Πολιτισμός και Τέχνες στην Εκπαίδευση

Ενημερωτικό και Υποστηρικτικό υλικό

ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΟΡΕΩΝ

Φεβ 20126

Βασιλική Αρβανιταντώνη     Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Π.Ε. Πειραιά

Σχολική χρονιά 2011-12

http://www.e-yliko.gr/htmls/ekp_episkepseis/ektheseis-ath.aspx

Εικονικές Εκθέσεις της Διαδικτυακής Πύλης της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων

Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ. απέκτησε Διαδικτυακή Πύλη (portal), διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://nam.culture.gr . Η είσοδος γίνεται και από την πρώτη σελίδας της Διαδικτυακής Πύλης του ΥΠ.ΠΟ. www.yppo.gr , μέσω του λογότυπου της Διεύθυνσης.
Σημαντική ενότητα του portal αποτελεί η θεματική Εικονικές Εκθέσεις (http://nam.culture.gr/portal/page/portal/deam/virtual_exhibitions), όπου παρουσιάζονται ψηφιοποιημένα μνημεία με τον αντίστοιχο υπομνηματισμό.
Την περίοδο αυτή παρουσιάζονται εικονικές εκθέσεις με τα σημαντικότερα εκθέματα των Μεγάλων Μουσείων της χώρας.
Οι θεματικές των εικονικών εκθέσεων θα ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και το περιεχόμενο τους (ψηφιοποιημένο και έγκυρα τεκμηριωμένο υλικό) μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη διδασκαλία των μαθημάτων της Ιστορίας και της Ιστορίας της Τέχνης.

Εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Αθήνα   2011-12
ΔΩΡΕΑΝ – ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

1)    ΜΟΥΣΕΙΟ  ΜΠΕΝΑΚΗ
Το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Witness the Past” θα υποδέχεται από αυτόν τον Δεκέμβριο και μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, 10.00- 11.30, μαθητές 9-18 ετών για να τους γνωρίσει τη συγκίνηση της αρχαιολογικής ανακάλυψης αλλά και να τους βοηθήσει να καταλάβουν τις συνέπειες της λεηλασίας των αρχαιοτήτων. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Σχολικές ομάδες: Γ’ Δημοτικού – Γ’ Λυκείου
Προαπαιτούμενα : Προσυννενόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Γλώσσα: Ελληνικά
Διάρκεια :  16/01/2012 – 15/06/2012       Χρόνος:  Δευτέρα και Πέμπτη 10:00- 11:30
Τόπος : Κεντρικό Κτήριο
Εγγραφές:    17/12/2011 – 16/01/2012
Πληροφορίες – Συμμετοχές : Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, τηλέφωνο 210-3671067-70, καθημερινά 10:00-13:00, εκτός Σαββάτου και Κυριακής

2)    Εκπαιδευτικά προγράμματα του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το συνημμένο έγγραφο  http://www.e-yliko.gr/htmls/ekp_episkepseis/attachment/EBRAIKO_MOUSEIO.pdf.

3)    Εκπαιδευτικά προγράμματα και εκπαιδευτικές επισκέψεις στο  Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας
Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο στεγάζεται στο ανακαινισμένο Μέγαρο Αλέξανδρου Διομήδη (οδός 3ης Σεπτεμβρίου 146), διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και επισκέψεις τα οποία απευθύνονται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με πολύτιμα ιστορικά τεκμήρια (έγγραφα, φωτογραφίες, μηχανές γραφείου, σχέδια, χάρτες) μέσα από τα οποία αναδεικνύονται το σύνολο της οικονομικής ιστορίας του νεότερου ελληνικού κράτους αλλά και σημαντικές πτυχές της πολιτικής, πολιτισμικής και κοινωνικής μας ιστορίας.

Κατά το σχολ. έτος 2011-2012 θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:
Για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης:
Α) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με την έκθεση «Ιστορία του ελληνικού χαρτονομίσματος. Μια διαδρομή, 1822-2001»
Β) Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Αρχεία πηγές γνώσεις, πηγές μνήμης»                        Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε όλους τους λειτουργικούς χώρους ενός σύγχρονου αρχείου (Αίθουσα ερευνητών, βιβλιοθήκη, εργαστήριο συντήρησης, εργαστήριο μικροφωτογράφισης και ψηφιοποίησης, χώροι εκκαθάρισης, επεξεργασίας, ταξινόμησης και αποθήκευσης του υλικού, μουσειακούς χώρους)                                        Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 -14:00
Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν και γίνεται κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα 210 8807799 και 210 8807804 (υπεύθυνη επικοινωνίας: κα Μ. Λεμπέση).

4)    Εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικό υλικό του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠΠΟΤ). Σας ενημερώνουμε ότι κατά το σχολικό έτος 2011-2012 το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΤ υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, στο Θέατρο Διονύσου και στη Μονή Καισαριανής που απευθύνονται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας. Επισημαίνεται ότι:    α) Το ωράριο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι αυστηρά καθορισμένο, συνεπώς κανένα σχολείο δε θα γίνεται δεκτό, εάν προσέρχεται με καθυστέρηση πέραν των 20 λεπτών. β) Καμία σχολική ομάδα δε θα γίνεται δεκτή εάν είναι μικτή, δηλαδή αν αποτελείται από μαθητές διαφορετικών τάξεων. γ) Ενδεχόμενες ακυρώσεις θα πρέπει να δηλώνονται τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την ημερομηνία της συνάντησης προκειμένου να δοθεί η ημερομηνία σε άλλο σχολείο από τις λίστες αναμονής.   Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ΔΩΡΕΑΝ και γίνεται κατόπιν προσυνεννόησης με τη γραμματεία του Τμήματος.       Στοιχεία επικοινωνίας:
Ταχ. Διεύθυνση: Πρυτανείου 9, Πλάκα, Αθήνα 105 56.  Τηλέφωνο:  210 32 51 787, fax 210 33 10 474, e-mail: tepe.dmeep@culture.gr       Υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων: Ν. Γεωργιόπουλος
Ημέρες και ώρες επικοινωνίας: καθημερινά, 09:00 π.μ.- 12:00 μ.μ. (υπεύθυνη επικοινωνίας Φ. Βορίλα)               Παράλληλα διατίθεται σειρά εκπαιδευτικών φακέλων και εντύπων για τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να προετοιμάσουν τις σχολικές επισκέψεις τους σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της χώρας. Το εκπαιδευτικό υλικό παρουσιάζεται στον συνημμένο κατάλογο κατανεμημένο σύμφωνα με το περιεχόμενό του.       Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και το υλικό οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.yppo.gr/1/g1541.jsp?obj_id=2588

5)    Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
Tο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) διοργανώνει Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου, στο πλαίσιο των εκθέσεων Νίνα Παπακωνσταντίνου, Αντί Γραφής και Γιώργος Χατζημιχάλης. Ο ζωγράφος Α.Κ. Ένα Μυθιστόρημα.      Τα έργα της Νίνας Παπακωνσταντίνου, μιας από τις σημαντικότερες ελληνίδες καλλιτέχνιδες της νεότερης γενιάς, βασίζονται σε κείμενα της κλασικής και νεότερης λογοτεχνίας, παραμύθια, ποιήματα, ημερολόγια (όπως των Μ. Καραγάτση, Οδ. Ελύτη, Β. Γουλφ, αδελφών Γκριμ, Άννας Φρανκ, κ.ά.) και εστιάζουν στις σχέσεις γραφής, ίχνους και υφής, όπως αυτές διαμορφώνονται ανάμεσα στις γραμμές των κειμένων.
Μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο για κάθε ηλικία Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι μαθητές θα γνωρίσουν τις διαφορετικές σχεδιαστικές τεχνικές (ιχνογραφία, αντιγραφή, φωτοτυπία, καρμπόν, χαρτοκοπτική) και τις χειρονομιακές πρακτικές της καλλιτέχνιδας (σβησίματα, σκισίματα, αποτυπώματα, τρυπήματα) και θα πειραματιστούν με αυτές δημιουργώντας τα δικά τους έργα.
Η έκθεση του Γιώργου Χατζημιχάλη. Ο ζωγράφος Α.Κ. Ένα Μυθιστόρημα αποτελεί μια πολυμεσική εγκατάσταση που περιλαμβάνει 300 περίπου ζωγραφικά έργα, φωτογραφίες, μία κατασκευή και ένα ασπρόμαυρο βίντεο. Υιοθετώντας μια πρακτική παρόμοια με αυτή ενός μυθιστοριογράφου, ο Χατζημιχάλης οραματίζεται ένα φανταστικό ζωγράφο και φιλοτεχνεί τα έργα του για να εξιστορήσει την προσωπική του ιστορία. Στο πλαίσιο του  Εκπαιδευτικού Προγράμματος θα συζητηθούν: η σχέση της προσωπικής ζωής και της κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας με το έργο του καλλιτέχνη, οι διαφορετικοί τρόποι καλλιτεχνικής έκφρασης (εξπρεσιονισμός, ρεαλισμός, ζωγραφική, φωτογραφία, βίντεο κ.ά.), καθώς και οι διαφορετικές θεματικές (σώμα, έρωτας, χρόνος, φθορά κ.ά.) που τον απασχολούν κατά τη δημιουργική του πορεία.        Διάρκεια εκθέσεων:     10/11/11 – 5/02/12
Πρόγραμμα λειτουργίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων
Τρίτη έως Παρασκευή:                9:30 – 11:00 και 11:00 – 12:30
Διάρκεια προγραμμάτων:                 90 λεπτά
Συμμετοχή ανά μαθητή:                   Δωρεάν
Τηλέφωνα επικοινωνίας:                210 9242111-113 (εσ. 24 για την πρωτοβάθμια, εσ. 23 για τη δευτεροβάθμια),
καθημερινά 9:30 – 16:30.            Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

6)    Μουσείο Μαθητικής Ζωής
Στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων, Αλφειού 62-Βριλήσσια, λειτουργεί Μουσείο Μαθητικής Ζωής στο οποίο ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να «μπει» σε μία τάξη μεταπολεμικής εποχής και να δει από κοντά παλαιά αντικείμενα και φωτογραφίες της μαθητικής ζωής. Στόχοι του Μουσείου είναι να προσεγγίσουν βιωματικά οι μαθητές την ατμόσφαιρα της εποχής, να συνειδητοποιήσουν ότι η ευμάρεια που απολαμβάνουν σήμερα δεν ήταν άλλοτε δεδομένη, να μάθουν ότι το χθες των παππούδων τους είναι το σήμερα των υπό ανάπτυξη χωρών. Για τις επισκέψεις στο Μουσείο Μαθητικής Ζωής οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν   με τις υπεύθυνες του προγράμματος κα Α. Ευαγγέλου και κα Γ. Τσορώνη  μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: mousio_mathitikis_zois@yahoo.gr     Η είσοδος στο Μουσείο είναι δωρεάν.

7)    Πρόγραμμα «Όλες τις εποχές πλάθω πηλό»
Σας ενημερώνουμε ότι το πρόγραμμα «Όλες τις εποχές πλάθω πηλό» δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να έρθουν σε επαφή με την πλαστικότητα του πηλού.
Το πρόγραμμα για το σχολικό έτος 2011-2012 θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πηλού (Φανοσθένους και Σφιγγός). Το κέντρο Πηλού μπορεί να δέχεται επισκέψεις μαθητών (Α’, Β’, Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου) κάθε Πέμπτη 9-11.30 π.μ. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων επισκέπτριας τάξης είναι 20 (είκοσι). Η παρακολούθηση του προγράμματος είναι δωρεάν.  Για τον προγραμματισμό της επίσκεψης καθώς και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα: 210-5284820 και 210-5284821 από Δευτέρα έως Παρασκευή από 09.00-02.00.

8)    Εκπαιδευτικές Επισκέψεις στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», η οποία στεγάζεται στη νέα πτέρυγα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έχει τη δυνατότητα να δεχθεί επισκέψεις μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, σε ομάδες των 50 ατόμων, καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής, ώρες 09:00 – 11:00. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων αυτών, οι μαθητές θα ξεναγούνται στο χώρο της Βιβλιοθήκης από εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα παρουσίασης επιλεγμένου υλικού από την συλλογή της (βιβλία, ηχογραφήσεις, βιντεοσκοπήσεις, παρτιτούρες), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.
Οι επισκέψεις αυτές συμβάλλουν θετικά τόσο στη γνωριμία των μαθητών με τη Μουσική και την μελέτη αυτής, όσο και στην εξοικείωση με τους τρόπους λειτουργίας μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης.
Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται χωρίς οικονομική επιβάρυνση των μαθητών, ύστερα από συνεννόηση στα τηλέφωνα 210 7282 553 και 210 7282 778 (κα Γκαμπριέλλα Σπανό)

9)    Επισκέψεις στο Μουσείο Ορυκτών και Απολιθωμάτων Κ. Ι. Οικονομόπουλου

Το Μουσείο Ορυκτών και Απολιθωμάτων Κ. Ι. Οικονομόπουλου, το οποίο λειτουργεί στο 36ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Λαυρίου (στο ύψος Καλυβίων Αττικής), διοργανώνει ξεναγήσεις στους χώρους του για τους μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.
Στις προθήκες του Μουσείου μπορεί κανείς να δει περισσότερα από 3100 εκθέματα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση παρουσιάζει μεγάλο αισθητικό και γνωσιολογικό ενδιαφέρον. Ο μαθητής μπορεί να δει απολιθώματα, κρυστάλλους με ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων, αλλά και να μάθει τα ονόματα, τα ιστορικά γεωλογικά δεδομένα, τη χημική σύσταση και την προέλευση τους.
Στον χώρο του Μουσείου, οι μαθητές μπορούν παράλληλα να ξεναγηθούν σε ένα βοτανικό κήπο με 100 περίπου είδη φυτών, μέρος των οποίων έχει σημανθεί με την επιστημονική και την κοινή τους ονομασία.
Η επίσκεψη και η ξενάγηση στο Μουσείο είναι δωρεάν και γίνεται ύστερα από συνεννόηση.
Τηλέφωνα επικοινωνίας : 22990 48760 και 6978 652206.

10)    ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ «ΔΙΑ ΠΗΛΟΥ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΥ»
Οι επισκέψεις και το υλικό είναι δωρεάν για τα ειδικά σχολεία και τους εκπαιδευτικούς.
• Στο εργαστήρι διεξάγονται προγράμματα αγγειοπλαστικής και αγγειογραφίας για όλες τις σχολικές βαθμίδες.
• Μπορείτε να επιλέξετε σύμφωνα με τις ανάγκες της τάξης και τη σχολική ύλη μία από τις παρακάτω θεματικές:

–          Αρχαία παιχνίδια: κατασκευή πλαγγόνας.

–          Πολιτισμοί του Αιγαίου: Κυκλαδικός, Μινωικός, Μυκηναϊκός.

–          Γεωμετρικά, Αρχαϊκά, Κλασσικά χρόνια.

–          Βυζαντινά χρόνια.

–          Νεότερα χρόνια.

–          Εποχιακά θέματα: εποχές του χρόνου, εορτές.

–          Διαθεματικές δραστηριότητες: μύθος, φύση, νερό, επαγγέλματα.

� Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με την αρχαιότατη τέχνη της κεραμικής μέσω της επίδειξης στον τροχό αλλά και της προσωπικής κατασκευής.

� Η θεωρητική πλαισίωση του βιωματικού μέρους γίνεται με κουκλοθέατρο ή προβολή διαφανειών.

� Νέα προγράμματα προσαρμοσμένα στην ύλη του Γυμνασίου: project υφαντικής, ταφικά έθιμα, αγγειογραφία, ψηφιδωτό.

• Για τις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού, ειδικότερα για την Ε΄ Δημοτικού, προτείνουμε και το πρόγραμμα ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ.
Υπεύθυνος εργαστηρίου: Βασίλης Γκούμας,αγγειοπλάστης
Υπεύθυνη  προγράμματος: Πετροπούλου Γαρυφαλιά, αρχαιολόγος

Πληροφορίες: Εργαστήρι κεραμικής «Δια Πηλού και Σιδήρου»,

Δράκοντος 19, Ακαδημία Πλάτωνος

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-5148996

11)    ΙΔΡΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» στεγάζεται σε δύο αναπαλαιωμένα νεοκλασικά κτήρια στον Πειραιά στον οδό Πραξιτέλους 169 και 2ας Μεραρχίας 36.
Στο πλαίσιο των σκοπών του, το Ίδρυμα προάγει τις Ελληνικές τέχνες και τα γράμματα καθώς και τη Ναυτική παράδοση και ιστορία της Ελλάδας. Ως ενεργός και ζωντανός πολιτιστικός, εκπαιδευτικός οργανισμός, οργανώνει και εκτελεί κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επιμορφωτικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος παρέχονται δωρεάν, υλοποιούνται στο κτίριο που βρίσκεται στην συμβολή των οδών 2ας Μεραρχίας και Ακτής Μουτσοπούλου και απευθύνονται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης .

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: Καλή Κυπαρίσση
Τηλ. επικοινωνίας: 210 4297540 -1 – 2, Fax: 210 4296024
Ηλεκτρονική διεύθυνση: info@laskaridou.gr
Ιστοσελίδα: www.laskaridou.gr

12)    Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Β΄ Ε.Π.Κ.Α με τίτλο
«Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι…» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα
H Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα παρουσιάσει κατά το τρέχον σχολικό έτος  το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι…», το οποίο λειτούργησε και πέρυσι  στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 2500 χρόνων από την ιστορική μάχη. Το πρόγραμμα θα παρουσιάζεται δωρεάν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα. Απευθύνεται σε μαθητές των τάξεων Δ΄, Ε΄, Στ΄ Δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου και πραγματοποιείται κάθε Τρίτη και Τετάρτη, 10:00 π.μ. – 11:30 π.μ. (Υπεύθυνες: κα Λ. Σίσκου και κα Π. Φωτιάδη). Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν έως 25 μαθητές της ίδιας τάξης. Το ωράριο είναι αυστηρά καθορισμένο (10:00 π.μ – 11:30 π.μ). Καμία σχολική ομάδα δεν θα γίνεται δεκτή α) εάν είναι μικτή, δηλαδή αποτελείται από μαθητές διαφορετικών τάξεων, β) εάν προσέρχεται με καθυστέρηση πέραν των 20 λεπτών και γ) εάν είναι υπεράριθμη. Ακυρώσεις θα πρέπει να δηλώνονται τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν την συνάντηση.
Παράλληλα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διατίθεται από την Β΄ Ε.Π.Κ.Α. σχετικό έντυπο εκπαιδευτικό υλικό με τίτλο «Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι…Αρχαιολογικό πρόγραμμα στο Μουσείο του Μαραθώνα», το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς για την κατάλληλη προετοιμασία της τάξης καθώς και σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα σχολεία μπορούν να παραλαμβάνουν το εκπαιδευτικό υλικό από τα γραφεία της Β΄ Ε.Π.Κ.Α. σε συνεννόηση  με την υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος ή το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα (τηλ. 210 3213122 κα Δασκαλάκη εσωτ.108).

13)    Βιομηχανικό μουσείο «Τεχνόπολις», Γκάζι
Η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, διοργανώνει ξεναγήσεις για μαθητές Ε’ και Στ’ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου στους χώρους του παλιού εργοστασίου παραγωγής Φωταερίου στο Γκάζι.                                                        Η ξενάγηση σκοπό θα έχει να δώσει πληροφορίες για την ιστορία του εργοστασίου (1857-1984) και για τον τρόπο λειτουργίας του. Μέσα από μια διαδρομή στους σημαντικότερους χώρους της Τεχνόπολης, θα αναδεικνύεται ταυτόχρονα η σχέση του με την πόλη της Αθήνας, αλλά και η κοινωνική πλευρά του μικρόκοσμου του εργοστασίου που πέρα από τις βασικές του λειτουργίες διέθετε, τραπεζαρία, κουρείο, λουτρά και άλλους βοηθητικούς χώρους.
Για τον προγραμματισμό της επίσκεψης, μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Μαρία Φλώρου ή κα Θάλεια Σπυριδάκη.   Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3475518, 210 3461589      Email: mflorou@athens-technopolis.gr
Δ/νση: Πειραιώς 100, Γκάζι, Αθήνα                                                                                                                                       Πρόγραμμα  ξεναγήσεων
Ημέρες: Δευτέρα με Παρασκευή           Ώρες: 09.30-14.00                              Διάρκεια: 50 λεπτά
Συμμετοχή ανά μαθητή: Δωρεάν                          Αριθμός μαθητών ανά ομάδα: 25-30                                             Περισσότερες πληροφορίες για το χώρο της Τεχνόπολης μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: www.technopolis-athens.com

14)    Εκπαιδευτική Δραστηριότητα “Ταξιδιώτης της Γραφής” του Ιδρύματος Ευγενίδου

Η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου έχει δημιουργήσει την εκπαιδευτική δραστηριότητα «Ταξιδιώτης της Γραφής» που απευθύνεται στους μαθητές  της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄), καθώς και στους μαθητές των τάξεων του Γυμνασίου.
Ο «Ταξιδιώτης της Γραφής» είναι ένα εκπαιδευτικό υλικό σε μορφή βαλίτσας, που παρέχεται μέσω δανεισμού στα σχολεία, προσφέροντας τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να διδάξει στους μαθητές την ιστορία της γραφής. Πιο συγκεκριμένα, ο εκπαιδευτικός μπορεί να πραγματοποιήσει τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες της βαλίτσας, κάνοντας με αυτό τον τρόπο την κατανόηση του θέματος μια ευχάριστη διαδικασία ή να κάνει χρήση της παρουσίασης (Powerpoint) που περιέχεται στο CD και στο οποίο παρουσιάζεται, μέσα από εικόνες και βίντεο, η εξέλιξη της γραφής.
Επιπλέον, οι μαθητές μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα υλικά και τα όργανα γραφής του παρελθόντος δοκιμάζοντας τα στην πράξη (για αυτό το λόγο υπάρχουν στη βαλίτσα και αναλώσιμα υλικά, τα οποία αντικαθιστά μετά τη χρήση τους η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου). Για την καλύτερη προετοιμασία του εκπαιδευτικού και για την περαιτέρω ενημέρωση του, περιλαμβάνονται και δύο βιβλία πολύ κατανοητά και αρκετά πλήρη όσον αφορά την κάλυψη του θέματος.
Αναλυτικά, η βαλίτσα περιλαμβάνει:
1.      1 Βιβλίο: Robinson, Andrew, Ιστορία Γραφής. – Αθήνα: Polaris, 2007
2.      1 Βιβλίο: Ντόναχιου, Κάρολ, Ιστορία της Γραφής. – Αθήνα: Μεταίχμιο, 2009
3.      1 CD
4.      1 Έντυπο δραστηριοτήτων
5.      1 Μαυροπίνακα
6.      2 Μεταλλικές γραφίδες
7.      2 Ξύλινες γραφίδες
8.      1 Φτερό χήνας
9.      2 Πένες
10.    2 Πένες καλαμένιες
11.    1 Πινέλο καλλιγραφίας
12.    1 Μπουκαλάκι μελάνι (αναλώσιμο)
13.    1 Κάρβουνο ζωγραφικής (αναλώσιμο)
14.    1 Κιμωλία (αναλώσιμο)
15.     1 Πακέτο πηλό (αναλώσιμο)
16.     1 Στυπόχαρτο
17.     1 Δίσκο της Φαιστού
18.     1 Κεραμικό όστρακο
19.     2 Πλάκες γραφής με κερί
20.     1 Βιβλίο με δείγματα «χαρτιών»
21.     17 Καρτέλες με δείγματα γραφής
22.     1 Καρτέλα με σύγχρονα υλικά γραφής
23.     1 Φάκελο με στοιχεία για το σύστημα Braille

Η δημιουργία της δραστηριότητας αυτής προέκυψε στα πλαίσια ενός εργαστηριακού εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα την ιστορία της γραφής,  το οποίο έχει επιμεληθεί και ήδη παρουσιάζει ομάδα βιβλιοθηκονόμων στο χώρο της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Σκοπός του «Ταξιδιώτη της Γραφής» δεν είναι μόνο να βοηθήσει τον εκπαιδευτικό στο έργο της μάθησης, αλλά και να αποτελέσει την αφετηρία για περαιτέρω αναζήτηση της γνώσης μέσα από την κάλυψη της περιέργειας του μαθητή, με βιωματικό και ευχάριστο τρόπο.
Η διάρκεια δανεισμού της βαλίτσας είναι μία εβδομάδα, διατίθεται δωρεάν  και απαιτείται αίτηση δανεισμού υπογεγραμμένη από το Διευθυντή του Σχολείου, καθώς και Αστυνομική Ταυτότητα του παραλήπτη. Στον δανεισμό θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους κ. Κωνσταντίνο Ριζόπουλο και κ. Δημήτρη Κουρουβακάλη στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης 210 9469631 – 32.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Website Translation Widget

Καιρός

booked.net

Σαν σήμερα

25/4/1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

Φεβρουάριος 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

Translate

Αυτό το ιστολόγιο έχει δημιουργηθεί για να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς σε θέματα πολιτισμού και τεχνών. Περιλαμβάνει κυρίως ενημερωτικό και  υποστηρικτικό υλικό για την υλοποίηση πολιτιστικών προγραμμάτων και όχι μόνο.
Β. Αρβανιταντώνη
Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Π.Ε. Πειραιά

Σύνολο επισκέψεων

hit counter html

Επισκέπτες από

free counters


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων