ΠΩΣ ΠΡΟΣΔΕΝΕΤΑΙ Ο ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ SARS-CoV-2 στην πρωτεΐνη ACE2 σε ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΚΥΤΤΑΡΑ.


Το γονίδιο ACE2 εκφράζεται στους πνεύμονες, την καρδιά, τα νεφρά και τα έντερα, γεγονός που αιτιολογεί ότι προκαλεί συμπτώματα ακόμη και στο γαστρεντερικό σύστημα
Η γνώση της δομής της πρωτεΐνης πρόσδεσης του ιού, καθώς επίσης του ενζύμου που συμβάλει στον πολλαπλασιασμό του θα συμβάλλει στην ανάπτυξη εμβολίων/φαρμακευτικών πρωτοκόλλων.
Οι επιστήμονες αγωνίζονται να μάθουν τα μυστικά του κορονοϊού SARS-CoV-2, που προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, και είναι η αιτία της πανδημικής ασθένειας COVID-19. Το πρώτο στάδιο στην είσοδο του ιού είναι η δέσμευση της ιικής τριμερούς πρωτεΐνης της ακίδας του ιού στο ανθρώπινο υποδοχέα, που είναι το μετατρεπτικό ένζυμο αγγειοτενσίνης 2 (ACE2). Το γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη εκφράζεται στους πνεύμονες, την καρδιά, τα νεφρά και τα έντερα, γεγονός που εξηγεί συμπτώματα ακόμα και στο γαστρεντερικό σύστημά μας. Ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τη δομή του ανθρώπινου ACE2 σε σύμπλεγμα με μια πρωτεΐνη μεμβράνης των κυττάρων μας που είναι μια τσαπερόνη, η B0AT1. Στο σύμπλοκο αυτό, το μετατρεπτικό ένζυμο ACE2 είναι διμερές. Μία περαιτέρω σύμπλοκη δομή υποδεικνύει πως η περιοχή δέσμευσης της πρωτεΐνης του SARS-CoV-2 αλληλοεπιδρά με την πρωτεΐνη ACE2 και μάλλον δύο τριμερείς πρωτεΐνες ακτίνων δεσμεύονται με ένα διμερές της πρωτεΐνης ACE2. Οι δομές αυτές αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη θεραπευτικών μεθόδων που στοχεύουν σε αυτήν την κρίσιμη αλληλεπίδραση.
ΜΕΘΔΟΛΟΓΙΑ. Στην εργασία παρουσιάζονται δομές κρυοηλεκτρονικού μικροσκοπίου του ACE2 του ανθρώπου παρουσία της τσαπερόνης B0AT1 με ή χωρίς την περιοχή δέσμευσης υποδοχέα (RBD) της γλυκοπρωτεΐνης επιφανειακής ακίδας (πρωτεΐνη S) του SARS-CoV-2 ,
*Βιβλιογραφία. Yan R. et al. Structural basis for the recognition of SARS-CoV-2 by full-length human ACE2. Science 27 Mar 2020: Τόμος 367, pp. 1444-1448. Ελεύθερα προσβάσιμη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση