«

»

Φεβ 22

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Άρθρο: Καπνός και αλκοόλ στην εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια υπέροχη περίοδος για τις γυναίκες που σταματούν κάθε βλαβερή συνήθεια όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ και προσαρμόζονται στην καινούργια κατάσταση.

Οι βλαβερές ουσίες του καπνίσματος (νικοτίνη, μόλυβδο, μονοξείδιο του άνθρακα κλπ) μεταφέρονται μέσω του πλακούντα και στο έμβρυο. Το κάπνισμα συνδέεται με πληθώρα προβλημάτων και ανωμαλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: αποκόλληση πλακούντα, αποβολή, ενδομήτριος θάνατος, πρόωρος τοκετός, χαμηλό βάρος γέννησης, αλλά και μετά την κύηση: από παθήσεις του αναπνευστικού μέχρι σ αιφνίδιο βρεφικό θάνατο.

Σχετικά με το αλκοόλ, οι γυναικολόγοι επιτρέπουν στην έγκυο την κατανάλωση μικρής ποσότητας -ένα ποτήρι κρασί την εβδομάδα- μετά τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης, διότι οι τρεις πρώτοι μήνες της κύησης αποτελούν την οργανογένεση, την περίοδο δηλαδή που σχηματίζονται τα ζωτικά όργανα του μωρού. Με το ήπαρ του να είναι από τα τελευταία που δημιουργούνται –και που ωριμάζει στο τέλος της εγκυμοσύνης- το έμβρυο δεν μπορεί να μεταβολίσει το αλκοόλ εξίσου καλά με τη μητέρα. Η υπερβολική κατανάλωσή του , είναι πιθανό να δημιουργήσει στο έμβρυο  αναπτυξιακά προβλήματα, που θα μειώσουν τη διανοητική του ικανότητα, θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά του και θα προκαλέσουν ανωμαλίες σε όργανα όπως η καρδιά.

Συνεπώς κάθε έγκυος πρέπει να σταματήσει εντελώς αλκοόλ και τσιγάρο, ακόμα και κατά τις προσπάθειες σύλληψης και να μην εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα προκειμένου να διασφαλίσει τη δική της υγεία αλλά και του εμβρύου.

Θοδωρής Μπουγάς

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/vasvour/2020/02/22/arthro-kapnos-kai-alkool-stin-egkymosyni/

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων