Αρχική » ΟΙ ΕΠΙΔΗΜΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Πρόσφατα άρθρα

Ιστορικό

Kατηγορίες

ΟΙ ΕΠΙΔΗΜΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ

Οι Γιατροί  είμαστε ιατρική οργάνωση και η καταπολέμηση των επιδημιών αποτελεί βασικό κομμάτι της δράσης μας. Οι ομάδες μας αντιμετωπίζουν επιδημίες χολέρας, μηνιγγίτιδας, ιλαράς, ελονοσίας και άλλων μολυσματικών ασθενειών που εξαπλώνονται γρήγορα και μπορεί να αποβούν μοιραίες αν δεν τεθούν υπό έλεγχο. Αντιμετωπίζουμε επίσης ξεχασμένες ασθένειες όπως το Κάλα-Αζάρ, η ασθένεια του Ύπνου και το Τσάγκας, ασθένειες που πλήττουν κυρίως τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου και για τις οποίες υπάρχουν λίγες αποτελεσματικές θεραπείες.

 

Η  ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟΥ AIDS/HIV

Την τελευταία δεκαετία οι Γιατροί   συμβάλλουμε επίσης στην αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού HIV και της φυματίωσης, η οποία είναι η κύρια αιτία θανάτου για τα άτομα με HIV / AIDS. Στην επιδημία του ιού  Έμπολα που ξέσπασε στη Δυτική Αφρική τον Μάρτιο του 2014 και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ηγηθήκαμε της διεθνούς ανταπόκρισης. Από την αρχή της επιδημίας δεχθήκαμε στα κέντρα αντιμετώπισης του Έμπολα περισσότερους από 8.100 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων περίπου 5.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ  COVID-19 

Στην πόλη Wuhan,επαρχία Hubei, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορωνοϊού (2019-nCoV). Οι κορωνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), παρακολουθεί από την αρχή τις εξελίξεις και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) όσο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με ενδεχόμενα κρούσματα της νόσου σε ταξιδιώτες ενώ έχει ήδη εκδώσει και επικαιροποιεί συστηματικά ενημερωτικό υλικό και εξειδικευμένες οδηγίες, που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας.

Η ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΧΟΛΕΡΑ

Η πρώτη πανδημία χολέρας (1817-1824), επίσης γνωστή ως η πρώτη πανδημία Ασίας της χολέρας ή η ασιατική χολέρα, ξεκίνησε κοντά στην πόλη της  Καλκούτας  και εξαπλώθηκε σε όλη τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία μέχρι τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Αφρική και τις ακτές της Μεσογείου. Ενώ η Χολέρα είχε εξαπλωθεί στην Ινδία πολλές φορές στο παρελθόν, αυτό το ξέσπασμα προχώρησε περισσότερο. έφτασε μέχρι την Κίνα  και τη Μεσόγειο Θάλασσα πριν υποχωρήσει Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα αυτής της πανδημίας , συμπεριλαμβανομένων πολλών Βρετανών στρατιωτών, οι οποίοι προσέλκυσαν την ευρωπαϊκή προσοχή. Αυτή ήταν η πρώτη από πολλές πανδημίες χολέρας που πέρασαν από την Ασία και την Ευρώπη κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Αυτή η πρώτη πανδημία εξαπλώθηκε σε μια άνευ προηγουμένου περιοχή, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε χώρα της Ασίας.

Ο ιός μεταπήδησε από τα πτηνά στον άνθρωπο και στη συνέχεια άρχισε να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων. Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες είχαν επιβάλλει λογοκρισία λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με αποτέλεσμα να κρύβουν την έξαρση της πανδημίας. Αντίθετα, επειδή η Ισπανία  είχε διατηρήσει στάση ουδετερότητας ο τύπος της έδινε μια πιο ρεαλιστική εικόνα της πανδημίας, με αποτέλεσμα να δίνει την εντύπωση διεθνώς ότι η χώρα είχε πληγεί πολύ βαρύτερα από την ασθένεια. Για αυτόν τον λόγο, η νόσος έμεινε γνωστή ως ισπανική γρίπη. «Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα του ιού που είχαν διατηρηθεί σε εργαστήρια ή βρέθηκαν σε πτώματα θαμμένα στο παγωμένο έδαφος της Αλάσκας. Διαπίστωσαν ότι μια μικρή μετάλλαξη του ιού επέτρεψε στις πρωτεΐνες της επιφάνειάς του, που χρησιμοποιούνται για να προσκολληθεί ο ιός στα κύτταρα, να αναγνωρίζουν και τους αντίστοιχους ανθρώπινους υποδοχείς. «Ο θάνατος επερχόταν από οξύ φλεγμονώδες πνευμονικό οίδημα, αιμορραγική πνευμονίτιδα ή πνευμονία με οξύ αιμορραγικό οίδημα. Παρατηρούνταν κυάνωση του δέρματος ιδιαίτερα γύρω από το πρόσωπο, στο στόμα, στον λαιμό και στα δάκτυλα. Στη νεκροψία οι βάσεις των πνευμόνων ήταν περισσότερο προσβεβλημένες και οι θωρακικές κοιλότητες περιείχαν ανοικτό καφέ ή κίτρινο ως σκούρο κόκκινο υγρό». Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στην Πάτρα  Από τις Ελληνικές περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Σκύρος όπου πέθαναν πάνω από 1000 κάτοικοι, το ένα τρίτο του πληθυσμού της. Στην Αθήνα  η γρίπη προκάλεσε τον θάνατο 1.668 ανθρώπων, στη Θεσσαλονίκη άλλων 5.284,  ενώ στην Πάτρα  οι νεκροί ξεπέρασαν τους 800. Η Δυτική Μακεδονία κατέγραψε 4.336 νεκρούς.

 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση