Επικοινωνία με τον Δήμο Λαμιέων σχετικά με την διασφάλιση της ακεραιότητας των πεζών πλησίον του σχολείου μας

Επιτακτική είναι η δημιουργία και συντήρηση των διαβάσεων πεζών επί της οδού Παπαποστόλου. Η αυξημένη κίνηση των οχημάτων ,σε συνδυασμό με την συνεχή πλέον κίνηση (λόγω του κόμβου Ξηριώτισσας) δεν επιτρέπουν την ασφαλή μετακίνηση του κοινού και ιδιαίτερα των 400 και πλέον μαθητών του Μουστάκειου Συγκροτήματος (Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο) ακόμη και προς τις στάσεις του Αστικού λεωφορείου οι οποίες εξυπηρετούν κυρίως μαθητές.Συγκεκριμένα η διάβαση στη Παπαποστόλου 51 έχει εν μέρει καταστραφεί από έργα της ΔΕΥΑΛ και ουδέποτε έχει επιδιορθωθεί ή συντηρηθεί.Δεν υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες σχετικά με τη διάβαση μαθητών και προς τις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας.Στην Παπαποστόλου 19 παρ όλη την μεγάλη χρήση ως διάβασης από τους πεζούς ανάμεσα στις δύο στάσεις του λεωφορείου δεν έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα διάβαση πεζών.Επίσης και στις δύο προαναφερθείσες τοποθεσίες δεν τηρείται ο κανονισμός του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ο οποίος δεν επιτρέπει την στάθμευση οχημάτων σε απόσταση μικρότερη των 12 μέτρων από τις στάσεις λεωφορείων και 5 μέτρων από τις διαβάσεις πεζών.Φυσικά η ποιότητα του πεζοδρομίου διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην επικινδυνότητα των λαμιώτικων οδών καθώς η ελλιπής συντήρησή τους σε συνδυασμό με τις εξωτερικές επεμβάσεις των κατοίκων καθώς και με τον κακό σχεδιασμό οδηγούν στην κατακρήμνιση της ασφάλειας ως προς τους πεζούς.
Παρακαλώ να προβείτε το συντομότερο δυνατόν στην επίλυση των προβλημάτων που σας έθιξα.
Παρακαλώ να με ενημερώσετε εντός 3 ημερών για τις ενέργειες στις οποίες θα προβείτε.Μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email στο varelogias@sch.gr

Μετά τιμής
Σωκράτης Βαρελογιάννης

Και ένα παράδοξο!

Ο Σωκράτης φτάνει σε μια γέφυρα, την οποία φρουρεί ο Πλάτων και τον παρακαλεί να τον αφήσει να περάσει. Ο Πλάτων του απαντά: “Ορκίζομαι ότι αν η επόμενη φράση που θα ξεστομίσεις είναι αλήθεια, θα σε αφήσω να περάσεις. Αν όμως είναι ψέματα, θα σε ρίξω στο ποτάμι“ Ο Σωκράτης απαντά: “Θα με ρίξεις στο ποτάμι”

Ώπα, ώπα, φρένο… Αν ο Πλάτων δεν τον ρίξει στο ποτάμι, ο Σωκράτης είχε πει ψέματα με αυτή τη φράση. Αν είπε ψέματα, λοιπόν, ο Πλάτων είναι υποχρεωμένος να τον ρίξει στο ποτάμι. Άρα, από τη στιγμή που θα τον ρίξει στο ποτάμι, ο Σωκράτης έλεγε την αλήθεια. Και αφού έλεγε την αλήθεια, ο Πλάτων πρέπει να τον αφήσει να περάσει! Και πώς να τον αφήσει να περάσει από τη στιγμή που ο Σωκράτης είπε ότι θα τον ρίξει στο ποτάμι και ο Πλάτων δε θα το κάνει; Οέο;;;

Πηγή: https://frapress.gr/2015/05/6-paradoxa-pou-tha-sas-liosoun-to-mialo/

Ανιχνεύστε τα σωματίδια!

Μπορούμε να κατασκευάσουμε έναν ανιχνευτή υποατομικών σωματιδίων στο σπίτι μας; Κι έστω ότι το τον κατασκευάσαμε. Που θα βρούμε τα σωματίδια για να τα ανιχνεύσουμε;

Ευτυχώς ή δυστυχώς υποατομικά σωματίδια κυκλοφορούν συνεχώς γύρω μας. Και οφείλονται στις κοσμικές ακτίνες.
Οι κοσμικές ακτίνες είναι στοιχειώδη σωματίδια, πυρήνες και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εξωγήινης προέλευσης που βομβαρδίζουν συνεχώς την Γη. Στο ενεργειακό εύρος των 1012-1015 eV (ηλεκτρονιοβόλτ) , οι κοσμικές ακτίνες που φτάνουν στην ατμόσφαιρα της Γης συνίστανται από:
~50% πρωτόνια
~25% σωματίδια άλφα
~13% πυρήνες C/N/O
<1% ηλεκτρόνια
<0.1% ακτίνες γάμα
Η αλληλεπίδραση των κοσμικών ακτίνων με τους πυρήνες των ατόμων της ατμόσφαιρας της Γης παράγει έναν καταιγισμό σωματιδίων.

Πως λοιπόν μπορούμε «δούμε» τα σωματίδια της κοσμικής ακτινοβολίας ή τα προϊόντα αλληλεπίδρασής της με την ατμόσφαιρα της Γης;

Χρειαζόμαστε:
μια διαφανή γυάλινη ή πλαστική λεκάνη (σαν αυτές που χρησιμοποιούμε στα μικρά ενυδρεία) με ένα πλαστικό ή μεταλλικό καπάκι,
τσόχα με την οποία θα καλύψουμε τον πυθμένα του «ενυδρείου», την οποία θα «βρέξουμε» μέχρι κορεσμού με ισοπροπυλική αλκοόλη 90% (θα την βρούμε στο φαρμακείο της γειτονιάς),
ξηρό πάγο (μπορεί κανείς να τον βρει, αλλά λίγο δυσκολότερα) μέσα σε ένα κατάλληλο κουτί που το καλύπτουμε με το καπάκι της λεκάνης.
Αναστρέφουμε την λεκάνη και την τοποθετούμε πάνω στο καπάκι του, έτσι ώστε ο πυθμένας της να είναι στο πάνω μέρος.
Αφού περιμένουμε περίπου 10 λεπτά … σβήνουμε τα φώτα και φωτίζουμε με έναν φακό την κατασκευή μας.
Και τότε θα δούμε τα σωματίδια από τα θραύσματα της κοσμικής ακτινοβολίας!

τα βήματα της κατασκευής γραφικά:

detector

τα βήματα της κατασκευής σε βίντεο:

Στην ουσία η παραπάνω κατασεκυή είναι ένας θάλαμος νεφώσεως, και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον C. T. R Wilson.
Η λειτουργία του βασίζεται στο γεγονός ότι όταν ένα φορτισμένο σωματίδιο (π.χ. μιόνιο, σωματίδιο άλφα ή ηλεκτρόνιο) διέρχεται μέσα από αυτόν δημιουργεί ιονισμό των μορίων του νέφους, τα ιόντα δημιουργούν συγκέντρωση σταγονιδίων κατά μήκος της τροχιάς του σωματιδίου, με αποτέλεσμα η τροχιά του να γίνεται ορατή. Η ψύξη στο κάτω μέρος «θαλάμου» εξαιτίας του ξηρού πάγου δημιουργεί υπερκορεσμένους ατμούς αλκοόλης, απ’ όπου θα σχηματιστούν τα σταγονίδια, τα ίχνη των οποίων μας αποκαλύπτουν την τροχιά του φορτισμένου σωματιδίου.

Τι σημαίνουν οι τροχιές που παρατηρούμε;

'Οταν βλέπετε ευθείες τροχιές, με μεγάλο σχετικά μήκος τότε ανιχνεύσατε μιόνια που παράγονται από την αλληλεπίδρταησ των κοσμικών ακτίνω με την ατμόσφαιρα της Γης.

Αυτές οι μικρές ευθείες τροχιέ δεν οφείλονται στις κοσμικές ακτίνες. Είναι σωματίδια άλφα από την διάσπαση του ραδονίου που υπάρχει έτσι κι αλλιώς στον αέρα που αναπνέουμε.

Αυτές οι περίεργες τροχιές οφείλονται στα ηλεκτρόνια ή τα ποζιτρόνια που παράγονται από την αλληλεπίδραση των κοσμικών ακτίνων με την ατμόσφαιρα

Πολλά σωματίδια που παράγονται από την αλληλεπίδραση των κοσμικών ακτίνων με την ατμόσφαιρα της Γης είναι ασταθή. Όταν διασπώνται μέσα στον ανιχνευτή μας παράγουν τις τροχιές της εικόνας.

Η Ιστορία της Μεσοχώρας

mesoxora-599x275Αυτή είναι η Μεσοχώρα .

Το παλιό της όνομα ήταν Βυτσίστα, που σημαίνει ο τόπος με τα πολλά νερά, λόγω των πηγών, αλλά και γιατί βρισκόταν δίπλα στον Ασπροπόταμο όπως λέγεται από τους κατοίκους της περιοχής ο Αχελώος ποταμός.

Δίνει δροσιά στο χωριό η βλάστηση και η αύρα του Αχελώου.

Ανατολικά και Δυτικά έχει δυο μεγάλα βουνά με αιχμηρές κορυφές, το Αυγό και το Τσιγκόρι.

Στις 21 Ιουνίου (Θερινό Ηλιοστάσιο) ο Ήλιος ανατέλλει στην κορυφή του πρώτου και δύει στην κορυφή του δευτέρου , όπως φαίνεται από την πλατεία και την εκκλησία  του χωριού.

Η Μεσοχώρα καταστράφηκε από τους Γερμανούς τον Νοέμβριο του 1943, όταν αυτοί έκαναν επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών που υπήρχαν στην περιοχή.

Οι κάτοικοι τους αντιλήφθηκαν και κρύφτηκαν για να σωθούν στα γύρω δάση. Οι πιο πολλοί κρυφτήκανε στις περιοχές που λέγονται Μέγα Πόγγος και Βαλιωρά.

Δυστυχώς όμως, μετά το κάψιμο του χωριού οι Γερμανοί χωρίστηκαν σε δύο τμήματα ακολούθησαν την ίδια κατεύθυνση με τους κατοίκους.

Ένα τμήμα κατά μήκος του Αχελώου και το άλλο προς το Ξεροβούνι

Διάβαστε περισσότερα “Η Ιστορία της Μεσοχώρας”

Η “χάρτα” της Φυσικής!

Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί τι είναι η Νευτώνεια Φυσική,τι είναι η Θεωρία της Σχετικότητας, τι είναι η Ατομική Θεωρία.

Στο κάτωθι ντοκιμαντέρ θα μπορέσετε να συνδέσετε όλα αυτά με έναν πολύ παραστατικό χάρτη της Φυσικής:

Ολοκληρώθηκε η νέα “σαρκοφάγος” του Τσέρνομπιλ

tserno

Η Ουκρανία δεκαετίες τώρα προσπαθεί να διαχειριστεί έναν εφιάλτη: την καταστροφή του Τσερνόμπιλ το οποίο συνεχίζει να εκλύει θάνατο. Για την Ουκρανία, 30 χρόνια μετά το δυστύχημα, η προστασία από τη διαρροή ραδιενέργειας από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα 4 εξακολουθεί να είναι πρώτη προτεραιότητα, καθώς η τσιμεντένια σαρκοφάγος που κατασκευάστηκε βιαστικά εκείνες τις δραματικές εβδομάδες μετά την έκρηξη την άνοιξη του 1986, δεν θα μπορούσε να αντέξει για πολύ ακόμα.

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώθηκε η κατασκευή μιας στέγης από ατσάλι που θα περιβάλλει την σαρκοφάγο. Το Νέο Ασφαλές Περίβλημα (New Safe Confinement), όπως ονομάζεται, εκτιμάται ότι θα προσφέρει επαρκή προστασία για τα επόμενα 100 χρόνια.

Η κατασκευή του γιγαντιαίου νέου περιβλήματος άρχισε το 2012 και σχεδιάστηκε από γαλλικές εταιρείες. Τα έργα θα ολοκληρωθούν πλήρως τον Νοέμβριο του 2017.

Οπως δείχνει το βίντεο του Euronews το περίβλημα κατασκευάστηκε σε παρακείμενο χώρο και μεταφέρθηκε με ράγες προς την τελική θέση του. Εχει μήκος 150 μέτρα, πλάτος 250, ύψος 108 μέτρα και βάρος 25.000 τόνους. Είναι δηλαδή σχεδόν όσο μεγάλο όσο τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Το νέο έργο, που είναι υδατοστεγές, θα «σφραγίσει» το αντιδραστήρα και το περίβλημά του, ενώ στο μέλλον θα επιτρέψει την μερική διάλυση του αρχικού περιβλήματος.

Το έργο κόστισε πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε κατά 40% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, γράφει το Euronews.

Η καταστροφή στις 26 Απριλίου 1986 συνέβη κατά τη διάρκεια δοκιμής λειτουργίας του αντιδραστήρα από λάθη του προσωπικού κατέληξε στην μερική τήξη του πυρήνα και την έκρηξη του αντιδραστήρα.

Χιλιάδες πυροσβέστες, στρατιώτες και εργάτες και κίνδυνο -και θυσία- της ζωής τους καθάρισαν τις επόμενες εβδομάδες την περιοχή γύρω από τον αντιδραστήρα και κατασκεύασαν ένα τσιμεντένιο περίβλημα.

 

Είχε σχεδιαστεί να παράσχει προστασία για πάνω από 20 χρόνια, αλλά σύντομα παρουσίασε ρωγμές και άλλα προβλήματα στατικότητας.

Οσο για τις επιπτώσεις στην υγεία των πληθυσμών της περιοχής και όπου έφτασε το ραδιενεργό σύννεφο, παραμένουν ακόμα και σήμερα αχαρτογράφητες στο σύνολό τους. Εκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπολόγιζε το 2005 ότι οι νεκροί από την έκθεση στη ραδιενέργεια θα φτάσουν τους 4.000.

Εν τω μεταξύ υπάρχουν και άλλα σχέδια για την έρημη περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Δείτε εδώ το σχέδιο της νέας σαρκοφάγου:

Διάβαστε περισσότερα “Ολοκληρώθηκε η νέα “σαρκοφάγος” του Τσέρνομπιλ”