Θέματα φυσικής και … άλλα

Δεκέμβριος 3, 2016

Τι είναι το πολικό σέλας;

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια διαβάζουμε:
Το Σέλας είναι το φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που λαμβάνει μέρος στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης, αλλά και στις ατμόσφαιρες άλλων πλανητών. Ονομάζεται και Πολικό Σέλας καθώς παρατηρείται κυρίως στις πολικές περιοχές τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο Ημισφαίριο, αποκαλούμενο ανάλογα Βόρειο Σέλας και Νότιο Σέλας.

Βόρειο Σέλας

Που οφείλεται – πώς δημιουργείται;
Με την εξέλιξη όμως των επιστημών και των μέσων έρευνας η δεσπόζουσα θεωρία που αποδείχθηκε και πειραματικά είναι ότι γενεσιουργός αιτία καθίσταται ο βομβαρδισμός των υψηλών ατμοσφαιρικών στρωμάτων από ηλεκτρόνια που προέρχονται από τη συνεχή ροή φορτισμένων σωματίων από τον Ήλιο, που ονομάζεται ηλιακός άνεμος. Η πλειονότητα των φορτισμένων αυτών σωματίων, που είναι κυρίως πυρήνες υδρογόνου και ηλεκτρόνια, εκτρέπονται από το μαγνητικό πεδίο της Γης. Ωστόσο σημαντικό μέρος τους εισχωρεί στη γήινη μαγνητόσφαιρα, όπου επιταχύνεται σε μεγάλες ενέργειες από ηλεκτρομαγνητικά πεδία κατά τη διάρκεια μαγνητικών καταιγίδων. Ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας και μικρής γωνίας κλίσης ως προς τις μαγνητικές γραμμές φτάνουν μέχρι την ανώτερη ατμόσφαιρα, όπου διεγείρουν άτομα οξυγόνου και αζώτου. Η διέγερση επιτελείται με την μετατόπιση των ηλεκτρονίων αυτών των ατόμων σε ανώτερες ενεργειακές στοιβάδες, όπου όμως δεν μπορούν να παραμείνουν για πολύ. Με την επάνοδο στην αρχική τους κατάσταση εκπέμπουν την περίσσεια ενέργειας με τη μορφή φωτός. Το χρώμα του φωτός εξαρτάται από το είδος του ατόμου που διεγείρεται και από την ενεργειακή διαφορά των στοιβάδων διέγερσης και ηρεμίας των ηλεκτρονίων του ατόμου.

Για περισσότερα διαβάζουμε εδώ

Σεπτέμβριος 17, 2013

Ο Voyager κατέγραψε ήχους από τον διαστρικό χώρο και είναι πραγματικά… ανατριχιαστικοί

Η μη επανδρωμένη διαπλανητική διαστημοσυσκευή «Voyager 1» εκτοξεύτηκε
στις 20 Αυγούστου 1977 στο πλαίσιο του Προγράμματος Βόγιατζερ για την
εξερεύνηση των εξωτερικών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.

Voyager 1

Στις 20 Μαρτίου 2013 ανακοινώθηκε ότι το Βόγιατζερ 1
είναι το πρώτο αντικείμενο κατασκευασμένο από τον άνθρωπο που βγήκε από
το ηλιακό μας σύστημα. «Είμαστε σε μια νέα περιοχή. Και …συνέχεια εδώ

Οκτώβριος 24, 2012

Σενάριο στο νόμο Coulomb

Σενάριο στο νόμο Coulomb για τη Φυσική της τρίτης γυμνασίου με βάση το εμπλουτισμένο ηλεκτρονικό βιβλίο του ψηφιακού σχολείου
1.   Τίτλος

Ηλεκτρικό φορτίο και δύναμη (Νόμος Coulomb).

Για το σενάριο κλικ εδώ

Ιούνιος 8, 2012

Ανάκλαση, διάθλαση, ολική ανάκλαση

Κάτω από: video,Φυσική @ 01:52:17 and

Ανάκλαση, διάθλαση, ολική ανάκλαση

Με αφορμή το Β1 θέμα των Πανελληνίων παρουσιάζονται: η ανάκλαση, η διάθλαση, ολική ανάκλαση σε προσομοίωση μέσα από υπολογιστικό φύλλο (εφαρμογή LibreOffice Calc ή Microsoft Office Excel). ΤοLibreOffice Calc (η σύγχρονη έκδοση του OpenOffice Calc) είναι εφαρμογή της σουίτας ελεύθερου λογισμικού LibreOffice. Αν δεν είναι εγκατεστημένη στον υπολογιστή μπορείτε να τη βρείτε εδώ και να την εγκαταστήσετε. Το αρχείο έχει κατάληξη «ods» (αντίστοιχο του «xls») και το βρίσκεται εδώ. Αν το θέλετε για επιπλέον προσαρμογές αφήστε σχόλιο. Αν πάλι δεν θέλετε να εγκαταστήσετε το LibreOffice αφήστε σχόλιο για να σας το στείλω σε μορφή «xls» (εκτελείται με κάποιες μικρές προσαρμογές)
Δείτε στο παρακάτω video τη λειτουργία του.

http://vaskouvat.blogspot.gr/p/blog-page_08.html

Ιούνιος 6, 2012

Η διάβαση της Αφροδίτης 2012

Για δεύτερη και τελευταία φορά αυτόν τον αιώνα, η Αφροδίτη περνάει μπροστά από τον Ήλιο, όπως φαίνεται από τη Γη. Στο ανατολικό ημισφαίριο στο ημερολόγιο η διάβαση είναι σήμερα στις 6 Ιουνίου ενώ στο δυτικό ημισφαίριο το ημερολόγιο γράφει 5 Ιουνίου. Η Αφροδίτη είναι μόλις το 3% του ήλιου σε φαινόμενο μέγεθος και θα μοιάζει με μια μαύρη κουκκίδα που θα διαπερνά το δίσκο του Ήλιου. Βεβαιωθείτε ότι παρατηρείτε μέσα (διαβάστε τη συνέχεια εδώ)

Η παρατήρηση της διάβασης στον παγκόσμιο χάρτη από τη NASA

Μάιος 26, 2012

Θέματα Φυσικής και … άλλα

Κάτω από: Γενικά @ 03:12:24 and

Όλες οι δημοσιεύσεις εδώ

Ιανουάριος 23, 2011

>Μαθητικά μαργαριτάρια

>

Ιανουάριος 21, 2011

>Σύνθεση συγγραμμικών δυνάμεων

>

Σύνθεση συγγραμμικών δυνάμεων.

Μια δραστηριότητα για τη διδασκαλία της σύνθεσης συγγραμμικών δυνάμεων για τη β΄ γυμνασίου, που όμως εύκολα μπορεί να προσαρμοστεί και να διδαχθεί και στην Α΄ Λυκείου. Για να κατεβάσετε το φύλλο εργασιών και το αρχείο IP σε μορφή zip κάντε κλικ εδώ. Για τη πραγματοποίηση του μαθήματος χρησιμοποιείται το Interactive Physics.

Ιανουάριος 12, 2011

Ένα σενάριο για τη διδασκαλία του δεύτερου νόμου του Νεύτωνα για τη β΄ γυμνασίου

Κάτω από: Γενικά @ 02:32:57 and

Ένα σενάριο για τη διδασκαλία του δεύτερου νόμου του Νεύτωνα για τη β΄ γυμνασίου, που όμως εύκολα μπορεί να προσαρμοστεί και να διδαχθεί και στην Α΄ Λυκείου. Για να κατεβάσετε το σενάριο σε μορφή zip κάντε κλικ εδώ

Εικόνα από το ΙΡ

. Για τη πραγματοποίηση του σεναρίου χρησιμοποιείται το Interactive Physics.

>Δύναμη και μεταβολή ταχύτητας – 2ος Νόμος Νεύτωνα

>
Ένα σενάριο για τη διδασκαλία του δεύτερου νόμου του Νεύτωνα για τη β΄ γυμνασίου, που όμως εύκολα μπορεί να προσαρμοστεί και να διδαχθεί και στην Α΄ Λυκείου. Για να κατεβάσετε το σενάριο σε μορφή zip κάντε κλικ εδώ. Για τη πραγματοποίηση του σεναρίου χρησιμοποιείται το Interactive Physics.

Επόμενη σελίδα: »

© 2021 Θέματα φυσικής και … άλλα   Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Top

 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων