίας και θα επισκεφτούν το συνεργαζόμενο Σχολείο  Georg-Büchner. Τους μαθητές θα συνοδεύσουν οι υπεύθυνες καθηγήτριες , κ. Φωτεινοπούλου Βασιλική (Γερμανικής Φιλολογίας) και κ. Διανελλοπούλου Ευρίκλεια (Γαλλικής Φιλολογίας). Τα αεροπορικά εισιτήρια είναι μια ευγενική χορηγία της Aegean Airlines. Στο πλαίσιο της μαθητικής ανταλλαγής, δύο μαθητές και μία εκπαιδευτικός από το Σχολείο Georg-Büchner θα επισκεφτούν στη συνέχεια το Σχολείο και την πόλη μας, από τις 9 ως τις 13 Μαΐου 2018.

Συμπληρωματικά με το πρόγραμμα eTwinning υλοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας, με τίτλο «Μια φορά και έναν καιρό ήταν τα επαγγέλματα», διάρκειας 5 μηνών, με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Φωτεινοπούλου Βασιλική (Γερμανικής Φιλολογίας), κ. Χαλαστάρα Ιουλία (Φιλόλογος) και  κ. Τσιάνου Παρασκευή (Φιλόλογος). Στόχος του Προγράμματος είναι η μελέτη και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας στον τομέα των παραδοσιακών επαγγελμάτων, με αφορμή την ανακήρυξη του 2018 ως «Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Οι μαθητές ανακαλύπτουν τα επαγγέλματα που χαρακτηρίζουν την επαγγελματική φυσιογνωμία της πόλης του Βόλου συγχρονικά και διαχρονικά, ερευνούν τις φυσικές και άλλες ιδιαιτερότητες της περιοχής τους, σε σχέση και με αντίστοιχους τομείς της τοπικής ιστορίας και έρχονται σε επαφή με χώρους εργασίας με παράδοση. Στο πλαίσιο του προγράμματος  οι μαθητές επισκέφτηκαν στις 07.02.2018 το «Μουσείο της Πόλης» (https://www.youtube.com/watch?v=xtXF6jp24G0 ) όπου ανακάλυψαν τα παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής μας μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια και στις 16.02.2018 το ΚΔΑΠ της Νεάπολης (https://www.youtube.com/watch?v=rKoLf6CKefY) , όπου γνώρισαν τον κεραμικό τροχό και το επάγγελμα του αγγειοπλάστη και έφτιαξαν τα δικά τους κεραμικά έργα. Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος, δημιούργησαν παρουσιάσεις (https://docs.google.com/presentation/d/1L-fAycZeBgrsKP-KOZaeT-3y2Qom82WDvwjgKvQQ3vw/edit ) (https://padlet.com/iouliaxalastara/q56xv2t6knin), πήραν συνεντεύξεις και έγραψαν δικά τους άρθρα για παραδοσιακά, αλλά και σύγχρονα επαγγέλματα, τα οποία μετέφρασαν στα Γερμανικά και παρουσίασαν στους συνεργάτες τους από την Ευρώπη στο ηλεκτρονικό περιοδικό που δημιούργησαν από κοινού (https://view.joomag.com/es-war-einmal-in-europa-aussterbende-berufe-unter-der-lupe-2017-2018/0151006001516477000?short ).

Οι μαθητές που συμμετείχαν στα παραπάνω προγράμματα είναι:

Από το τμήμα Β1:Αναστασίου Ελπίδα, Αντωνίου Ελπίδα, Βαζουβιάδης Ιωάννης-Μάρκος, Βλαχοπούλου Αθηνά, Γιάλβαλη Δήμητρα, Γαλάνης Δήμος, Γιούτσας Στέφανος, Δοσούλα Νεφέλη, Κακαλή Ελένη, Καλοφορίδης Γιώργος, Κλάδη Αναστασία, Κουκουβίνου Κάτια, Πολυζώη Ελευθερία . Από το τμήμα Β2: Δαλίδης Αθανάσιος, Μάστορας Χρήστος, Μιμίκου Αγγελική, Μπουσιάκη Αικατερίνη, Νικολάου Άννα, Παπαδημητρίου Κων/νος, Ποδηματάς Δημήτρης, Σαρατζιώτης Βασίλης, Τσεκρέζι Σέρτζιο, Τσιονάρας Βαγγέλης, Φράγγος Ιωάννης, Χατζής Πολυχρόνης. Από το τμήμα Β3: Καράκης Βασίλης και Τζανιδάκης Παναγιώτης.

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.