ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΕΣΤ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ SARS-CoV-2 (μέχρι 31/3/2020)

Καλά είναι τα τεστ, αλλά η κοινωνική απομόνωση σώζει ζωές.
Η διενέργεια αξιόπιστων, γρήγορων, φθηνών και μαζικών τεστ διάγνωσης αποτελεί κατ’ εξοχήν ζητούμενο στη μάχη για περιορισμό της νόσου Covid-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2. Τα τεστ επιτρέπουν την ανίχνευση των κρουσμάτων και την έγκαιρη απομόνωση των φορέων ώστε να περιοριστεί ή και να μηδενιστεί η διάδοση του ιού.
A) DNA TEST
1) Το πιο κοινό τεστ είναι μια τυπική RT-PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης πραγματικού χρόνου). Η μεθοδολογία έχει υψηλή ευαισθησία και επιλεκτικότητα, που σημαίνει ότι σωστά εμφανίζει σχεδόν όλες τις θετικές περιπτώσεις και αποκλείει σωστά σχεδόν όλες τις μη μολυσμένες περιπτώσεις, Ευαισθησία μεθοδολογίας >~99%. Συμπερασματικά, η RT- PCR αποτελεί καλή διαγνωστική δοκιμασία. Μειονέκτημά της, ενδέχεται να χρειάζεται μέχρι και 24 ώρες.
2) Η εταιρεία Cepheid (ΗΠΑ), που έχει αναπτύξει μικρές συσκευές PCR για διάγνωση του ιού της γρίπης, του βακτήριου τη φυματίωσης, και άλλων μικροβίων, ανέπτυξε συσκευή που επιτρέπει τη διάγνωση του νέου κορωνοϊού μέσα σε 45 λεπτά. Το τεστ έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ (Εικόνα, πάνω).
3) Οι αρμόδιες Υπηρεσίες των ΗΠΑ ενέκριναν τη χρήση συσκευής της βιοτεχνολογικής εταιρείας MESA που εδρεύει στο San Diego. Η μεθοδολογία επιτρέπει τη διάγνωση του ιού σε 30 λεπτά και το πλεονέκτημά της είναι ότι είναι φορητή συσκευή.
4) Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέπτυξαν αξιόπιστο τεστ που επιτρέπει τη διάγνωση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 (COVID-19). Το τεστ αναγνωρίζει το γενετικό υλικό (RNA) του ιού, καθώς και κομμάτια του γενετικού υλικού του. Διάρκεια του τεστ 30 λεπτά. Πλεονέκτημά του ότι μπορεί να ελεγχθούν ταυτόχρονα μέχρι 16 δείγματα και ανιχνεύει τον ιό ακόμη και στα πρώτα στάδια μόλυνσης κάποιου ατόμου. Σημείωση. ΄Ένα αρνητικό τεστ δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν έχουμε μολυνθεί από τον ιό χθες.

B) ΤΕΣΤ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ
5) Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε άδεια για μία ταχύτατη μοριακή εξέταση για την ανίχνευση του νέου κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από τη βιοτεχνολογική εταιρεία Abbott (Εικόνα, κάτω αριστερά). Η εξέταση παρέχει θετικά αποτελέσματα σε μόλις 5 λεπτά και αρνητικά σε 13 λεπτά! Το τεστ είναι «ορολογικό», που σημαίνει ότι εντοπίζει την παρουσία αντισωμάτων στο αίμα ενός ατόμου, διαφέρει σημαντικά από τις RNA εξετάσεις που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος. Οι ορολογικές εξετάσεις δείχνουν ότι ένα άτομο έχει αναπτύξει αντισώματα στον ιό SARS-CoV-2. Στην περίπτωση αυτής της μεθοδολογίας, τα αρνητικά αποτελέσματα δεν αποκλείουν τη μόλυνση από το ιό SARS-CoV-2, ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό πρόσφατα. Τέλος, ακόμη και θετικά αποτελέσματα, ενδέχεται να υποδεικνύουν δημιουργία αντισωμάτων σε κορονοϊούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, π.χ. τους κορονοϊούς HKU1, NL63, OC43, ή 229E.
6) Τεστ ταχείας ανοσοχρωματογραφικής ανίχνευσης Κορωνοϊού SARS-CoV-2 (Γερμανική εταιρεία Pharmakt) ελέγχοντας την ποιοτική και διαφορετική ανίχνευση των IgG και IgM αντισωμάτων του κορωνοϊού σε ανθρώπινο αίμα, ορό ή πλάσμα. Τα αντισώματα αυτά μπορούν ΕΦΟΣΟΝ το άτομο έχει μολυνθεί και έχει ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ;; αντισώματα, ή να ανιχνευτούν αντισώματα 2-3 εβδομάδες μετά την έκθεση του ατόμου σε ιό. Ευαισθησία μεθοδολογίας 87,9%. Χρόνος ~20 λεπτά. Ως εκ τούτου η μεθοδολογία αυτή, καθώς και η προηγούμενη, δεν είναι κατάλληλη για διάγνωση (μια και κορωνοϊοί που δημιουργούν κοινό κρυολόγημα δείχνουν θετική αντίδραση) ή να δείξουν αρνητικό αποτέλεσμα (ευαισθησία 87,9%). Τα τεστ αυτά είναι κατάλληλα για έλεγχο μόνο εάν κάποιος μολύνθηκε από τον ιό, αλλά ιάνθηκε, αλλά έχει αναπτύξει αντισώματα. Μάλιστα, ο χρόνος ελέγχου θα πρέπει να απέχει από τον χρόνο ίασης αρκετά, δηλ. μετά την χαλάρωση των μέτρων, ώστε να μπαίνουν σε καραντίνα μόνο οι φορείς.

Γ) ΡΟΜΠΟΤ
7) Αναπτύσσονται ρομποτικά συστήματα που θα μπορούν να κάνουν χιλιάδες τεστ διάγνωσης του ιού σε ημερήσια βάση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση