ΣΙΜΗΝΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Εργαστήρια δεξιοτήτων

Γ Γυμνασίου – 7ο Εργαστήριο: ««Υπολογίζω τις εκπομπές CO2 των οικιακών μου συσκευών»»

Μάι 20222

7ο Εργαστήριο: ««Υπολογίζω τις εκπομπές CO2 των οικιακών μου συσκευών»

Αφού χωρίστηκαν σε τετραμελείς ομάδες, οι μαθητές με τη βοήθεια ενός πίνακα με τις εκπομπές CO2 των σημαντικότερων συσκευών ενός σπιτιού υπολόγισαν την εβδομαδιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των συσκευών. Στη συνέχεια έπρεπε να προτείνουν τρόπους μείωσης της κατανάλωσης με σκοπό να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν αυτές τις προτάσεις στην πράξη. Επίσης, αφιερώθηκε μία διδακτική ώρα για να συζητηθεί ο τρόπος που θα έπρεπε να δουλεύουνε ομαδοσυνεργατικά καθώς και ο τρόπος δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων.

 

Γ Γυμνασίου – 6ο Εργαστήριο: «Η περιβαλλοντική δικαιοσύνη»

Μάι 20222

6ο Εργαστήριο: «Η περιβαλλοντική δικαιοσύνη»

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον όρο περιβαλλοντική δικαιοσύνη, αντιλήφθηκαν πως η περιβαλλοντική δικαιοσύνη συνδέεται με τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα και προβληματίστηκαν για τον τρόπο ζωής τους και τις καταναλωτικές τους επιλογές. Μέσα από το παιχνίδι «Μπαίνω στα παπούτσια του άλλου» προσπάθησαν να αντιληφθούν με βιωματικό τρόπο πως επηρεάζεται η ζωή κάποιων ανθρώπων από τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα.

περιβαλλον Γ1

Γ Γυμνασίου – 5ο Εργαστήριο: «Η ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων»

Μάι 20222

5ο Εργαστήριο: «Η ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων»

Αρχικά, οι μαθητές παρακολούθησαν βίντεο για να μάθουν τα πάντα γύρω από την Ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα ανακύκλωσης και να συνειδητοποιήσουν το ρόλο της ανακύκλωσης των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Σε αντιδιαστολή, παρακολούθησαν ένα μέρος του ντοκιμαντέρ «Ψηφιακά Νεκροταφεία» του ΕΞΑΝΤΑ, μια ελληνική σειρά ντοκιμαντέρ δημιουργημένη από τον Γιώργο Αυγερόπουλο, που ασχολείται με το θέμα της διαχείρισης των ηλεκτρονικών αποβλήτων και συγκεκριμένα με την παράνομη εξαγωγή τους από αναπτυγμένες χώρες προς τις φτωχότερες όπως η Κίνα. Περιοχές όπως η Γκουιγιού στη νότιο Κίνα έχουν μετατραπεί σε χωματερές ανακύκλωσης τέτοιων αποβλήτων με αποτέλεσμα να προκαλείται τεράστια περιβαλλοντική μόλυνση, αλλά και σοβαρά προβλήματα υγείας για τους εργαζόμενους που κατοικούν εκεί. Ακολούθησε συζήτηση.

Γ Γυμνασίου – 4ο Εργαστήριο: «Τα προβλήματα των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων»

Μάι 20222

4ο Εργαστήριο: «Τα προβλήματα των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων»

Σε αυτό το εργαστήριο δόθηκε στους μαθητές ένα φύλλο εργασίας ώστε να αναζητήσουν  τα προβλήματα που δημιουργεί η αύξηση της παραγωγής των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών,  να τα καταγράψουν και να τα χαρακτηρίσουν ως περιβαλλοντικά ή κοινωνικά. Μέσα από την μελέτη περίπτωσης γνώρισαν το κολτάν*, προβληματίστηκαν για το αν η ακόρεστη «δίψα» μας για ηλεκτρονικές συσκευές επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων και την ποιότητα του περιβάλλοντος, κοντά ή μακριά μας και αναζητήσαν λύσεις για το πρόβλημα.

 

*Το κολτάν (συντομογραφία των λέξεων Κολόβιο (νυν Νιόβιο)+ Ταντάλιο) είναι ένα πολύ σκληρό μετάλλευμα (μείγμα οξειδίων: Nb2O5 – Ta2O5 ), που τήκεται στους 2996οC (διπλάσιας αντοχής από το χάλυβα). Το 80% των παγκόσμιων αποθεμάτων του βρίσκονται στο υπέδαφος του Κονγκό. Το μετάλλευμα χρησιμοποιείται κυρίως στην κινητή τηλεφωνία, στους φορητούς υπολογιστές και στις ηλεκτρονικές κονσόλες παιχνιδιών. (ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ https://el.wikipedia.org/wiki/Τανταλίτης)

Γ Γυμνασίου – 3ο Εργαστήριο: «Ο κύκλος ζωής των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων»

Μάι 20222

3ο Εργαστήριο: «Ο κύκλος ζωής των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων»

Μέσα από το παιχνίδι, με βιωματικό τρόπο, οι μαθητές κατανοούν τον κύκλο ζωής μιας ηλεκτρικής, ηλεκτρονικής συσκευής και συνειδητοποιούν ότι αυτός διαφοροποιείται με την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και ειδικότερα ότι ο ορθολογικός τρόπος διαχείρισης των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών μειώνει την ανεξέλεγκτη αύξηση των αποβλήτων τους. Έπειτα, αφού παρακολούθησαν ένα βίντεο και μέσα από ένα ψηφιακό παιχνίδι οι μαθητές  αναπτύξαν κριτική σκέψη και  έλαβαν αποφάσεις για τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων ιεραρχώντας τα βήματα διαχείρισης των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων.

2 ιεραρχηση

Γ Γυμνασίου – 2ο Εργαστήριο: «Επιθυμίες και ανάγκες»

Μάι 20222

2ο Εργαστήριο: «Επιθυμίες και ανάγκες»

Οι μαθητές κλήθηκαν να καταγράψουν σε ένα φύλλο εργασίας τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες και συζήτησαν πως αυτές καθορίζουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες, έμαθαν να διακρίνουν την ανάγκη από την επιθυμία και να αναγνωρίζουν τις πραγματικές τους ανάγκες. Μέσα από μια σειρά εικόνων προβληματίστηκαν για την ανεξέλεγκτη χρήση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και εξοικειωθήκαν με τη εικόνα ως εργαλείο αποτύπωσης και ανάλυσης πληροφορίας.

1

Γ Γυμνασίου – 1ο Εργαστήριο: «Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές»

Μάι 20222

1ο Εργαστήριο: «Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές»

Σε αυτό το πρώτο εργαστήριο της θεματικής ενότητας που σχετίζεται με το περιβάλλον δόθηκε ένα φύλλο εργασίας στους μαθητές για την καταγραφή των ειδών και του πλήθους των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών που χρησιμοποιούν οι μαθητές στο σπίτι και στο σχολείο και ακολούθησε συζήτηση. Ο στόχος ήταν να κατανοήσουν τον όρο ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, να συνειδητοποιήσουν το πλήθος αυτών των συσκευών που χρησιμοποιούνται καθημερινά και να συνδέσουν την καθημερινή ζωή τους με τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

A Γυμνασίου – 5ο Εργαστήριο: «Κλιματική αλλαγή και υπερθέρμανση του πλανήτη – Κολάζ»

Μάι 20221

5ο Εργαστήριο: «Κλιματική αλλαγή και υπερθέρμανση του πλανήτη – Κολάζ»

Για να διαπιστωθεί αν οι μαθητές έμαθαν να δουλεύουν ομαδοσυνεργατικά ξεπερνώντας τα προβλήματα που είχαν προκύψει στην προηγούμενη ομαδική εργασία, κλήθηκαν να δουλέψουν στις ίδιες ομάδες και να φτιάξουν ένα κολάζ αντιγράφοντας την παρακάτω εικόνα.

.png

A Γυμνασίου – 4ο Εργαστήριο: «Υπολογίζω τις εκπομπές CO2 των οικιακών μου συσκευών»

Μάι 20221

4ο Εργαστήριο: «Υπολογίζω τις εκπομπές CO2 των οικιακών μου συσκευών»

Αφού χωρίστηκαν σε τετραμελείς ομάδες, οι μαθητές με τη βοήθεια ενός πίνακα με τις εκπομπές CO2 των σημαντικότερων συσκευών ενός σπιτιού υπολόγισαν την εβδομαδιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των συσκευών. Στη συνέχεια έπρεπε να προτείνουν τρόπους μείωσης της κατανάλωσης με σκοπό να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν αυτές τις προτάσεις στην πράξη. Επίσης, αφιερώθηκε μία διδακτική ώρα για να συζητηθεί ο τρόπος που θα έπρεπε να δουλεύουνε ομαδοσυνεργατικά καθώς και ο τρόπος δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων.

A Γυμνασίου – 3ο Εργαστήριο: «Γνωρίζουμε τις πηγές ενέργειας»

Μάι 20221

3ο Εργαστήριο: «Γνωρίζουμε τις πηγές ενέργειας»

Το εργαστήριο αποσκοπούσε στο να μάθουν οι μαθητές τι είναι η ενέργεια καθώς και να γνωρίσουν τους διαφορετικούς τύπους της και τις διαδικασίες μετασχηματισμού της. Επίσης, οι μαθητές έμαθαν πως να διαχωρίζουν τις πηγές ενέργειας σε ανανεώσιμες και μη ανανεώσιμες.

Αφού χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, οι μαθητές έψαξαν πληροφορίες στο διαδίκτυο και έφτιαξαν αφίσες με το ψηφιακό εργαλείο PosterMyWall. Ενδεικτικά κάποιες αφίσες είναι οι ακόλουθες:

αφίσες

Αφού συζητήθηκαν στην τάξη τα κριτήρια για το πώς θα πρέπει να είναι μια αφίσα, ακολούθησε ψηφοφορία για να αναδειχθούν οι καλύτερες, οι οποίες θα εκτυπωθούν και θα αναρτηθούν στο σχολείο και σε όλες τις τάξεις για να ενημερωθούν και οι υπόλοιποι μαθητές για τις ανανεώσιμες και μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

« Παλιότερα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

    Σαν σήμερα

    25/4/1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.



    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων