Κατηγορίες
Επιστημονικά Νέα Η Γνώμη μας

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS – Η ασθένεια που «άλλαξε» τους ανθρώπους

Ένα άρθρο του Παναγιώτη Νταβέλου

      Σήμερα σε όλο τον κόσμο γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, μίας από τις σοβαρότερες ασθένειας στην Παγκόσμια Ιστορία, που έγινε η αφορμή για να προβάλλει το πιο άγριο και ρατσιστικό πρόσωπο πολλών ανθρώπων, απέναντι σε ομοφυλόφιλους και φορείς του AIDS. Αξίζει να θυμόμαστε σήμερα, πέρα από τη φονική αυτή ασθένεια, και το δικαίωμα της ελευθερίας του ανθρώπου σε ό,τι αφορά την προσωπική ζωή. Δεν έχουμε λόγο εμείς να επεμβαίνουμε και να κατακρίνουμε τους άλλους ανθρώπους, λόγω των επιλογών τους ή λόγω του χρώματος του δέρματός τους. Ζούμε σε μία εποχή όπου η τεχνολογία, φέρνει τον κόσμο πιο κοντά και τον βοηθάει να ενωθεί. Ας αποτελέσει η συγκεκριμένη επέτειος μία αφορμή για ένα καλύτερο μέλλον, με ίσες ελευθερίες στις επιλογές για όλους τους ανθρώπους, χωρίς επικρίσεις και ρατσιστικές διακρίσεις.

     Τι είναι ο ιός HIV όμως, και πως αυτός συσχετίζεται με το AIDS; Ο ιός HIV (Ιός Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας), είναι υπεύθυνος για την καταστολή των αμυντικών μηχανισμών του ανθρώπινου οργανισμού, η οποία καταστολή, έχει ως επακόλουθο την αυξημένη ευαισθησία του οργανισμού μας, απέναντι σε ασθένειες. Το AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας), αποτελεί το πλέον προχωρημένο στάδιο εκδήλωσης των συμπτωμάτων του ιού, που τις περισσότερες φορές, ειδικά παλαιότερα, οδηγεί στο θάνατο.

      Πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά το AIDS; Το AIDS, εντοπίστηκε για πρώτη φορά το1981 στις ΗΠΑ. Μάλιστα, η πρώτη ομάδα που προσβλήθηκε από αυτή την ασθένεια, ήταν μεταξύ άλλων οι ομοφυλόφιλοι, κάτι που αποτέλεσε αφορμή, για να εκφράσουν πολλοί άνθρωποι τα αληθινά και απάνθρωπα αισθήματά τους, σε αυτούς τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι αυτοί, έγιναν αντικείμενο έντονης στοχοποίησης από την ευρύτερη κοινωνία, ξεκινώντας ένα κίνημα απέχθειας απέναντι στους ομοφυλόφιλους που διατηρείται σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα. Βέβαια, αργότερα αποδείχθηκε πως το AIDS, πρόσβαλε και ετερόφυλους ανθρώπους, κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής, χωρίς όμως αυτό να βοηθήσει στην κατάρριψη των προκαταλήψεων για τους ομοφυλόφιλους.

      Μπορεί ο συναγερμός να είχε σημάνει ήδη από το 1981, όπως χρειάστηκαν περίπου 2 χρόνια (!), έως ότου οι επιστήμονες των βιολογικών εργαστηρίων ανακαλύψουν των ιό που ήταν υπαίτιος της νόσου αυτής. Τέσσερα, περίπου, χρόνια μετά, το 1987, η πρώτη θεραπεία ξεκίνησε να δοκιμάζεται σε φορείς του ιού, έχοντας όμως σοβαρές παρενέργειες, όποτε και καταργήθηκε. Όλα αυτά τα χρόνια όμως, οι θετικοί στην ασθένεια άνθρωποι, ζούσαν υπό τον φόβο, καθώς αν είχε κάποιος AIDS, τον σημάδευε για το υπόλοιπο της ζωής του. Χρειάστηκε «να πέσουν τα μεγάλα αστέρια» του κινηματογράφου και της μουσικής, μεταξύ των οποίων ο Freddie Mercury και ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ώστε να γίνει γνωστή η ασθένεια στο ευρύ κοινό και να πάψει να αποτελεί κάτι το μισητό και το διαφορετικό.

       Σήμερα, 41 χρόνια μετά, έχουν προσβληθεί από τον ιό του HIV, πάνω από 75 εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο και πάνω από 32 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν χάσει τη ζωή τους. Τα πιο πολλά κρούσματα σήμερα, εντοπίζονται στις υποανάπτυκτες χώρες, με κύριες τις χώρες της Αφρικής, όπου τόσο η ενημέρωση όσο και η προφύλαξη μεταξύ της σεξουαλικής επαφής των ανθρώπων, απουσιάζει, έχοντας ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες νέα κρούσματα κάθε χρόνο. Αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο ενάντια στον ιό αυτό, δεν έχει ακόμα βρεθεί, ερευνάτε όμως συστηματικά όλα αυτά τα χρόνια και ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον να βρεθεί. Μέχρι τότες, υπάρχουν κατάλληλα αντιρετροϊκές θεραπείες, που συμβάλλουν στην πρόληψη και στην ομαλή εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου.

     Αξίζει να θυμόμαστε κάθε χρόνο, την 1η Δεκεμβρίου, τόσο τα άτομα που νόσησαν, πέθαναν και συνεχίζουν να πεθαίνουν, από τη φρικτή αυτή επιδημία του AIDS, καθώς και το πως αυτή βοήθησε στην ανάπτυξη έντονων ρατσιστικών και προσβλητικών ιδεολογικών, απέναντι σε ανθρώπων που απλώς, είναι λίγο διαφορετικοί

Δείτε επίσης: Η συνέντευξη της εφημερίδας μας το 2021, από την διευθύντρια του Κ.Υ. Άστρους, κ. Περδικάκη, σχετικά με το AIDS και τον ιό HIV. Για να διαβάσετε τη συνέντευξη, πατήστε εδώ!

Από τον/την ΝΤΑΒΕΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση