Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και το δεύτερο μέρος της εκπαιδευτικής ανταλλαγής φιλοξενίας του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου με το Gymnasium Hohenbaden της πόλης Baden-Baden της Γερμανίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στο Baden-Baden οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας φιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες των συνομήλικων γερμανών φίλων τους και τους εκπαιδευτικούς τους, ήρθαν σε επαφή με τις συνήθειες τους και γνώρισαν την καθημερινότητα και την κουλτούρα μιας διαφορετικής χώρας σε όλες τις εκφάνσεις της. Το πρόγραμμα περιελάμβανε τα εξής:
* Μαθήματα στο σχολείο
* Ενημερωτικά σεμινάρια στο τμήμα Παπυρολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, όπου είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά διάφορες αρχαίες γλώσσες και γραφές και στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Rastatt με βιβλία χειρόγραφα μερικά από τα οποία χρονολογούνται από τον 9ο αι. και τυπωμένα του 15ου αι.
* Ξεναγήσεις σε μουσεία, παλάτια, εκκλησίες, κάστρα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο
* Περιηγήσεις σε Baden-Baden, Rastatt, Χαϊδελβέργη, Στρασβούργο και Μέλανα Δρυμό
* Πεζοπορία 2 περίπου ωρών μέχρι το παλιό κάστρο του Baden-Baden και στη συνέχεια χαλάρωση στα ιαματικά λουτρά Caracalla Thermen, χορηγία του δήμου του Baden-Baden
* Πολιτιστικό πρόγραμμα με θεατρικό δρώμενο στο ιστορικό παλάτι του Rastatt, στο οποίο συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί με στολές εποχής του 17ου αι., παιχνίδι με παροιμίες και γλωσσοδέτες που χρησιμοποιούνται και στις δύο γλώσσες και τέλος εκμάθηση ελληνικών παραδοσιακών χορών τόσο στους γερμανούς μαθητές όσο και στους γονείς τους.
* Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στο χώρο του σχολείου με μπουφέ και ελληνικούς χορούς

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, προφορικές και γραπτές, τόσο των ελλήνων όσο και των γερμανών μαθητών αυτό που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη εκδρομή δεν είναι μόνο η γνωριμία με την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής και λειτουργίας των οικογενειών της ξένης χώρας, αλλά κυρίως το γεγονός ότι δημιουργούνται φιλίες μεταξύ των μαθητών, οι οποίες ελπίζουν να διατηρηθούν.

Ευχαριστούμε πολύ τον διευθυντή του Gymnasium Hohenbaden Dr. Timon Binder και τους συναδέλφους κ. Christof Höfele και κ. Reinhard Bode για την άψογη οργάνωση του ταξιδιού μας καθώς και τις οικογένειες που μας φιλοξένησαν με πολύ εγκαρδιότητα και κάλυψαν μέρος των εξόδων μας μαζί με τη χορηγό δημοσιογράφο κ. Gisela Erbslöh.