Κονδυλοφόροι, πένες και….φτερά! ” ΚΟΝΔΥΛΟΦΟΡΟΙ, ΣΤΥΛΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ …ΦΥΣΟΚΑΛΑΜΑ!” Δημήτρης Μεκάσης,

DSC 0023Qalam2Σήμερα κάναμε την πρώτη μας γνωριμία με κονδυλοφόρους, πένες και … φτερά! Δεν χρησιμοποιήσαμε “κάλαμο” αλλά κάναμε την πρώτη μας προσπάθεια να γράψουμε με αυτά τα παλιά αντικείμενα και ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Έτσι θυμήθηκα ένα άρθρο που διάβασα πριν καιρό και το βρήκα πολύ διασκεδαστικό. Το μοιράζομαι μαζί σας.

Ένα άρθρο του Δημήτρη Μεκάση που θυμάται την εποχή που ήταν μαθητής και χρησιμοποιούσε κονδυλοφόρο, πένα και μελάνι για να γράψει… την αντιγραφή και την ορθογραφία του.

“Μυρωδιά μελάνης, και  μου θυμίζει το σχολείο μου, τότε που γράφαμε με κονδυλοφόρους.  Πολλά εξαρτήματα για να γράψει κανείς μια λέξη. Έπρεπε να έχεις τον κονδυλοφόρο, που ήταν ξύλινος, την μεταλλική πένα, που στερεωνόταν στον κονδυλοφόρο, το γυάλινο μελανοδοχείο γεμάτο μελάνη, το πλεκτό τσαντάκι, όπου τοποθετούσαμε το μελανοδοχείο και το κρεμούσαμε στον ώμο μας, όταν σχολνούσαμε, και τέλος το στυπόχαρτο, που απορροφούσε την νωπή μελάνη.  Όλα αυτά για να γράψεις μια, δυο λέξεις, δηλαδή ορνιθοσκαλίσματα παιδιών της πρώτης δημοτικού. Ήταν η πρώτη μας επαφή με την ανεξίτηλη γραφή.
Πρώτη δημοτικού, το 1960, και η αγαπητή μας δασκάλα, η κυρία Λευκή, ακούραστη προσπαθούσε να μας μάθει την τέχνη του να γράφεις με κονδυλοφόρο.  Τι βαρετό πράγμα το γράψιμο με κονδυλοφόρο! Βουτάς την πένα στο μελανοδοχείο, γράφεις ένα γράμμα και ξαναβουτάς να πάρει η πένα μελάνι για να γράψεις το επόμενο γράμμα.  Κάθε λίγο και λιγάκι πατάς το στυπόχαρτο στα γράμματα που έγραψες, για να μη απλωθεί η μελάνη και σου μουντζουρώσει το τετράδιο. Και η κυρία Λευκή πάνω από τα κεφάλια μας, επέβλεπε, διόρθωνε και μας εμψύχωνε στον αγώνα μας, να καταφέρομε να γράψομε μια λέξη. Μια λεξούλα  μόνο, απαιτούσε ολόκληρη διαδικασία και υπομονή.
Και όταν κουραζόμασταν, από αυτό το όχι και τόσο διασκεδαστικό, αλλά επίμονο  παιχνίδι, δηλαδή το γράψιμο με κονδυλοφόρο, τότε αυτός με την φαντασία μας γινόταν ακόντιο αρχαίου πολεμιστή. Και γιατί όχι, ο κονδυλοφόρος ήταν ένα μικροσκοπικό δόρυ, με ακμή την πένα και ακόντιο τον κονδυλοφόρο.  Προσποιούμασταν πως θα πετάξουμε σαν δόρυ τον κονδυλοφόρο στα παιδιά της άλλης σειράς των θρανίων, και τότε επενέβαινε η κυρία Λευκή φωνάζοντας: «Μηηη  θα βγάλετε τα μάτια σας». Εμείς συνεχίζαμε το γράψιμο και καμιά φορά, μόλις τελειώναμε τις λέξεις, καρφώναμε τον κονδυλοφόρο στο ξύλινο θρανίο. Η πένα στραπατσαριζόταν, αλλά ο κονδυλοφόρος έμενε καρφωμένος κάθετα στο θρανίο. Η κυρία Λευκή δεν νευρίαζε με όλα αυτά, αλλά με καλοσύνη έκαμνε τις παρατηρήσεις της και τοποθετούσε στους κονδυλοφόρους καινούριες πένες. Την καημένη την κυρία Λευκή, οι άκρες των δαχτύλων της γινόταν σκούρες από την μελάνη σε αντίθεση με τα βαμμένα κόκκινα νύχια της..jpg
Το 1962, αν θυμάμαι καλά, όλοι οι μαθητές άρχισαν να γράφουν με στυλό, αντί κονδυλοφόρο.  Καινοτομία στο γράψιμο, αλλά ο κονδυλοφόρος παρέμεινε στην τσάντα μας για λίγα χρόνια ακόμη, επειδή το μάθημα της καλλιγραφίας, απαιτούσε μελάνη και πένα.  Τα στυλό ήταν πολύ πιο πρακτικά και γρήγορα στο γράψιμο. Η αντιγραφή και η ορθογραφία έγιναν  παιχνιδάκι. Γρήγορο και καθαρό γράψιμο. Τότε τα στυλό  τα λέγαμε μπικ, από την γαλλική μάρκα στυλό Bic, εκείνα τα φθηνά και πρακτικά στυλό, που μπορούσε να τα αγοράσει εύκολα κάθε μαθητής. Τα πρώτα φθηνά στυλό, είχαν σωληνάριο μελάνης μεταλλικό, το ίδιο όπως είναι  τα σημερινά, με την διαφορά που τώρα η μελάνη είναι σε πλαστικό σωληνάριο.DSCN9526
Τι σοφίστηκαν τα παιδιά, που το μυαλό τους ήταν στο παιχνίδι και την εφευρετικότητα. Ένα νέο παιχνίδι,  και  το στυλό  έγινε «οπλάκι».  Ένα κανονικό μικρό τουφέκι.  Η κατασκευή του εύκολη. Μόλις τελείωνε η μελάνη στο μεταλλικό σωληνάριο, το στερέωναν καρφώνοντας ή δένοντας το σε ένα σανιδάκι, που έμοιαζε με κοντάκι όπλου.  Με ένα μαχαιράκι έξυναν το εύφλεκτο μέρος του σπιρτόξυλου και την σκόνη αυτή με ένα χάρτινο χωνί την άδειαζαν στο σωληνάριο. Στη συνέχεια έκλειναν το στόμιο του σωληναρίου με ένα σπιρτόξυλο, άναβαν ένα άλλο και με την φλόγα ζέσταιναν το σωληνάριο, που ήταν η κάννη του όπλου. Μετά από λίγο η σπιρτόσκονη που ήταν μέσα στο σωληνάριο άναβε, δημιουργούσε αέρια και το σπιρτόξυλο, που ήταν στο στόμιο, έφευγε σαν σφαίρα μερικά μέτρα μακριά.  Τα παιδιά ενθουσιασμένα χειροκροτούσαν από χαρά απολαμβάνοντας το νέο παιχνίδι, που απαιτούσε ένα κουτί σπίρτα, ένα σωληνάριο και ένα ξύλινο κοντάκι. Τα «οπλάκια» όμως, γρήγορα απαγορεύτηκαν και στο σχολείο και στο σπίτι, καθώς χαρακτηρίστηκαν άκρως επικίνδυνα.
Τα στυλό όμως , τα όπλα των μαθητών, αφού με αυτά έγραφαν, έγιναν φυσοκάλαμα. Ακίνδυνα φυσοκάλαμα, αλλά πολύ ενοχλητικά, καθώς αυτά χρησιμοποιήθηκαν στην ώρα του μαθήματος, κυρίως στο γυμνάσιο.  Έβγαζαν το σωληνάριο της μελάνης, και τα δυο καπάκια, και έμενε το πλαστικό μέρος, ένας σωλήνας, όπου τοποθετούσαν σφαιρίδια από χαρτί και  φυσούσαν με δύναμη. Το χάρτινο σφαιρίδιο, το «χαρτάκι», πήγαινε από την μια μεριά της τάξης μέχρι την άλλη. Μερικοί μαθητές μάλιστα σημάδευαν με ακρίβεια το κεφάλι ή το σβέρκο του συμμαθητή τους σε μεγάλη απόσταση, την ώρα του μαθήματος. Οι καθηγητές όμως είχαν πολύ εξασκημένο αυτί και αντιλαμβανόταν τα φυσοκάλαμα, από τον ελάχιστο ήχο που έκαμναν. Σφαλιάρες και αποβολές ήταν το έπαθλο αυτού του παιχνιδιού.
Περασμένα ξεχασμένα. Αναμνήσεις των μαθητικών χρόνων, που γρήγορα πέρασαν. Η νέα γενιά πια ασχολείται με κινητά τηλέφωνα, λαπτόπ, υπολογιστές με παιχνίδια, διαδίκτυο και τόσα άλλα. Όσο για τους κονδυλοφόρους, τους βρίσκει κανείς στα Μουσεία, ενώ τα στυλό διατηρούν ακόμη τα πρωτεία, όσο ακόμη γράφουμε σε χαρτί.
Δημήτρης Μεκάσης

πηγή: http://florineanews.blogspot.gr/2012/09/blog-post_22.html

Γνωρίζουμε τις επιφάνειες γραφής από τα παλιά χρόνια.

Μετά από τα πήλινα όστρακα, και τον πηλό, τον πάπυρο και την κέρινη πλάκα γνωρίσαμε το “πλακοκόντυλο” δηλαδή τη μαθητική πλάκα και το κοντύλι που χρησιμοποιούσαν τα παιδιά παλιά αλλά και οι μεγάλοι γιατί το χαρτί ήταν πολύ ακριβό και ήταν δύσκολο να το αγοράσουν. Είναι σχιστόλιθος και ένα είδος γραφίτη που οι άνθρωποι μπορούσαν, με πολύ προσοχή, να διατηρούν και να χρησιμοποιούν για πολύ καιρό. κοντύλια λαγοπόδαρα 1

Σε ποιες επιφάνειες έγραφαν οι άνθρωποι;

Πρώτα σχεδίασαν ζώα και παραστάσεις κυνηγιού μέσα στις σπηλιές όπου ζούσαν οι άνθρωποι…

vraxografia 3

…αλλά και έξω από αυτές σε πέτρες και βράχια για να αφήσουν κάποιο μήνυμα…vraxografies

Όταν δημιούργησαν πόλεις, έγραφαν ό,τι ήταν σημαντικό για τις δουλειές τους πάνω σε πήλινες πλάκες…

με διάφορες παράξενες εικόνες…0fefbde372fa3c1f723697aeade65cf8 XL

 

ή με παράξενα σύμβολα και γραμμές… Sitia Museum Linear A 02 420px Linear B Mycenaean Greek NAMA Tablette 7671

NAMA Linear B tablet of Pylos 908x420
A sample of Linear B script, the earliest Greek writing, 1450 BC, and an adaptation of the earlier Minoan Linear A script. This piece contains information on the distribution of bovine, pig and deer hides to shoe and saddle-makers. It is a script made up of 90 syllabic signs, ideograms and numbers, a form earlier than that used for the Homeric poems. These clay tablets were fortuitously preserved when they were baked in the Mycenaean palace of Pylos fire 250 years later.

ή με εικόνες ιερογλυφικά…Egypt Hieroglyphe2

Όλα αυτά ήταν καλά αλλά καθόλου πρακτικά γιατί οι γραφές αυτές είναι πολύ δύσκολες για να τις μάθουν οι πολλοί άνθρωποι και έτσι εξαφανίστηκαν…

Κάποια στιγμή όμως οι άνθρωποι ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο γραφής…το αλφάβητο… οι Φοίνικες το ανακάλυψαν αλλά…

1024px Phoenician alphabet.svg

 

…οι Έλληνες γρήγορα το πήραν και έφτιαξαν το δικό τους αλφάβητο που κατάκτησε τον κόσμο…

NAMA Alphabet grec

 

Ό,τι ήταν σημαντικό για την πόλη ή για την κοινότητα τα έγραφαν πάνω σε μαρμάρινες πλάκες…

ηνικές επιγραφές στις μαρμάρινες στή ες 47450272

…αλλά για τις υπόλοιπες δουλειές τους χρησιμοποιούσαν δέρματα ζώων που μετά από κατεργασία έφτιαχναν περγαμηνή για να γράψουν…ζώου που θα γίνει περγαμηνή .jpg

 

αλλά κάτι που έμοιαζε με χαρτί, τον πάπυρο και το έφτιαχναν από το φυτό πάπυρο…φυτό πάπυρος

Εδώ είναι ο πάπυρος που έφερε ο Στέλιος στην τάξη μας για να τον δούμε….jpg

και εδώ ένας αρχαίος πάπυρος από το αρχαιολογικό μουσείο…είναι από τον τάφο του Δερβενίου… σε πάπυρο 2

και εδώ ένας αρχαίος πάπυρος από την Αίγυπτο…σε πάπυρο 1

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ακόμη κομμάτια από σπασμένα πήλινα δοχεία, τα όστρακα, πάνω στα οποία σημείωναν κάτι γρήγορα…

εδώ τα όστρακα της τάξης… πλάκα όστρακα

Μετά την ανακάλυψη του αλφάβητου τα παιδιά πήγαιναν σε σχολείο ή σε κάποιον που μπορούσε να τους μάθει να γράφουν και να διαβάζουν και χρησιμοποιούσαν κέρινες πλάκες για να μάθουν να γράφουν χωρίς τον φόβο των λαθών…

εδώ η κέρινη πλάκα που έχουμε στην τάξη μας…πλάκα

…και δεμένες κέρινες πλάκες…0e08a04ae15322efd1cf6aaf71a9e2a9

Το απαραίτητο εξάρτημα των παλιών μαθητών μετά την αρχαιότητα ήταν η πλάκα με το κονδύλι. Το κοντύλι ήταν ένα πέτρωμα με το οποίο έγραφαν πάνω στην πλάκα που ήταν και αυτή κατασκευασμένη από σχιστόλιθο, υλικό κατάλληλο και φθηνό  ως μέσο γραφής.

Η πλάκα είχε διάφορα μεγέθη και συνήθως είχε δεμένο με σπάγκο το σφουγγαράκι με το οποίο ο μαθητής έσβηνε και συχνά ήταν δεμένο με σπάγκο και το κονδύλι.  Στα χωριά θεωρούσαν τυχερά τα παιδιά που αντί για σφουγγάρι χρησιμοποιούσαν λαγοπόδαρα γιατί θεωρούνταν ότι έσβηναν καλύτερα και πιο γρήγορα.

Εδώ τα πλακοκόντυλα της τάξης μας…και τα λαγοπόδαρα…κοντύλια λαγοπόδαρα 1

 

 

Η ιστορία της γραφής σε μικρά και μεγάλα φιλμ

Μια και μιλάμε για την γραφή… μερικά βίντεο για να εξασκήσουμε τα αγγλικά μας!

Και ένα στα ελληνικά!

Από το κανάλι της Βουλής: SINGS OF THE TEMES (με ελληνικούς υπότιτλους)