Ευρωπαϊκά προγράμματα στο μάθημα των Γερμανικών (2014-2015)

pizap.com14343805977391http://padlet.com/vasso_fp/ab1qa8u6i7f6

Κατά το τρέχον σχολικό έτος 2014-2015, στο πλαίσιο του μαθήματος των Γερμανικών, μαθητές του 4ου Γυμνασίου Βόλου και από τις τρεις τάξεις, που διδάσκονται τη Γερμανική ως 2η ξένη γλώσσα, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τη Γερμανική Γλώσσα, μπόρεσαν να επικοινωνήσουν και να δημιουργήσουν έργα από κοινού με συνομήλικους μαθητές από διάφορες γωνιές της Ευρώπης.

 

Καταρχήν, οι 35 μαθητές Γερμανικών της Α΄ Γυμνασίου,  επικοινώνησαν μέσω αλληλογραφίας με μαθητές του Γυμνασίου Miastkowo της Πολωνίας και την καθηγήτριά τους, κυρία Renata Krynica. Με τη δράση αυτή οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τη γερμανική γλώσσα σε αυθεντικό πλαίσιο, να γνωρίσουν μαθητές από μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα και τον πολιτισμό τους, να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές. Κυρίως όμως να διαπιστώσουν τη χρησιμότητα της ξένης γλώσσας ως εργαλείο επικοινωνίας και επομένως να κινητοποιηθούν περισσότερο για την εκμάθησή της.

Επιπλέον, 18 μαθητές της Β΄ Γυμνασίου, των τμημάτων Β1 και Β2, συμμετείχαν σε πρόγραμμα eΤwinning με τίτλο «Idiomatik». Θέμα του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχαν 400 μαθητές και 36 εκπαιδευτικοί σχολείων από 9 χώρες (Γαλλία, Πολωνία, Ελλάδα, Κροατία , Σλοβακία, Τουρκία, Τυνησία, Φινλανδία, Ρουμανία), ήταν η αναζήτηση παροιμιών και ιδιωματικών εκφράσεων σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες και η δημιουργική απεικόνισή τους, ώστε  να δημιουργηθεί στο τέλος από κοινού ένα e-book (ηλεκτρονικό βιβλίο) των ευρωπαϊκών ιδιωματικών εκφράσεων.

Επίσης, 22 μαθητές και από τα τρία τμήματα της Γ΄ Γυμνασίου συμμετείχαν σε πρόγραμμα eΤwinning με τίτλο «Was isst du gern?» (Tι σου αρέσει να τρως;). Σε αυτό πήραν μέρος 45 μαθητές και 5 εκπαιδευτικοί σχολείων από 4 χώρες (Πολωνία, Ελλάδα, Τσεχία, Ουκρανία ). Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού έγιναν παρουσιάσεις στη γερμανική γλώσσα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, τις προτιμήσεις σε φαγητά και ποτά, αλλά και σχετικά με την εθνική κουζίνα της κάθε χώρας.

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών σε μια διεθνή ομάδα συνομηλίκων, η γνωριμία ξένων πολιτισμών, παραδόσεων, αλλά και καθημερινών συνηθειών αποτελούν σημαντικές πτυχές ενός ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα για εννέα μήνες να παράγουν μόνοι τους εκπαιδευτικό υλικό και να το μοιραστούν σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα. Αυτό είναι εφικτό στο πλαίσιο του eTwinning, ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, που συνδέει σχολεία από όλη την Ευρώπη. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν μέσα στη εικονική τάξη και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και πρωτότυπες εκπαιδευτικές μεθόδους.

Στόχος των προγραμμάτων ήταν η αύξηση της κινητοποίησης για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, αλλά και της ελκυστικότητας του παραδοσιακού μαθήματος μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας. Οι μαθητές δημιούργησαν από το Σεπτέμβρη πολλά πρωτότυπα και δημιουργικά εκπαιδευτικά έργα, όπως ηλεκτρονικές απεικονίσεις, βίντεο, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις και ηλεκτρονικά βιβλία. Έτσι επιτεύχθηκαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, για τα οποία οι συμμετέχοντες δραστηριοποιήθηκαν ενεργά, ακόμα και εκτός μαθήματος.

