Πρόσκληση συμμετοχής σε εκπαιδευτική δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τίτλο “Φυτεύω και Υιοθετώ ένα δέντρο, δίνω ανάσα στη γη”.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β. Ιππέκη, σε συνεργασία με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ποροΐων και Κιλκίς, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και Κιλκίς, τα Δασαρχεία Σερρών, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης, τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας και τους Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Κιλκίς, Σερρών, Θεσσαλονίκης προτίθενται να υλοποιήσουν εκπαιδευτική δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον πλανήτη. Ο τίτλος της δράσης είναι:

«Φυτεύω και Υιοθετώ ένα δέντρο, δίνω ανάσα στη γη»

 και απευθύνεται σε σχολικές μονάδες των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κιλκίς και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και Κιλκίς.

Συγκεκριμένα, η δράση περιλαμβάνει:

1.Φύτευση δέντρων σε συνεργασία με τα τοπικά Δασαρχεία και τους Δήμους από τους/τις μαθητές/τριες και στη συνέχεια υιοθεσία τους. Η φύτευση μπορεί να γίνει στην αυλή του σχολείου ή στην αυλή κάποιου/ας μαθητή/τριας ή σε ελεύθερους χώρους, που θα παραχωρήσουν οι Δήμοι.

Προτείνεται κάθε μαθητής/τρια ή σχολική ομάδα να υιοθετήσουν ένα δέντρο και να αναλάβουν τη φροντίδα του, ώστε το δέντρο να αναπτυχθεί.

2. Φύτευση σπόρων, δενδρυλλίων ή χρήση άλλων τρόπων φύτευσης

3. Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Το δάσος και οι επιπτώσεις από τις δραστηριότητες του ανθρώπου σε αυτό». Στην ημερίδα θα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί, που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν τη δράση

4. Ενημερωτικό υλικό για τη χρησιμότητα του δάσους και του δέντρου, που θα δοθεί από τα ΚΠΕ και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που συμμετέχουν (Υπεύθυνη/ος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/ Σχολικών Δραστηριοτήτων

5. Τήρηση ημερολογίου και συλλογή φωτογραφικού υλικού από τις δράσεις

6. Παραγωγή ατομικής ή ομαδικής αφίσας στο τέλος των δράσεων και μηνύματος σχετικό με το δέντρο και το δάσος, το οποίο θα πρέπει να γραφεί πάνω σε φυσικό υλικό, όπως πηλός, πέτρα, ξύλο

7. Έκθεση σε χώρους, που θα παραχωρηθούν από τους Δήμους, για ευαισθητοποίηση των δημοτών τους

8. Οι εκπαιδευτικοί του κάθε σχολείου θα επιλέξουν το μήνυμα, που τους αντιπροσωπεύει και την ανάλογη αφίσα και θα την αποστείλουν στα αντίστοιχα ΚΠΕ, ώστε να γίνει επιλογή, προκειμένου να παραχθεί μια κοινή αφίσα και για τα δύο ΚΠΕ.

Η εκπαιδευτική δράση μπορεί να υλοποιηθεί ως Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων ή ως Όμιλος με θέμα το δάσος, ώστε να πραγματοποιηθούν επισκέψεις στα ΚΠΕ Κιλκίς ή Ποροΐων με στόχο την ενδυνάμωση των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών.

Παρακαλούνται οι σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης, που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη δράση, να ενημερώσουν το Γραφείο Περιβαλλοντικής συμπληρώνοντας την φόρμα συμμετοχής στον σύνδεσμο https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfjJposjPfioqQ3K3m5R8WFrsctlgWBM9VK9E4KQOKO9o8wxg/viewform μέχρι και τις 20.11.2021. Ο αριθμός των σχολικών μονάδων, που θα συμμετέχουν, θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα δασικών δέντρων ή άλλων δενδρυλλίων από του συνεργαζόμενους φορείς.

Δείτε στο σχετικό έγγραφο εδώ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων