Στη Γερμανία είναι η καρδιά των Χριστουγέννων.
Η περίοδος που προηγείται των Χριστουγέννων είναι πολύ
σημαντική. Οι δρόμοι, οι πλατείες και τα καταστήματα στολίζονται ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου χριστουγεννιάτικα. Στο κέντρο κάθε πόλης είναι χαρακτηριστικές οι χριστουγεννιάτικες αγορές (Weihnachtsmärkte) που στήνονται από το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου και τελειώνουν την παραμονή των Χριστουγέννων. Η πιο γνωστή και πιο μεγάλη είναι η αγορά της Νυρεμβέργης. Οι πάγκοι της Χριστουγεννιάτικης αγοράς έχουν συνήθως στολίδια, γλυκά, λουκάνικα και ζεστό κόκκινο γλυκό κρασί με μπαχαρικά (Glühwein) και μερικές φορές ρούχα και παιχνίδια. Οι Γερμανοί στολίζουν με μεγάλη επιμέλεια και τα σπίτια τους την περίοδο των Χριστουγέννων. Στα παράθυρα βάζουν φωτάκια και πολύχρωμα χριστουγεννιάτικα στολίδια (Weihnachtsschmuck). Εάν υπάρχει κήπος στολίζουν σ` αυτόν ένα αληθινό έλατο με φωτάκια.
Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο (Weihnachtsbaum) το στολίζει όλη η οικογένεια μαζί την παραμονή των Χριστουγέννων με αγγελάκια, καμπανάκια, μπάλες, γιρλάντες κ.ά. και το φωτίζουν με κεράκια ή φωτάκια αναμμένα. Κάτω από το δέντρο τοποθετούν την παραδοσιακή φάτνη (Krippe) και δίπλα της τα δώρα που φέρνει το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων ο Weihnachtsmann (Άγιος Βασίλης) ή ο Christkind (Χριστούλης). Συχνά φέρνει κάθε ένας από ένα ή παραπάνω δωράκια τυλιγμένα σε χαρτί και τα βάζει μαζί με αυτά κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Όταν έρθει η ώρα της ανταλλαγής παίρνουν όλοι από ένα δωράκι (Bescherung).
Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου ξεκίνησε την περίοδο του Μεσαίωνα από τη Γερμανία. Καθιερώθηκε ως
χριστιανικό σύμβολο από τον Άγιο Βονιφάτιο τον 8ο αιώνα επειδή θεωρούσε ότι είναι ένα καλό σύμβολο της Αγίας Τριάδας λόγω του τριγωνικού του σχήματος και προσπαθώντας να αντικαταστήσει παλαιότερα ειδωλολατρικά έθιμα που είχαν να κάνουν επίσης με δέντρα. Έως και τις αρχές του 16ου αιώνα απλά τοποθετούνταν, τις ημέρες των Χριστουγέννων, ένα έλατο κυρίως στους ναούς. Κατόπιν οι άνθρωποι, θέλοντας να δηλώσουν τη βαθιά προσμονή τους για τον ερχομό της άνοιξης, έβαζαν μέσα στο σπίτι ή στην εξώπορτα ένα καταπράσινο δέντρο με τις ρίζες του, σύμβολο της αναγέννησης της φύσης. Στα κλαδιά του κρεμούσαν «καρπούς», όπως μήλα, καρύδια, αμύγδαλα αλλά και μικρά καλαθάκια με ζαχαρωτά. Λέγεται, όμως, ότι εκείνη την περίοδο ο Μαρτίνος Λούθηρος μια παραμονή Χριστουγέννων εντυπωσιάστηκε από τη θέα ενός δέντρου κάτω από τον έναστρο ουρανό και προσπάθησε κι αυτός να φωτίσει το δέντρο που είχε στολίσει στο σπίτι του. Βρήκε τη λύση τοποθετώντας αναμμένα κεριά στα κλαριά του και με αυτό τον τρόπο γεννήθηκε ο πρόγονος του γνωστού μας χριστουγεννιάτικου δέντρου.
Την ημέρα των Χριστουγέννων η οικογένεια γιορτάζει γύρω από το πλούσιο τραπέζι με την παραδοσιακή χήνα (Weihnachtsganz) γεμιστή με δαμάσκηνα συνοδευόμενη από λαχανικά, βραστές πατάτες ή μπαλάκια από πατάτες (Klösse)και γλυκό κόκκινο λάχανο (Rotkohl) με γαρύφαλλα και πιο σπάνια προτιμούν το Karpfen (Κυπρίνος) ψάρι του γλυκού νερού μαγειρεμένο με μανιτάρια και μπέικον.
Στη Γερμανία το βασικό συστατικό των χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων είναι το Marzipan (ένας πολτός α
μυγδαλόψιχας γλυκός). Από τα πιο διαδεδομένα γλυκίσματα είναι το Stollen ή Weihnachtsstollen, ένα είδος κέικ με Marzipan και κομματάκια από αποξηραμένα φρούτα, επικαλυμμένο με ζάχαρη άχνη, τα Schmalzgebäck που μοιάζουν με τους δικούς μας λουκουμάδες αλλά τηγανισμένα σε χοιρινό λαρδί και πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη, τα Lebkuchen, με κύρια συστατικά το μέλι, κανέλα, γλυκάνισο, γαρύφαλλο, σταφίδες, μοσχοκάρυδο, πιπερόριζα ζυμωμένα σε πολλά σχήματα και με επικάλυψη σοκολάτας και τα Weihnachtsplätzchen, σε χριστουγεννιάτικα σχήματα στολισμένα με άχνη, πολύχρωμη τρούφα και γλάσο. Το πιο αγαπημένο ποτό των Χριστουγέννων είναι το ζεστό Glühwein, κόκκινο κρασί βρασμένο με ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλα και αλλά μυρωδικά.
Ένα έθιμο της εποχής πριν τα Χριστούγεννα είναι το Adventskalender (χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο). Πρόκειται για ένα ημερολόγιο με 24 θέσεις αριθμημένες από το 1 μέχρι το 24 και συμβολίζουν τις ημέρες από 1 έως 24 Δεκεμβρίου. Οι θέσεις είναι κλεισμένες με πορτάκια. Κάθε μέρα ανοίγουν το αντίστοιχο πορτάκι και βρίσκουν μια έκπληξη που μπορεί να είναι ένα σοκολατάκι, ζαχαρωτό, παιχνίδι, κλπ.
Οι τέσσερεις Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα λέγονται Advent.
Ένα άλλο πολύ γνωστό έθιμο είναι το Adventskranz, ένα στεφάνι από κλαδιά ελάτου με τέσσερα κεριά, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Κάθε Advent ανάβουν ένα κερί, μετρώντας αντίστροφα το χρόνο που απομένει για τον ερχομό των Χριστουγέννων. Έτσι την τελευταία Κυριακή καίνε και τα τέσσερα κεριά πάνω στο Adventskranz.
Στις 4 Δεκεμβρίου γιορτάζεται η Ηeilige Barbara (Αγία Βαρβάρα) προστάτιδα των οικοδόμων, ανθρακωρύχων και οπλιτών. Αυτή την ημέρα κόβουν από τους κήπους Barbarazweige, κλαδιά με μπουμπούκια από πασχαλιές, κερασιές ή σημύδες. Αρχικά μπαίνουν σε χλιαρό νερό για 10 περίπου ώρες και μετά τοποθετούνται σε ανθοδοχεία. Εάν τα Χριστούγεννα ανθίσουν τα κλαδιά, θα είναι πολύ τυχερή η νέα χρονιά για την οικογένεια.
Στις 6 Δεκεμβρίου γιορτάζεται ο Sankt Nikolaus (Άγιος Νικόλαος) που μοιάζει με τον Άγιο Βασίλη. Την παραμονή τα παιδιά βγάζουν τα παπούτσια τους έξω από την πόρτα. Τη νύχτα ο Sankt Nikolaus φέρνει δώρα στα καλά παιδιά, αλλά κι ένα δεματάκι βέργες για να δείρει τα παιδάκια που δεν ήταν φρόνιμα.
Πηγές:
http://el.wikipedia.org
http://www.dw-world.de
http://allforchristmas.wordpress.com
http://www.youtube.com
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.