ΜΗΠΩΣ Ο ΝΕΟΣ ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ;

Θεωρητικά, ΝΑΙ
Α) Στόχος του ιού είναι να επιζήσει. ΄Ετσι, ο ιός μολύνει νέους, αλλά για βιολογικούς λόγους δεν τους σκοτώνει. Οι νέοι όμως είναι φορείς του ιού και υπερμεταδίδουν τον ιό τόσο σε νέους, όσο και σε ενηλικιωμένους. Αυτό επιτρέπει την επιβίωση του κορωνοϊού σε διαδοχικές γενιές και περισσότερο χρόνο.
Β) Γιατί η ιογενής πνευμονία Covid-19 έχει σοβαρότερες επιπτώσεις σε άνδρες παρά σε γυναίκες; Μία πιθανή εξήγηση γι’ αυτήν την παρατήρηση ίσως είναι η διαφορετική συμπεριφορά των δύο φύλων: οι άνδρες καπνίζουν περισσότερο ή πλένουν τα χέρια τους λιγότερο συχνά με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπείς στη μόλυνση από τον ιό. Αυτό μπορεί να είναι μερικώς αληθές, αλλά ο βασικός λόγος είναι ότι οι γυναίκες είναι το “ισχυρότερο βιολογικά φύλο” και έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα από τους άνδρες. Πρόκειται δηλ. για ένα εξελικτικό χαρακτηριστικό, με αποτέλεσμα να επιβιώνουν οι γυναίκες για να φροντίσουν τα παιδιά που θα αποτελέσουν τη νέα γενιά. Εξυπακούεται ότι το ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών αποκομίζει ένα πλεονέκτημα επιβίωσης στους απογόνους τους, που απορροφούν αντισώματα από το μητρικό γάλα των μητέρων που βοηθούν να αποτρέψουν τις ασθένειες, ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών αναπτύσσεται ακόμα. ΄Ένα άλλο βιολογικό χαρακτηριστικό που φαίνεται ότι παίζει κάποιο ρόλο είναι μια γυναικεία ορμόνη (οιστρογόνο) στην ανοσία. Τέλος, οι γυναίκες φέρουν δύο χρωμοσώματα Χ (οι άνδρες φέρουν μόνο ένα), τα οποία περιέχουν τον μεγαλύτερο αριθμό γονιδίων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημά μας.
Γ) Μήπως η πανδημία του κορωνοϊού ενδέχεται να συμβάλει στην εξέλιξη του ανθρώπου; Κάθε ασθένεια που επιτίθεται στον άνθρωπο μπορεί να αλλάξει τη γενετική μας σύσταση, κατά κάποιο τρόπο, και να επηρεάσει την εξέλιξη του Homo sapiens. Μάλιστα, οι πανδημίες επηρεάζουν την εξέλιξη του ανθρώπου με δύο τρόπους: Ένας τρόπος είναι να σκοτώσει η ασθένεια πάρα πολλές χιλιάδες ή εκατομμύρια ανθρώπους. Εκείνοι που θα καταφέρουν να επιβιώσουν, εξαιτίας ενός γενετικού (DNA) πλεονεκτήματος (όπως συμβαίνει με τον ιό HIV), θα κληροδοτήσουν αυτή τη γενετική υπογραφή στους απογόνους τους. Η πανώλης π.χ. δεν είχε ως αποτέλεσμα μόνο τον θάνατο εκατομμυρίων Ευρωπαίων κατά τον 14ο αιώνα, αλλά άφησε τα ίχνη της στο ανθρώπινο γονιδίωμα, ευνοώντας αυτούς που έφεραν συγκεκριμένα γονίδια στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να μας βοηθήσουν να εξηγήσουμε γιατί οι Ευρωπαίοι αντιδρούν διαφορετικά από άλλους ανθρώπους σε ορισμένες ασθένειες και έχουν διαφορετικές ευαισθησίες στις αυτοάνοσες διαταραχές.
Ο άλλος τρόπος είναι να αλλάξει στην πραγματικότητα ο γενετικός κώδικας του ανθρώπου. Πράγματι, μελέτες DNA έδειξαν ότι τουλάχιστον το 8% του ανθρώπινου γονιδιώματος αποτελείται από κατάλοιπα αρχαίων ιών που διείσδυσαν σε ανθρώπινα κύτταρα κατά την Παλαιολιθική εποχή και άφησαν το γενετικό φορτίο τους μέσα στο DNA μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση