Η πλειοψηφία των χρηστών του internet κάνουμε χρήση των σελιδοδεικτών (bookmarks), με σκοπό να σώσουμε ως αγαπημένη μια ιστοσελίδα, ώστε να έχουμε ευκολότερη πρόσβαση σε αυτή την επόμενη φορά που θα την επισκεφθούμε. Καταλήγουμε έτσι στο να έχουμε αποθηκευμένη μια πληθώρα σελιδοδεικτών στον υπολογιστή μας, κάνοντας απλά ένα κλικ στο εκάστοτε bookmark για να μεταφερθούμε εκεί γρήγορα και απλά. Τι γίνεται όμως όταν δεν σερφάρουμε στο δικό μας pc, αλλά σε αυτό ενός φιλικού προσώπου, ή σε κάποιο internet café; Και τι συμβαίνει όταν για κάποιο λόγο έχουμε εγκαταστήσει καινούργιο λειτουργικό σύστημα στο δικό μας pc και δεν έχουμε κάνει back up τους σελιδοδείκτες μας; Μια κάποια λύση είναι χρησιμοποιούμε τη μνήμη και να επαναλάβουμε χειροκίνητα τη διαδικασία της σελιδοσήμανσης. Το μνημονικό μας όμως μερικές φορές μας προδίδει και δεν μπορούμε να ανακαλέσουμε ορθά όλες τις διευθύνσεις των σελίδων που είχαμε αποθηκεύσει. Η λύση στα παραπάνω προβλήματα που μπορούν να προκύψουν, απαντάται στο όνομα www.delicious.com

Η βασική δυνατότητα που προσφέρει το Delicious Bookmarks στο χρήστη του Internet είναι η πρόσβαση στους σελιδοδείκτες του όπου κι αν πάει, οποιαδήποτε στιγμή, κρατώντας τους παράλληλα οργανωμένους, όσοι κι αν είναι. Τόσο απλά. Απλή και κατανοητή μπορεί να χαρακτηριστεί επίσης η χρήση του. Αφού δημιουργήσουμε ένα δωρεάν λογαριασμό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή. Μπορούμε να την εισάγουμε και ως πρόσθετη εφαρμογή (add-on) στον browser μας (Mozilla Firefox, Internet Explorer κτλ) για εύκολη και γρήγορη χρήση. Με την εγγραφή ακολούθως μας δίνεται η δυνατότητα να εισάγουμε τους σελιδοδείκτες του browser μας στο Delicious. Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά. Ο χρήστης έτσι μπορεί να σώσει και να διαχειριστεί σελίδες του Web σε όποιο μέρος κι αν βρίσκεται.

Όμως το Delicious Bookmarks δεν προσφέρει μονάχα αυτή τη δυνατότητα. Ουσιαστικά είναι μια διαδικτυακή κοινωνική υπηρεσία σελιδοσήμανσης, που μας επιτρέπει να μοιραστούμε τους σελιδοδείκτες μας με άλλους χρήστες, και να δούμε τι ιστοσελίδες σώζουν και αυτοί. Επίσης μπορεί να μας δείξει τους πιο δημοφιλείς σελιδοδείκτες που αποθηκεύονται τώρα σε πολλούς τομείς ενδιαφέροντος. Επιπρόσθετα, τα εργαλεία έρευνας και επισήμανσης μας βοηθούν στο να παρακολουθούμε ολόκληρη τη συλλογή σελιδοδεικτών μας και να βρούμε νέες ενδιαφέροντες σελιδοδείκτες από ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα.

Πως δουλεύει όμως αυτή η έρευνα και επισήμανση (search and tagging); Στους κοινούς browsers είμαστε συνηθισμένοι στο να κατηγοριοποιούμε τους σελιδοδείκτες μας σε φακέλους. Καθώς όμως η συλλογή μας πληθαίνει, δυσκολευόμαστε στο να αποφασίσουμε τι πάει που. Οι επισημάνσεις είναι απλές λέξεις που μας βοηθούν στο να περιγράψουμε ένα σελιδοδείκτη. Σε αντίθεση με τους φακέλους, τα tags (επισημάνσεις- ετικέτες) τα χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε κι όπως θέλουμε και όσες φορές θέλουμε. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, πως όλοι οι σελιδοδείκτες μας με ετικέτα funny (αστεία) και video, αυτόματα θα πρέπει να τοποθετούνται στη συλλογή “funny” και στη συλλογή “video”. Μιας και τα tags δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο για όλους, μπορούμε επίσης να δούμε άλλων χρηστών “funny” ή “video” σελιδοδείκτες. Έτσι χρησιμοποιώντας πολλαπλές ετικέτες για κάθε σελιδοδείκτη, έχουμε δημιουργήσει πολλαπλούς τρόπους για να βρούμε την ίδια πληροφορία.

Μέσω των ετικετών δύναται να αναζητήσουμε τις πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες που αναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο θέμα και να δούμε ποιες είναι οι πιο “hot” σελίδες το παρόν διάστημα. Μπορούμε επίσης, αν έχουμε φίλους εγγεγραμμένους στο Delicious, να ανταλλάξουμε bookmarks μεταξύ μας, να τους προσθέσουμε στο δίκτυό μας και να παρακολουθούμε τη ροή σελιδοδεικτών που έχουν σώσει στο παρελθόν. Έτσι, μέσω του διαμοιραζόμενου λογαριασμού delicious οι χρήστες μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν μια διαμοιραζόμενη βάση δεδομένων σε μια ομάδα ή έναν ολόκληρο οργανισμό.