Η χρήση των πιο μοντέρνων εργαλείων πληροφορικής διευκόλυνε τη διεθνή συνεργασία σε διάφορους τομείς. Οι eTwinners ανταλλάσουν γράμματα μέσω e-mail, επικοινωνούν μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, συμμετέχουν ζωντανά σε τηλεδιασκέψεις, χρησιμοποιούν τις ΤΠΕ στην καθημερινότητά τους. Συνεργάζονται και μαθαίνουν μαζί και ο ένας από τον άλλο στην προστατευμένη και ασφαλή διαδικτυακή πλατφόρμα Twinspace. Oι άμεσες επαφές μέσω της ξένης γλώσσας είναι συχνά μια πραγματική πρόκληση για τους μαθητές, που διδάσκονται τη Γερμανική ως δεύτερη ξένη γλώσσα αποκλειστικά στο σχολείο, εδώ και μόλις 1 ή 2 χρόνια, και μόνο για δύο διδακτικές ώρες την εβδομάδα.

Οι έφηβοι δεν περιορίστηκαν βέβαια μόνο στις διαδικτυακές επαφές, αλλά επικοινώνησαν και με παραδοσιακούς τρόπους. Με μεγάλη χαρά ετοίμασαν και έστειλαν μέσω ταχυδρομείου πακέτα αλληλογραφίας στις τάξεις με τις οποίες έγιναν φίλοι. Το πόσα πολλά θετικά συναισθήματα και εντυπώσεις προκλήθηκαν στους μαθητές από αυτές τις ανταλλαγές, το ξέρουν καλύτερα οι ίδιοι!

Τέλος, στις 7 Μαΐου, οι μαθητές που συμμετείχαν και στα δύο προγράμματα eΤwinning είχαν την πρωτόγνωρη  εμπειρία συμμετοχής σε webinar για τον εορτασμό της επετείου των 10 χρόνων E-Twinning. Από τις 11.30 ως τις 13.00 συνδέθηκαν από το σχολείο στην πλατφόρμα του Webex, όπου παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις  άλλων σχολείων, αλλά παρουσίασαν με τη σειρά τους, στη δική τους 5λεπτη συνεδρία, τις δικές τους δράσεις για τον εορτασμό των δέκατων γενεθλίων του eTwinning.

Όλες οι παραπάνω δράσεις παρουσιάστηκαν στο σχολείο, στις 11 Μαΐου 2015, στην εκδήλωση παρουσίασης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του 4ου Γυμνασίου Βόλου, και χειροκροτήθηκαν θερμά από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που παραβρέθηκαν. Θα ήθελα εκ μέρους όλων των συνεργατών να ευχαριστήσω τους μαθητές, τους καθηγητές, τους γονείς και τους φίλους του eTwinning. Για τα άριστα επιτεύγματά τους, για τις πρωτότυπες ιδέες τους, για το διαρκή ενθουσιασμό και την εργατικότητά τους. Για την επιμονή και την υπομονή τους. Οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά από Σεπτέμβρη το ταξίδι μας στη μαγική χώρα του eTwinning θα συνεχιστεί , γιατί είναι ένα πρόγραμμα, που όχι μόνο μας εξοικειώνει στη χρήση της ξένης γλώσσας και των εργαλείων της πληροφορικής τεχνολογίας , αλλά κυρίως μας φέρνει κοντά με άλλους μαθητές και καθηγητές από την Ευρώπη και τους πολιτισμούς τους και μας μαθαίνει να συνεργαζόμαστε μαζί τους σε ένα συναδελφικό, ανεκτικό και πάνω από όλα ειρηνικό πλαίσιο!

Δημοσίευση στον «Ταχυδρόμο» (05.07.2015)

http://www.taxydromos.gr/%CE%A4%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AC/182322-%CE%9C%CE%B5%20%CF%8C%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B1%20%CF%84%CE%B1%20%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC%20~%20%CE%94%CE%B5%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7%20%CE%BE%CE%AD%CE%BD%CE%B7%20%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1%20%CF%83%CF%84%CE%BF%20%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF.html

Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση