Σεμινάρια ανά έτος

2021-2022

  • «Σύγχρονο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο Π.Ε. με θέμα “Παράκτιοι υγρότοποι Θερμαϊκού Κόλπου: ένας παραγνωρισμένος θησαυρός!»
«Σύγχρονο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο Π.Ε. με θέμα “Παράκτιοι υγρότοποι Θερμαϊκού Κόλπου: ένας παραγνωρισμένος θησαυρός!» Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021».
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β. Ιππέκη, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, το Φροντιστήριο Βιωσιμότητας Δήμου Νεάπολης-Συκεών και τον Όμιλο «Φίλοι της Φύσης» Θεσσαλονίκης προτίθενται να διοργανώσουν σύγχρονο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα:
«Παράκτιοι υγρότοποι Θερμαϊκού Κόλπου: ένας παραγνωρισμένος θησαυρός!»
την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, 18.00’ -20.00΄ μέσω της πλατφόρμας webex.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας στη διατήρηση και προστασία των οικοσυστημάτων του τόπου μας, που αποκτά βαρύνουσα σημασία στο πλαίσιο της Δεκαετίας του Ο.Η.Ε. 2020-2030 για την Αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και της Στρατηγικής της Ε.Ε. για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030.
Οι επιμέρους στόχοι του σεμιναρίου είναι οι εκπαιδευτικοί:
 να γνωρίσουν τους παράκτιους υγρόπους της περιοχής
 να μάθουν για την βιοποικιλότητα που φιλοξενούν, τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρουν και τις απειλές που δέχονται
 να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη διατήρησης, προστασίας και αποκατάστασής τους
 να αναγνωρίσουν την ανάγκη ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των μαθητών τους μέσα από το κατάλληλα σχεδιασμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους/τις εκπαιδευτικούς των συνεργαζόμενων Διευθύνσεων και θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το επισυναπτόμενο πρόγραμμα. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Το Πρόγραμμα συνοπτικά έχει ως ακολούθως:
18.00’ -18.10’ : Έναρξη σεμιναρίου, χαιρετισμοί
18.10’ -18.15’ : «Στοχοθεσία του σεμιναρίου»
Βασιλική Ιππέκη, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης.
«Συνεργασία του Φροντιστηρίου Βιωσιμότητας Δήμου Νεάπολης-Συκεών με Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών»
Δέσποινα Μιχελάκη, π. Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, Υπεύθυνη λειτουργίας Φροντιστηρίου Βιωσιμότητας Δήμου Νεάπολης-Συκεών.
18.15’-18.50’ : «Βιοποικιλότητα των παράκτιων υγροτόπων με έμφαση στην ορνιθοπανίδα και ποιες απειλές αντιμετωπίζουν τα είδη, προτάσεις για εκπαιδευτικές δράσεις»
Εύα Κατράνα, βιολόγος, ειδική στην ορνιθοπανίδα, μέλος του επιστημονικού προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου (ΔΠΠΘΚ).
18.50-19.30: «Γνωριμία με τους παράκτιους υγροτόπους του Θερμαϊκού Κόλπου, απειλές που αντιμετωπίζουν, οικοσυστημικές υπηρεσίες, προστασία και διαχείρισή τους»
Λυδία Αλβανού, θαλάσσια βιολόγος, υπεύθυνη παρακολούθησης της βιοποικιλότητας, μέλος του επιστημονικού προσωπικού του ΦΔΠΠΘΚ.
19.30-19.50’: Ερωτήσεις -συζήτηση
Συντονισμός: Βασιλική Ιππέκη, Δέσποινα Μιχελάκη.

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν καλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο σύνδεσμο https://docs.google.com/…/1FAIpQLSfhD1YWXpi0TV…/viewform μέχρι και την 21-11-2021.

αφισα σεμιναρίου

 

  • Εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο: «Το Δίκτυο Μαθαίνω για τα Δάση και τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Καλές Πρακτικές σχολείων γύρω από τους κύκλους των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων»

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β. Ιππέκη, διοργανώνει σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας σύγχρονο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα:

“Το Δίκτυο «Μαθαίνω για τα Δάση» και  τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων – Καλές Πρακτικές σχολείων γύρω από τους  κύκλους των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων” 

την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021 και ώρες 18.00-20.00.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η γνωριμία με το Διεθνές Δίκτυο Π.Ε «Μαθαίνω για τα Δάση», «Learning about forests» και η παρουσίαση καλών πρακτικών  για την υποστήριξη  και τον σχεδιασμό με εκπαιδευτικές δραστηριότητες και δράσεις, που μπορούν να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των Εργαστηρίων  Δεξιοτήτων.

Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο, το πρόγραμμα και τη διαδικασία συμμετοχής μπορείτε να βρείτε στο επισυναπτόμενο έγγραφο ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σχετ. : υπ αριθ. 15788/22-10-2021 έγγραφο της ΔΠΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης

 

  • Σύγχρονο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: “Ο Θεματικός Άξονας «Φροντίζω το Περιβάλλον» στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων – Γνωριμία
    με το Πρόγραμμα «Μαθαίνουμε για τις πλημμύρες” Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021».

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β. Ιππέκη, διοργανώνει σύγχρονο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: “Ο Θεματικός Άξονας «Φροντίζω το Περιβάλλον» στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων –Γνωριμία με το Πρόγραμμα «Μαθαίνουμε για τις πλημμύρες»” την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 και ώρες 18.00-20.00 μέσω της πλατφόρμας Webex.
Στο σεμινάριο οι εκπαιδευτικοί θα γνωρίσουν (1) τον Θεματικό Κύκλο «Φροντίζω το Περιβάλλον», έναν από τους τέσσερις Θεματικούς Κύκλους των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων όπως αυτοί προκύπτουν από τους 17 Στόχους της Αειφόρου Βιώσιμης Ανάπτυξης (2) τις
επιμέρους θεματικές του ενότητες (Οικολογία-Παγκόσμια και Τοπική Φυσική Κληρονομιά, Κλιματική αλλαγή-Φυσικές Καταστροφές-Πολιτική Προστασία, Παγκόσμια και Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά) και (3) τα Προγράμματα καλλιέργειας δεξιοτήτων του
συγκεκριμένου θεματικού άξονα (αποθετήριο ΙΕΠ – Πλατφόρμα 21+ : Εργαστήρια Δεξιοτήτων). Θα παρουσιαστούν εκπαιδευτικά προγράμματα από τις Βιβλιοθήκες Προγραμμάτων καλλιέργειας Δεξιοτήτων στη Θεματική ενότητα «Φροντίζω το Περιβάλλον»
και μια ομαδοποίηση των Προγραμμάτων της πλατφόρμας για κάθε μια από τις επιμέρους θεματικές ενότητες του άξονα ανά τάξη υλοποίησης (π.χ. Προγράμματα στην υποθεματική: Οικολογία-Παγκόσμια και Τοπική Φυσική Κληρονομιά για το Νηπιαγωγείο,
την Α΄ και τη Δ’ Δημοτικού, Προγράμματα στην υποθεματική «Κλιματική αλλαγή-Φυσικές Καταστροφές-Πολιτική Προστασία» για την Β’ και την Ε΄ Δημοτικού, Προγράμματα στην υποθεματική «Παγκόσμια και Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά» για την Γ’ και την ΣΤ’
Δημοτικού). Επιπλέον, θα γίνει παρουσίαση του Προγράμματος με τίτλο «Μαθαίνουμε για τις Πλημμύρες» (συγγραφή: Βασιλική Ιππέκη), (αποθετήριο ΙΕΠ – Πλατφόρμα 21+ : Εργαστήρια Δεξιοτήτων), προκειμένου να γίνει κατανοητή από τους εκπαιδευτικούς η δομή
ενός Προγράμματος καλλιέργειας δεξιοτήτων στον θεματικό άξονα «Φροντίζω το Περιβάλλον», ο τρόπος ανάπτυξης των εργαστηρίων, οι δεξιότητες στόχευσης σε συνδυασμό με το θέμα και το αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό που επιλέγεται προς
αξιοποίηση και όλα τα βήματα υλοποίησης (συνέργειες-συνεργασίες, εκδηλώσεις, διάχυσηκοινοποίηση αποτελεσμάτων, τελικά προϊόντα, αναστοχασμός- ανατροφοδότηση).
Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν μπορούν να συμπληρώσουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρακολούθησης του σεμιναρίου μέχρι και την Τρίτη 19-10-2021 στο σύνδεσμο https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdB6O6jiTzK8fMNde3dY1hZmorMWuSwEzTk H3w2wDoyLbKVkg/viewform ώστε να τους αποσταλεί ο σύνδεσμος παρακολούθησης (δωμάτιο Webex)

 

ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ των προηγούμενων χρόνων

2021-2022

2018-2019

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων