Μαΐ 29 2017

Η Άλκηστη Του Ευριπίδη στο θέατρο της Επιδαύρου

Συντάκτης: κάτω από Χωρίς κατηγορία

Μια παράσταση που αξίζει να δείτε

Ο Απόλλωνας, τιμωρημένος από τον Δία, αναγκάστηκε να υπηρετήσει σαν κοινός θνητός τον βασιλιά των Φερών, Άδμητο. Ως αντάλλαγμα για τη φιλόξενη και ευγενική συμπεριφορά του βασιλιά, ο θεός τού χάρισε το μοναδικό προνόμιο να ξεφύγει από τον πρόωρο θάνατο, αρκεί κάποιος άλλος να πεθάνει αντί γι’ αυτόν με τη θέλησή του.

4 Σχόλια

Μαΐ 28 2017

άσκηση moodle 2017

Συντάκτης: κάτω από Χωρίς κατηγορία

Αυτό το «μουσικό» άρθρο θα σας ταξιδέψει στο κόσμο του θεάτρου.

Από το σχολικό περιοδικό του ΓΕΛ Περάματος Ρεθύμνου , το  «πρώτο κουδούνι» 🙂

http://schoolpress.sch.gr/toprotokoudouni/

4 Σχόλια

Μαΐ 26 2017

Tricider

Συντάκτης: κάτω από Χωρίς κατηγορία

Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα είναι οι προτιμήσεις των αναγνωστών για την ποίηση ή την πεζογραφία.

Ας δούμε μερικές απαντήσεις απο μια έρευνα μέσω tricider.

<iframe width=’600′ height=’500′ src=’http://www.tricider.com/embed/?show=2eP53oFJN47′ frameborder=’0′ scrolling=’no’ marginheight=’0′ marginwidth=’0′></iframe>

4 Σχόλια

Μαΐ 20 2017

Διδακτικό σενάριο για την ιστορία

Συντάκτης: κάτω από Ιστορία και με ετικέτα:

Ας ρίξουμε μια ματιά στο παρακάτω διδακτικό σενάριο που αφορά στο μάθημα της ιστορίας Α λυκείου και συγκεκριμένα στην ενότητα κλασική εποχή.

• Ο Τίτλος: αρχαία ιστορία-ενότητα κλασική εποχή
• Η Τάξη: Α λυκείου.
• Η Εκτιμώμενη διάρκεια:δύο διδακτικές ώρες.
• Ένταξη στο Πρόγραμμα Σπουδών: ενότητα ΔΕΠΣ-ΑΠΣ Ιστορίας ,κλασικοί χρόνοι.
• Ο Σκοπός και οι στόχοι:
Να εκτιμήσουν τη σημασία της διαμόρφωσης του δημοκρατικού πολιτεύματος για την αρχαία Ελλάδα και το σύγχρονο κόσμο.
Να αναγνωρίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Να γνωρίσουν βασικές πτυχές της καθημερινής ζωής στην αρχαία Ελλάδα .
Να εκτιμήσουν τις αξίες που ανέδειξε ο κλασικός πολιτισμός και την παγκόσμια και διαχρονική εμβέλειά του.
Να κατανοούν και να αναγνωρίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά της κλασικής τέχνης.
Να εντοπίζουν στοιχεία των σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, τα οποία έχουν τις ρίζες τους στην πνευματική δημιουργία των κλασικών χρόνων.
• Η Συνοπτική περιγραφή διδασκαλίας:Το παρόν σενάριο διδασκαλίας αφορά στην πρώτη διδακτική ενότητα του μαθήματος της ιστορίας της Α΄ Λυκείου με τίτλο «Κλασική εποχή». Οι μαθητές καλούνται να εξετάσουν ορισμένα υποθέματα της συγκεκριμένης ενότητας, αξιοποιώντας πότε τα πλεονεκτήματα της μετωπικής και πότε της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας, εργαζόμενοι ατομικά ή ομαδικά.
Εκπαιδευτικό Πρόβλημα:
Οι μαθητές θεωρούν το μάθημα της Ιστορίας λιγότερο ενδιαφέρον από τα υπόλοιπα μαθήματα λόγω του όγκου των πληροφοριών και του παραδοσιακού μοντέλου διδασκαλίας με αποτέλεσμα να μην προσδίδουν την απαιτούμενη προσοχή.Έχοντας αυτό ως γνώμονα,επιλέχθηκε ένα σημαντικό κεφάλαιο,αυτό της κλασικής εποχής,το οποίο θα παρουσιαστεί με τη χρήση των ΤΠΕ ώστε να γίνει πιο ελκυστικό στους μαθητές και να έχουν ενεργητική και όχι μόνο παθητική συμμετοχή όπως γινόταν μέχρι πρότινος.
Φάσεις σεναρίου :
α φάση :παρουσίαση των κύριων σημείων της ενότητας μέσα από πηγές.
β φάση :πρακτική εξάσκηση μέσω εκπαιδευτικών παιχνιδιών σχεδιασμένων αποκλειστικά στην ενότητα όπως φιδάκι,κουίζ,κρεμάλα κ.α.
εργαλεία : http://e-learning.ilei.sch.gr/moodle/course/view.php?id=7187

ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ-ΤΕΧΝΗ

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΥΛΙΚΟ http://e-learning.ilei.sch.gr/moodle/course/view.php?id=7187 ενότητα πληροφορίες για την κλασική εποχή.

 

  1. .Στην διεύθυνση http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=912 αναζητείστε πληροφορίες για τον παρθενώνα.

 

 

2.Επισκεφτείτε την παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση  http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Paixnidia/PARTHENON.htm   και λύστε το σταυρόλεξο για τον παρθενώνα.

 

4 Σχόλια

Μαΐ 19 2017

scratch

Συντάκτης: κάτω από Χωρίς κατηγορία

Να ένα διασκεδαστικό έργο που δημιουργήθηκε με το πρόγραμμα scratch για το πως μπορεί η γατούλα να φτιάξει ένα πολύγωνο.Ορίστε εσείς πόσες γωνίες θέλετε.


Μετάβαση στο scratch.mit.edu/a>.

4 Σχόλια

Απρ 19 2017

Τέχνη κλασικής εποχής

Συντάκτης: κάτω από Χωρίς κατηγορία

https://www.youtube.com/watch?v=5rlbiYVyxUU

4 Σχόλια

Απρ 19 2017

Μετοχές λατινικών

Συντάκτης: κάτω από Χωρίς κατηγορία

View this document on Scribd

4 Σχόλια

Μαρ 11 2017

Κλασική εποχή (480 – 323 π.Χ.)

Συντάκτης: κάτω από Ιστορία και με ετικέτα:

Την περίοδο από το τέλος των περσικών πολέμων έως και το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου οι ιστορικοί ονομάζουν κλασική. Ο χαρακτηρισμός αυτός αναγνωρίζει στην εποχή την υπεροχή των συντελεστών της και των επιτευγμάτων τους, επικυρώνει την πνευματική τους επιβολή και τη διαχρονική επιβίωσή τους στις ιδέες και στα δημιουργήματα μεταγενέστερων εποχών. Την εποχή αυτή διαμορφώθηκαν οι αξίες που αποτελούν τα θεμέλια του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.
Το νικηφόρο αποτέλεσμα των περσικών πολέμων ήταν καθοριστικό για την ιστορική πορεία των Ελλήνων. Η αυτοπεποίθηση, η αίσθηση της αυτάρκειας αλλά και της υπεροχής απέναντι στους «βαρβάρους» και πάνω απ’ όλα η ψυχική ευφορία του νικητή που θέλει να αποκαταστήσει τις καταστροφές ήταν κίνητρα που δημιούργησαν τα επιτεύγματα στην πολιτική, στα γράμματα και τις τέχνες της κλασικής εποχής.
Μετά τους περσικούς πολέμους και για πενήντα περίπου χρόνια η Αθήνα εξελίχθηκε σε ηγεμονική δύναμη, γεγονός που δημιούργησε τις προϋποθέσεις της αντιπαράθεσής της με τη Σπάρτη. Τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα των δύο σημαντικότερων πόλεων είχαν ως αποτέλεσμα τη διαίρεση του ελληνικού κόσμου σε δύο μεγάλους συνασπισμούς. Οδήγησαν τους Έλληνες σε μακροχρόνια εμφύλια σύρραξη τριάντα περίπου χρόνων, τον Πελοποννησιακό πόλεμο.
Στο πρώτο μισό του 4ου αι. π.Χ. τον ανταγωνισμό των ελληνικών πόλεων-κρατών υποδαύλισε η παρέμβαση των Περσών με την παροχή χρημάτων ή στρατιωτικής βοήθειας, ενώ το δεύτερο μισό του αιώνα εμφανίζεται ως επιτακτική ανάγκη η ιδέα της πανελλήνιας ένωσης. Η ένωση των Ελλήνων και ο κοινός τους αγώνας εναντίον των Περσών ήταν εγχείρημα του Ελληνισμού της Μακεδονίας, το οποίο επιτεύχθηκε εν μέρει από το Φίλιππο Β’ και ολοκληρώθηκε από το Μ. Αλέξανδρο.Η συμμαχία της Δήλου – Αθηναϊκή ηγεμονία. Η Αθήνα μετά την απόκρουση του περσικού κινδύνου ανασυγκροτήθηκε και εξελίχθηκε σε μεγάλη ναυτική δύναμη. Τέθηκε επικεφαλής μεγάλου μέρους των ελληνικών πόλεων, ιδρύοντας την Α’ Αθηναϊκή συμμαχία (478/7 π.Χ.). Η ενέργεια αυτή ήταν απόλυτα εναρμονισμένη με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντά της, που στόχευαν στην ανάδειξή της σε μεγάλη δύναμη.

Συνεχίστε να διαβάζετε »

4 Σχόλια

Μαρ 04 2017

ΣΥΝΝΕΦΟΛΕΞΟ

Συντάκτης: κάτω από Χωρίς κατηγορία

https://tagul.com/cloud/1

4 Σχόλια

Μαρ 04 2017

ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Συντάκτης: κάτω από Ιστορία

Ο Ρουβίκωνας είναι ένας μικρός ποταμός, κοντά στο Ρίμινι της Ιταλίας. Ήταν το όριο που χώριζε την Ιταλία από τη Γαλατία και μετά από αυτό, κανείς Ρωμαίος δεν επιτρεπόταν να έχει τον έλεγχο του στρατό του, ώστε να μη γίνεται απειλητικός για τη Ρωμαϊκή εξουσία. Όποιος το τολμούσε, ήταν εχθρός της Ρώμης και θα εκτελούνταν. iactaestΟ νόμος αυτός ονομαζόταν «imperium» και προστάτευε τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία από στρατιωτικά πραξικοπήματα. Ο Καίσαρας διέσχισε τον Ρουβίκωνα μαζί με τη 13η Λεγεώνα και μπήκε ένοπλος στη Ρώμη. Στις 10 Ιανουαρίου του 49 π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας διέσχισε τον ποταμό Ρουβίκωνα και κήρυξε πόλεμο εναντίον της Ρωμαϊκής Συγκλήτου και του πρώην συμμάχου του, Πομπήιου. Στη Ρώμη σύντομα διαπίστωσαν ότι «διέβη τον Ρουβίκωνα», δηλαδή επέλεξε τον πόλεμο. Ήταν μια πράξη τόσο σημαντική, που η φράση έμεινε συμβολικά στην καθημερινή γλώσσα των ευρωπαϊκών λαών. Συνεχίστε να διαβάζετε »

4 Σχόλια

Επόμενα »