Η αρκτική στέρνα-Χρυσό μετάλλιο στη μετανάστευση.
Διανύει 35.000 χιλιόμετρα το χρόνο.
Διασχίζει όλο τον πλανήτη. Τον Αύγουστο αναπαράγεται στην Αρκτική.Έπειτα πετάει προς το νότο. Τον Ιανουάριο φτάνει στην Ανταρκτική. Εκεί τότε είναι καλοκαίρι του νότιου ημισφαιρίου. Μένει μέχρι το Μάρτιο. Και μόλις πιάσουν τα κρύα,ανεβαίνει ξανά στο βορά!Ο λευκός πελαργός-Πετάει μόνο τη μέρα.
Διανύει 12.000 χιλιόμετρα σε 80 μέρες.
Ο πελαργός αιωρείται χάρη στο ζεστό αέρα που ανεβαίνει απο το έδαφος. Δεν μπορεί να πετάξει τη νύχτα γιατί ο αέρας δε ζεσταίνεται πια από τον ήλιο. Ούτε μπορεί να διασχίσει τις θάλασσες. ‘Έτσι γυρίζει γύρω από τη Μεσόγειο πηγαίνοντας από την Ευρώπη στην Αφρική όπου περνάει το χειμώνα.
Το αλμπατρός-Κάνει το γύρο της Ανταρκτικής
25.000 χιλιόμετρα σε 231 μέρες.
Το αλμπατρός περνάει τη ζωή του στις θάλασσες του Νότιου Πόλου.Μένει για λίγο στη στεριά,μόνο για να αναπαραχθεί. ‘Έπειτα το αρσενικό και το θηλυκό ξαναφεύγουν. Πού πάνε; Οι επιστήμονες μόλις το ανακάλυψαν¨ κάνουν το γύρο της Ανταρκτικής ηπείρου.
Η δερματοχελώνα-Ακούραστη κολυμβήτρια
15.000 χιλιόμετρα σε 2 χρόνια.
Οι θηλυκές δερματοχελώνες βγαίνουν στη στεριά για να γεννήσουν τα αβγά τους. Μετά επιστρέφουν στη θάλασσα για 2 ή 3 χρόνια. Χάρη στους πομπούς<< ‘Αργος>>,ξέρουμε ότι κυνηγούν μέδουσες είτε στο Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό είτε στις ακτές της Αφρικής.
Βιβλιογραφία:Περιοδικό “εξερευνητές”
ΕΛΠΊΔΑ
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.