Εκμεταλλευτείτε το Σάββατο του Λαζάρου και φτιάξτε πεντανόστιμα Λαζαράκια μαζί με τα παιδιά σας. Τα «Λαζαράκια» ή αλλιώς «Λαζόνια» όπως τα λένε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, είναι μικρά ψωμάκια πλασμένα σε σχήμα ανθρώπου. Μέσα στη ζύμη έβαζαν μέλι, καρύδια, σταφίδες ή ότι άλλο ήθελε ο καθένας. Το έθιμο λέει ότι όποιος δεν πλάσει Λαζαράκια, δε θα χορτάσει ψωμί.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι
2 φακελάκια μαγιά ξηρή
μισό ποτήρι ζάχαρη
σταφίδες
λίγο αλάτι
1/3 του ποτηριού ελαιόλαδο
3 κουταλάκια κανέλα
γαρύφαλλα για τη διακόσμηση
1 ποτήρι ζεστό νερό για να διαλύσουμε τη μαγιά
Εκτέλεση
Ρίξτε το αλεύρι σε μια λεκάνη
Διαλύστε τη μαγιά, ρίξτε τη στη λεκάνη με το αλεύρι και ζυμώστε.
Έπειτα ρίξτε το λάδι ,το αλάτι ,τη ζάχαρη, την κανέλα και ξαναζυμώστε.
Τέλος ρίξτε τις σταφίδες και ζυμώστε μέχρι το μείγμα να μην κολλά στα χέρια σας.
Αφήστε το μείγμα σας να «ξεκουραστεί» σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα.
Πώς θα τα πλάσετε
Πλάστε τα όπως στην εικόνα. (Τα χέρια θα είναι νοητά σταυρωτά)
Κάντε μια μικρή μπαλίτσα για κεφάλι και τοποθετήστε τα γαρύφαλλα για ματάκια.
Ψήστε τα σε 180 με 200 βαθμούς ώσπου να ροδίσουν.
Και του χρόνου!