Feed
Άρθρα
Σχόλια


Η Λιβαδειά είναι πρωτεύουσα το νομού Βοιωτίας. Έχει 25.000 περίπου κατοίκους. Βρίσκεται δυτικά της αποξηραμένης λίμνης Κωπαΐδας και διασχίζεται από τον ποταμό Έρκυνα. Βόρειοδυτικά έχει τον Παρνασσό και νότια τον Ελικώνα, το βουνό των Μουσών. Ο Δήμος, εκτός από ην πόλη της Λιβαδειάς, περιλαμβάνει και τους οικισμούς Πέρα Χωριό, Τζιμέϊκα, Ανάληψη, Τσουκαλάδες, Ελικώνα και Λαφύστι.

Κατά την παράδοση η αρχική ονομασία της πόλης ήταν Μίδεια και ήταν χτισμένη στο μικρό οροπέδιο του Αγίου Παντελεήμονα. Η Μίδεια ήταν πρωτεύουσα του κράτους των Αθαμάνων.Αργότερα,ονομάστηκε Λεβάδεια από τον οικιστή της Λέβαδο.

Ο Λέβαδος λέγεται ότι ήρθε στη Μίδεια από την παραλίμνια πόλη Αθήναι της Κωπαϊδας. Όταν μετά από μια πλημμύρα κατεστράφη η πόλη οι κάτοικοι έφυγαν από εκεί και κάποιοι με το Λέβαδο ήρθαν στην Μίδεια.

Ο Λέβαδος μαζί με τους Αθηναίους της Κωπαϊδας κατοίκησαν στην μικρή κοιλάδα που αρδρεύεται από την Έρκυνα και τον Προβασίη ποταμό γιατί ήσαν αγρότες. Οι κάτοικοι της Μίδειας ήταν κτηνοτρόφοι, αλλά με την παροδο του χρόνου άφησαν την κτηνοτροφία και ασχολήθηκαν με την γεωργία. Η Λεβάδεια πρέπει να κτίστηκε πριν την εκστρατεία στην Τροία. Ο Όμηρος την αναφέρει ως Μίδεια, αν και εγνώριζε το νεότερο όνομά της. Από τη Λεβάδεια ξεκίνησαν τα παλικάρια με αρχηγό τον Αρκεσίλαο. Σήμερα η Λεβάδεια λέγεται Λιβαδειά.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων