Για το μάθημά μας στην Πληροφορική

του Γυμνασίου και γενικά Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση

3 Σημεία για Γονείς και Παιδιά σε Σχέση με το Internet

| 0 σχόλια

Μπορεί να τα γνωρίζετε αυτά τα 3 κύρια σημεία που θα τονίσω, μπορεί να σας φαίνονται αυτονόητα, ή μπορεί να νομίζετε ότι δεν έχουν τόση σημασία. Όμως, ό,τι ό,τι και να κάνετε στο Internet, αυτά τα 3 σημεία θα πρέπει πάντα να τα έχετε στο μυαλό σας. Η πράξη ακόμη και για πράγματα που γνωρίζουμε ή θεωρούμε αυτονόητα, πολλές φορές αποδεικνύεται δύσκολη! Γι’ αυτό και επιμένω και απευθύνομαι σε παιδιά που αρχίζουν να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή και να σερφάρουν στο Διαδίκτυο μέχρι και παιδιά Γυμνασίου που ήδη έχουν αρκετά χρόνια με αυτές τις δραστηριότητες. Προσοχή λοιπόν:

1. Τίποτα στο Διαδίκτυο δεν είναι ιδιωτικό! Όποια υπηρεσία και να χρησιμοποιείτε, όποιες ρυθμίσεις και να κάνετε, πάντα υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν δημοσια και σε άλλους χρήστες ενέργειες, αρχεία, εργασίες δικές σας. Αυτό μπορεί να συμβεί από κάποιο λάθος δικό σας, από κάποιο λάθος των διαχειριστών των διαφόρων υπηρεσιών ή μπορεί να έρθει σε γνώση κάποιων hackers.

2. Δεν υπάρχει ανωνυμία στο Διαδίκτυο! Η σύνδεσή μας μέσω του φορέα παροχής Internet και η ώρα σύνδεσης δημιουργούν κάθε φορά μοναδικά ίχνη που μας ταυτοποιούν. Το να βρισκόμαστε σε forum ή σε chat rooms ή σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία ακόμη και με ψευδώνυμο αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ανώμυμοι και ότι δεν μπορούμε να εντοπιστούμε στον πραγματικό κόσμο.

3. Δεν αποκαλύπτουμε, καταγράφουμε προσωπικά στοιχεία ούτε ανακοινώνουμε τις κινήσεις μου δημόσια σε διάφορες υπηρεσίες ή chatrooms κτλ. Και πώς φερόμαστε; Όπως και στην ζωή μας εκτός Διαδικτύου. Οι κανόνες συμπεριφοράς ισχύουν και στο Διαδίκτυο και δίνουμε παραπάνω προσοχή καθώς το μέσο αυτό έχει παγκόσμια εμβέλεια και με αποτελέσματα που μπορούν να έχουν βάθος χρόνου.

Αυτά θεωρώ τα πιο σημαντικά σημεία που πρέπει πάντα κάποιος να έχει στο μυαλό του. Δεν τα αναλύω πιο πολύ, στα μαθήματά μας με τους μαθητές μου θα έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε. Σε προηγούμενες χρονιές είχαμε συζητήσει περιπτώσεις ψεύτικων προφίλ, εμφάνιση ιδιωτικών φωτογραφιών στο facebook, παρενοχλήσεις από άτομα που πίστευαν ότι ήταν ανώνυμα και διάφορες άλλες καταστάσεις. Οι συζητήσεις αυτές και τα παραδείγματα είναι πιο ισχυρά από τα λόγια και τις θεωρητικές συμβουλές για να διαμορφωθούν σωστές και ασφαλείς συμπεριφορές στο Διαδίκτυο.

Συντάκτης: tsomokou

2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας


Περισσότερες πληροφορίες

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων