Ταινιοθήκη

Στη σελίδα αυτή μπορείτε να βρείτε συνδέσμους για εκπαιδευτικά βίντεο και ταινίες που χρησιμοποιούνται στα μαθήματα Βιολογίας και Χημείας.

1. Καρκινικά κύτταρα. Πώς αναπτύσσονται τα καρκινικά κύτταρα; Πώς η χημειοθεραπεία καταπολεμά τον καρκίνο (και τις προκαλούμενες παρενέργειες); Οι απαντήσεις βρίσκονται στην κυτταρική διαίρεση. (και με ελληνικούς υπότιτλους)

2. Να καπνίζεις ή να μην καπνίζεις; Στη δραματοποιημένη ταινία της εκπαιδευτικής τηλεόρασης παρακολουθούμε τον Ανδρέα, έναν έφηβο που είναι πολύ αγχωμένος, γιατί ο πατέρας του, παρά το έμφραγμα που υπέστη, δεν σταμάτησε να καπνίζει. Συζητώντας το θέμα με τους φίλους του ένας από αυτούς ομολογεί ότι κι ο ίδιος άρχισε το κάπνισμα. Πως αντιδρούν τα υπόλοιπα παιδιά και τί κάνουν, για να τους βοηθήσουν;

3. Δεν πίνω, είμαι ελεύθερος.  Ο Βασίλης, ένας δεκαπεντάχρονος έφηβος είναι αντιμέτωπος με το πρόβλημα του αλκοολισμού. Θα παρακολουθήσουμε την επίδραση που ασκούν οι φίλοι του στη μάχη με τον εαυτό του και την αξία της ενημέρωσης για τις συνέπειες της εξάρτησης από το αλκοόλ.

4. Το ρολόι της καταστροφής. Το ρολόι της γης στο πάρα πέντε. Σήμερα η σημαντικότερη απειλή για τον πλανήτη μας είναι η οικολογική καταστροφή. Το κλίμα της γης αλλάζει. Ποιά είναι τα αίτια αυτής της αλλαγής και ποιές θα είναι οι επιπτώσεις; Πόσο ευθυνόμαστε και τί μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς για να σωθεί ο πλανήτης μας; Η ταινία δίνει απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα καθώς και σε πολλά άλλα.

5. Στη σειρά «Ακολουθώντας τη γραμμή παραγωγής» παρακολουθούμε τα στάδια της βιομηχανικής παραγωγής σε τρία σύγχρονα εργοστάσια: πλαστικών, φαρμάκων και τροφίμων. Μετά από μια σύντομη αφήγηση για το ιστορικό της μαζικής παραγωγής, ο θεατής έρχεται σε επαφή με τα στάδια που ακολουθεί. Διδιάστατα animation απεικονίζουν τις επιμέρους φάσεις της διαδικασίας και ολοκληρωμένη τη γραμμή παραγωγής ενός προϊόντος. Γνωρίζει τις απαιτήσεις και τις συνθήκες παραγωγής, την απαιτούμενη τεχνολογία, τη σημαντικότητα των προδιαγραφών υγείας και ασφαλείας καθώς και τις μεθόδους ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων, το ρόλο των υπευθύνων παραγωγής, τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη σημασία της ύπαρξης μιας παραγωγικής μονάδας σε μια περιοχή.

6. Βιογραφικό ντοκιμαντέρ του επιστήμονα του 19ου αιώνα, Καρόλου Δαρβίνου, που με το έργο του άλλαξε άρδην την οπτική του ανθρώπου πάνω στην προέλευση και την εξέλιξη των ζώντων οργανισμών και έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης βιολογίας.

7. Ντοκυμαντέρ “Πλαστικά απορρίμματα  στους ωκεανούς” (Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος L’ Oiseau et de la nature France 2013)

https://www.youtube.com/watch?v=cPa0aU9DEDU

8. Ανάπτυξη ανθρώπινου εμβρύου κατά τη διάρκεια της κύησης

https://www.youtube.com/watch?v=W_twYPeBSRg

9. Θαλάσσια θηλαστικά, oι συγκάτοικοί μας στις ελληνικές θάλασσες

Το ντοκιμαντέρ «Θαλάσσια θηλαστικά, οι συγκάτοικοί μας στις ελληνικές θάλασσες» παράχθηκε στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας «Θάλασσα», με σκοπό την ευαισθητοποίηση του ελληνικού κοινού για την ανάγκη προστασίας των θαλάσσιων θηλαστικών που ζουν στις ελληνικές θάλασσες. Μέσα από το 30λεπτο ντοκιμαντέρ αυτό θα γνωρίσετε όλα τα θαλάσσια θηλαστικά που ζουν στη χώρα μας, από τι απειλούνται και τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μας για να τα βοηθήσουμε.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/vasvour/tainiothiki

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση