Τα απειλούμενα είδη στην Ελλάδα
2η Δραστηριότητα: Δραστηριότητα ανίχνευσης πρότερων γνώσεων.
Γνωστικός στόχος: Ενθαρρύνονται να μιλήσουν για τα προσωπικά τους βιώματα και τις εμπειρίες τους, ώστε να καλλιεργήσουν την προφορική επικοινωνία και έκφραση.
Στόχος Τ.Π.Ε.: Να κάνουν συνδέσεις με τη βοήθεια της νηπιαγωγού με τη χρήση του ποντικιού «σύρε κι άσε».
Χρησιμοποιείται το λογισμικό Kidspiration για τη δημιουργία ενός εννοιολογικού χάρτη. Στην αρχή του συγκεκριμένου project σχεδιάσαμε με τα παιδιά ένα ιστόγραμμα για να καταγράψουμε τις προ υπάρχουσες γνώσεις, επιθυμίες και τα ενδιαφέροντα καθενός για το θέμα μας. Στη συνέχεια στον η/υ και στο λογισμικό αυτό, καλούνται με τη βοήθεια της νηπιαγωγού να φτιάξουν έναν χάρτη με διαφορετικό τρόπο. Γράφουμε τα ονόματα των ζώων που ήδη ξέρουν και αυτών που τους αρέσουν και θέλουν να γνωρίσουν περισσότερο. Σημειώνονται οι περιοχές της Ελλάδας που ζουν τα ζώα αυτά καθώς και απορίες που προκύπτουν προς διερεύνηση. Έπειτα, μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, οργανώνεται η περαιτέρω δράση μας.
Προστιθέμενη αξία: Ενθαρρύνεται η ενεργητική συμμετοχή των παιδιών μέσα από ένα ανοιχτού τύπου λογισμικό που δίνει πολλές δυνατότητες δράσης. Ένας διαφορετικός τρόπος ιστογράμματος, με εύκολη ενσωμάτωση εικόνων, λέξεων, χρωμάτων, πιο πλούσιο περιβάλλον που κάνει τη δραστηριότητα πιο ενδιαφέρουσα για τα παιδιά.