Παρουσίαση Προγραμμάτων και Δράσεων στο μάθημα των Γερμανικών 2015-2016

pizap.com14630814817033

Παρουσίαση Προγραμμάτων και Δράσεων στο μάθημα των Γερμανικών 2015-2016

(από μαθητές του Σχολείου μας, στις 11 Μαΐου 2016, στην τελετή παρουσίασης των σχολικών προγραμμάτων και δράσεων στη σχολική κοινότητα)

ΜΙΧΑΛΗΣ-Πόσο γρήγορα πέρασε φέτος η σχολική χρονιά!

ΟΛΓΑ– Ναι, πολύ γρήγορα , αλλά και πολύ όμορφα!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ– Πράγματι, κάναμε τόσο ωραία πράγματα στα διάφορα μαθήματα!

ΒΙΚΥ Ναι, στα Γερμανικά, για παράδειγμα, υλοποιήσαμε ενδιαφέροντα προγράμματα και συμμετείχαμε σε πολύ δημιουργικές δράσεις!

ΜΙΧΑΛΗΣΕίναι αλήθεια! Καταρχήν, μαθητές Γερμανικών της Α’ και Β΄ Γυμνασίου συμμετείχαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά σε πρόγραμμα αλληλογραφίας στα Γερμανικά με μαθητές του Γυμνασίου της πόλης Miastkowo της Πολωνίας. Ανταλλάξαμε φιλικά γράμματα με θέματα όπως γνωριμία, ελεύθερος χρόνος, οικογένεια, φίλοι, σχολείο, εποχές και φτιάξαμε χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές κάρτες, αλλά και μικρά βίντεο, στα οποία συστηνόμαστε και παρουσιάζουμε τον εαυτό μας, το σχολείο και την πόλη μας. Χρησιμοποιήσαμε τη γερμανική γλώσσα αυθεντικά, γνωρίσαμε μαθητές από μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα και ανακαλύψαμε τον πολιτισμό τους.Έτσι, διαπιστώσαμε τη χρησιμότητα της ξένης γλώσσας ως εργαλείου επικοινωνίας και επομένως  κινητοποιηθήκαμε περισσότερο στην εκμάθησή της.

ΜΑΡΙΑ-Ανάλογες εμπειρίες αποκομίσαμε και εμείς, στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης eTwinning, με τίτλο “Medienkoffer” , που σημαίνει «Βαλίτσα πολυμέσων». Σε αυτό συμμετείχαμε 23 μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου και συνεργαστήκαμε με άλλα τέσσερα σχολεία από τέσσερις χώρες ( Πολωνία, Γερμανία, Ελλάδα  και Σλοβενία). Με εξοπλισμό μια εικονική βαλίτσα, κάναμε ένα ταξίδι στη φετινή σχολική χρονιά, για να χτίσουμε  διαπολιτισμικές και ειρηνικές γέφυρες, να ευαισθητοποιηθούμε προς την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την αποφυγή περιστατικών βίας. Για τις δραστηριότητες του έργου, εξοικειωθήκαμε με τα πιο σύγχρονα μέσα τεχνολογίας, πληροφοριών και επικοινωνίας. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε τηλεδιάσκέψη μέσω Skype, να δημιουργήσουμε παρουσιάσεις, Video, τραγούδια, ηλεκτρονικά βιβλία, κόμικ, φωτο-ιστορίες, κουίζ, να χρησιμοποιήσουμε νέα διαδικτυακά  εργαλεία,  να επικοινωνήσουμε σε Blog και σε Φόρουμ, αλλά και παραδοσιακά, μέσω ταχυδρομείου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ-Ως πιο αγαπημένη εργασία ψηφίσαμε το τραγούδι για την αυτοεκτίμηση και την αποδοχή της διαφορετικότητας, που γράψαμε από κοινού με τους συνεργάτες μας, τραγουδήσαμε- σε σύνθεση του Βολιώτη μουσικολόγου Βασίλη Αγροκώστα -και παρουσιάσαμε στις 9 Μαΐου, Ημέρα eTwinning, που φέτος είχε θέμα «Γιορτάζουμε τη διαφορετικότητα». Εξίσου μας άρεσε το ταξίδι του νάνου Πιμ, της μασκότ του έργου μας. Ο Πιμ ξεκίνησε από τη Σλοβενία και ταξίδεψε σε όλες τις χώρες του προγράμματος γνωρίζοντας όλους τους eTwinners και τα αξιοθέατα της κάθε πόλης! Μαζί του τα γνωρίζαμε κάθε φορά και εμείς, μέσω της φωτο-ιστορίας, που φτιάξαμε! Ήταν μεγάλη η χαρά μας που τον φιλοξενήσαμε και τον ξεναγήσαμε!

ΟΛΓΑ –Άλλη μια ωραία δράση ήταν και το πανό, με το οποίο διαδηλώσαμε κατά του Εκφοβισμού στο Διαδίκτυο. Το «μανιφέστο» μας ταξίδεψε από χώρα σε χώρα και γέμισε από τα συνθήματα και τις υπογραφές μας! Ξεχωριστή εμπειρία ήταν φυσικά και η τηλεδιάσκεψη με την ομάδα της Πολωνίας στις 9 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας στο Διαδίκτυο. Σε αυτή, αφού  συστηθήκαμε στα γερμανικά, παίξαμε ένα κουίζ με θέμα την διαδικτυακή ασφάλεια. Ασχοληθήκαμε όμως και με άλλες – στους πιο πολλούς άγνωστες- Παγκόσμιες Ημέρες, όπως την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, την Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας, την Ημέρα Οριγκάμι και την Ημέρα Τσαγιού και κάναμε πρωτότυπα παιχνίδια, πόστερ, χειροτεχνίες, που άρεσαν σε όλους πάρα πολύ!.

ΗΛΙΑΝΑ –Αλλά και οι εργασίες που κάναμε για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και για τις Εθνικές μας γιορτές ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες!….‘Ηταν πράγματι ένα υπέροχο ταξίδι και η «Βαλίτσα μας» γέμισε με εμπειρίες που θα μας μείνουν αξέχαστες! Μάλιστα, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, γιατί το έργο μας απέσπασε ήδη μια σπουδαία διάκριση στον 63ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό 2016 της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικών Ανταλλαγών της Γερμανίας με θέμα «Ζούμε ειρηνικά μαζί» και βραβεύθηκε με το ποσό των 600 Ευρώ! Πρόκειται για ακόμη μια βράβευση του σχολείου μας εκτός ελληνικών συνόρων, ύστερα από τη βράβευση και του περσινού γερμανόφωνου έργου μας eΤwinning,  “Idiomatik”, με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας eTwinning!!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ-Συγχαρητήρια, παιδιά! Και εμείς, όμως,  20 μαθητές Γερμανικών από τη Β’ και Γ΄ Γυμνασίου, συμμετείχαμε σε ένα πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο Πρόγραμμα – Αγωγής Σταδιοδρομίας με τίτλο «Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Επικοινωνίας στη Γερμανική Γλώσσα» . Το πρόγραμμα είχε σαν θέμα του την καλλιέργεια δεξιοτήτων προφορικής και γραπτής επικοινωνίας στη Γερμανική γλώσσα, την προετοιμασία και τη συμμετοχή μας στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, τη σύνταξη Βιογραφικού Σημειώματος, την παρουσίαση και συμπεριφορά σε μια επαγγελματική συνέντευξη επιλογής. Εργαστήκαμε σε ομάδες και συζητήσαμε πάνω σε σχετικά άρθρα στα γερμανικά,  παίξαμε παιχνίδια ρόλων και δουλέψαμε με εκπαιδευτικό υλικό (on-line) του Ινστιτούτου Γκαίτε. Μάλιστα, στις 11 και 12 Ιουνίου 2016, 7 μαθητές του προγράμματος θα πάρουμε μέρος στις Εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας στα Γερμανικά του Υπουργείου Παιδείας, επιπέδου Α1/Α2. Η προετοιμασία , η συμμετοχή και η επιτυχία μαθητών του Σχολείου μας στις εξετάσεις Γλωσσομάθειας στα Γερμανικά είναι πλέον παράδοση στο Σχολείο μας. Αποτελεί βασικό στόχο του μαθήματος των Γερμανικών, καθώς μας δίνει κίνητρα , αλλά και εφόδια για το επαγγελματικό μέλλον μας.

ΒΙΚΥ-Καλή σας επιτυχία! Πάντως το «2ο Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Παζάρι με Γεύσεις και Μελωδίες Γερμανίας» που διοργανώσαμε από κοινού με τους μαθητές και καθηγητές Γερμανικών των Δημοσίων σχολείων του νομού Μαγνησίας είχε, θυμάστε, και φέτος τεράστια επιτυχία! Στη δράση αυτή, ενεργοποιήσαμε τη δημιουργικότητα και την επιχειρηματικότητά μας και φτιάξαμε παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά της Γερμανίας, κάναμε χειροτεχνίες και τραγουδήσαμε παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τη Γερμανία. Το ποσό που συγκεντρώθηκε δόθηκε προς ενίσχυση του τοπικού ιδρύματος «Άσπρες Πεταλούδες». Στη γιορτή παραβρέθηκαν μέλη του Ιδρύματος, ενώ πολύτιμη ήταν η συνεισφορά και η συνεργασία του Επίτιμου Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλία,του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερμανόγλωσσων Μαγνησίας «Ιάσων», του «Glossomobil» του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης καθώς και των καθηγητριών μουσικής, κυρίας Λαγού Μαρίας του 1ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας και κυρίας Ρεντίνα Ελένης, του Σχολείου μας, την οποία  ευχαριστούμε θερμά για την προετοιμασία και τη συμμετοχή της χορωδίας του σχολείου μας στη δράση αυτή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΠολύ διασκεδάσαμε, όμως, και στην «1η Εαρινή Γιορτή Γερμανικής Γλώσσας», μια γιορτή με έθιμα γερμανικά και ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια, που οργάνωσαν οι καθηγήτριες Γερμανικών των Δημοσίων Σχολείων του Νομού Μαγνησίας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γερμανόγλωσσων Μαγνησίας «Ιάσων». Πήραμε μέρος στο γερμανικό έθιμο αναζήτησης των κρυμμένων πασχαλινών αυγών και παίξαμε σε ομάδες διάφορα διαγωνιστικά παιχνίδια στη γερμανική γλώσσα. Προσωπικά, χάρηκα ιδιαίτερα, γιατί η ομάδα μου στέφθηκε νικήτρια των παιχνιδιών! Στην πραγματικότητα, όμως, όλοι βγήκαμε κερδισμένοι, γιατί βρεθήκαμε από κοινού με τους γονείς, τους καθηγητές και τους συμμαθητές μας εκτός σχολικού περιβάλλοντος και διασκεδάσαμε, παίζοντας με τη γερμανική γλώσσα και μαθαίνοντας με βιωματικό τρόπο τα πασχαλινά έθιμα της Γερμανίας!

 

ΟΛΓΑ-Οι εργασίες και οι δράσεις μας στο πλαίσιο των παραπάνω προγραμμάτων έχουν δημοσιευθεί σε σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα του Σχολείου μας, στη στήλη Προγράμματα-Δράσεις του Σχολείου μας. ‘Ηταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες, γιατί μέσα από αυτές μάθαμε πολλά καινούρια πράγματα, αλλά, κυρίως, γιατί βιώσαμε τη χαρά της επικοινωνίας και της δημιουργίας μέσα στις ομάδες συνεργασίας, με όχημα βέβαια.. τα Γερμανικά!

Ας πάρουμε μια μικρή γεύση, στο βίντεο που ακολουθεί. Ευχαριστούμε!

 

Παρουσίαση:

Μιχάλης Μιχαηλίδης (Β3) , Βίκυ Ξανθοπούλου (Β3), Δημήτρης Τσιοχρίνης (Β3), Παναγιώτης Μυλωνάς (Β3), Όλγα Λαγού (Γ3), Μαρία Νταλίκα (Γ3), Αλεξάνδρα Σαρακατσάνου (Γ4), Ηλιάνα Σπυριδάκη (Γ4)

Βίντεο

 

 

 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση