Πολλοί έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν τον εν δυνάμει ανταγωνιστή του Google. Το Wolfram Alpha δεν επιθυμεί να θεωρείται μηχανή αναζήτησης. Φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο αναζήτησης δεδομένων, αποσκοπώντας να δίνει άμεσες απαντήσεις στα ερωτήματα, παρά να παραπέμπει τους ερωτώντες χρήστες σε άλλες ιστοσελίδες, όπου μπορεί να βρουν αυτό που ψάχνουν. Ενώ οι γνωστές μηχανές αναζήτησης βρίσκουν πράγματα που υπάρχουν ήδη κάπου στο Ίντερνετ, όπως φωτογραφίες, κείμενα, βίντεο, ή άλλες ιστοσελίδες, το Wolfram Alpha απαντά σε ερωτήσεις, μέσω συχνά πολύπλοκων και νέων υπολογισμών κάνοντας χρήση πινάκων και γραφικών.

Ουσιαστικά, η Wolfram Alpha φιλοδοξεί να υλοποιήσει ένα παλαιό όνειρο των ανθρώπων της πληροφορικής, που στην πράξη μέχρι σήμερα αποδείχτηκε πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί: ένα κομπιούτερ που να μπορεί να δέχεται ερωτήσεις σε απλή ανθρώπινη γλώσσα και να απαντά ανάλογα, έχοντας καταλάβει το ακριβές νόημα αυτού που ρωτήθηκε [“Σημασιολογικό Διαδίκτυο” (Semantic Web)]. Γι’ αυτό το λόγο, μπορεί να δεχτεί μέχρι και επιστημονικές ερωτήσεις και να απαντήσει σε αυτές, ενώ μπορεί να λύσει ακόμα και αριθμητικά προβλήματα!

Τι ακριβώς, δηλαδή, μπορεί να κάνει; Μπορεί να περιγράψει τοποθεσίες, όπως μια πόλη της Ελλάδας (Larisa), με τα κύρια στατιστικά της, όπως η ακριβής τοποθεσία, ο πληθυσμός, ο καιρός, πόσο απέχει από τις κοντινές μεγάλες πόλεις κλπ. Μπορεί να συγκρίνει αυτό το μέρος με κάποιο άλλο. Ακόμη, αν κάποιος πληκτρολογήσει στο πεδίο ερώτησης «LDL 180», το Wolfram Alpha θα πει το ποσοστό πληθυσμού με επίπεδο χοληστερίνη υψηλότερο από 180. Μπορεί να φτιάξει ένα γράφημα του προσδώκιμου ζωής των ανδρών στην Ιταλία, ή να απαντήσει στο ερώτημα ποιος ήταν πρόεδρος της Βραζιλίας το 1928.

Επίσης μπορεί να ερωτηθεί για γνωστά πράγματα (π.,χ. το ύψος ενός βουνού) ή για νέες πληροφορίες (π.χ. για τα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με το ΑΕΠ μιας χώρας). Μπορεί ακόμα να χειριστεί πολύπλοκα μαθηματικά ερωτήματα και να δημιουργήσει στατιστικούς πίνακες.

Δίνει έμφαση στα επιστημονικά ζητήματα και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα από επιστήμονες και ερευνητές – και όχι μόνο.

[Πηγή]: http://syneducation.wordpress.com/