Σπείρα !

σπείρα = συστρέφω , γυρίζω

Η Σπείρα που συνδυάζει το σχήμα ενός κύκλου και την Δυναμική κίνησή του, συμβολίζει τον Χρόνο. Ως μέρος της ομαλής ατελείωτης γραμμής συμβολίζει επίσης την ανάπτυξη, την συνέχεια, τον ρυθμό της αναπνοής …..

Είναι ένα από τα αρχαιότερα σύμβολα και χρησιμοποιείται από την παλαιολιθική εποχή στον Ελλαδικό χώρο και σε πάρα πολλούς αρχαίους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Ειδικά όμως στη Ελλάδα υπήρξε σήμα και σύμβολο του πανταχού Αρχαίου Ελληνισμού και σύμβολο της Ζωτικής δύναμης.

Η σπείρα βρίσκεται παντού μέσα στο σύμπαν.

 Έχει τον ίδιο συμβολισμό με τον Λαβύρινθο ,τον γαλαξία μας,  τους ανεμοστρόβιλους, τα κελύφη μαλακίων(όστρακα), τα δαχτυλικά αποτυπώματα, ακόμα και το μόριο του DNA . Στους στροβιλισμούς των ποταμών ή των αερίων, στους έλικες των φυτών,  στα κελύφη των σαλιγκαριών, στους κυκλώνες, στους γαλαξίες, στα κέρατα των προβάτων… Σπείρες, κοχλίες και έλικες βρίσκουν την θέση τους σε μια σειρά από φαινόμενα που αν και είναι διαφορετικά ως προς την υπόστασή του και τις αίτιες που τα προκαλούν, παρουσιάζουν την ιδία γεωμετρική εικόνα. Η σπειροειδής δομή είναι στενά συνδεδεμένη με ζητήματα ζωής και ανάπτυξης. 

Προέλευση: 

Η προέλευση αυτού του συμβόλου δεν έχει εξακριβωθεί και μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν. Οι κυματισμοί και οι δίνες του νερού είναι μια πιθανή προέλευση του συμβόλου της σπείρας.

Ο άνθρωπος παρατηρώντας την θάλασσα, διαπίστωσε με δέος, την ζωοδότρια αλλά και καταστροφική δύναμή της και αποφάσισε να την αποτυπώσει στα έργα του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πολεμιστές Μαόρι που κάνουν tattoo στα πρόσωπά τους τις καμπύλες και τις σπείρες των κυμάτων, για καλή τύχη και προστασία από το Κακό.

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ΑΣΚΗΣΗ 1: Σε ένα χαρτί ή χαρτόνι ότι χρώμα θέλεις,(τοποθέτησε το κάθετα μπροστά σου) σχεδίασε με το μολύβι σου στο κέντρο του χαρτιού μία σπείρα,(όσο μεγάλη θέλεις) ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω…. Τώρα σκέψου τι σου θυμίζει η σπέιρα και σχεδίασε την εικόνα. Συμπλήρωσε γραμμές και σχήματα ώστε να ολοκληρώσεις το σχέδιο. Μετά χρώματισε με ότι χρώματα θέλεις .Ξυλομπογιές ή μαρκαδόρους ή λαδοπαστέλ. Βάλε φαντασία, εσύ θα αποφασίσεις σε τι θα μετατρέψεις την σπείρα σου!!! Μπορεί να είναι τοποθεσία, φαγητό, γλυκό, αντικείμενο, φυσικο φαινόμενο…ότι θέλεις!!!

πχ 


ΑΣΚΗΣΗ 2: Πάνω σε ένα χαρτονάκι ότι χρώμα θέλεις , σχεδιάζεις με μολύβι στο κέντρο μία σπείρα χωρίς βιασύνη ώστε να βγει όμορφη και οι γραμμές ωραίες….ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω…μετά ξεκινάς και χρωματίζεις την σπείρα μέσα με διάφορα χρώματα αλλά και σχήματα. Μπορείς να δημιουργήσεις δικά σου μοτίβα που θα τα επαναλάβεις ξανά και ξανά ώστε να βάψεις ολόκληρη τη σπείρα. Όταν τελειώσεις θα πάρεις ψαλίδι και προσεκτικά θα κόψεις τη σπείρα γύρω γύρω(θα μοιάζει σαν τον δίδκο της Φαιστού) ….και μετά θα κοψεις πάνω στη γραμμή της σπείρα από έξω προς τα μέσα πολύ προσεκτικά…στο τέλος  θα μοιάζει με μια “γιρλάντα” η σπείρα. 1η εκδοχή : την κρατάς έτσι και την κρεμάς στο δωμάτιο σου 2η εκδοχή : την κολλάς σα σπέιρα πάλι πάνω σε ένα άλλο χαρτονάκι και γίνετε ένα 3D καδράκι

πχ 

          


 

 

 

 

Πληροφορίες απο https://terrapapers.com/spira-archeoelliniko-symvolo-zois/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς