Για το μάθημά μας στην Πληροφορική

του Γυμνασίου και γενικά Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση

20 ετών το Web (Παγκόσμιος Ιστός)

| 4 σχόλια

20 ετών γίνεται σήμερα ο Παγκόσμιος Ιστός, World Wide Web ή WWW ή Web. Για την ακρίβεια μιλάω για την πρώτη ιστοσελίδα που ανέβηκε και δόθηκε για δημόσια χρήση.

Tim Berners-Lee

Στις 6 Αυγούστου του 1991 ο Τιμ Μπέρνερς – Λι δημοσιεύει στη λίστα συζητήσεων alt.hypertext το  πρώτο μήνυμα του με το οποίο ανακοινώνει το έργο με όνομα “World Wide Web” και δίνει μια περίληψη της λειτουργίας του. Στο τέλος του μηνύματος καταγράφεται η διεύθυνση του πρώτου website που δόθηκε για  δημόσια χρήση: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html

Όλα είχαν ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 1989 (13 Μαρτίου 1989) στο CERN (European Organization for Nuclear Research) όταν ο Tim Berners-Lee κατέθεσε την πρότασή του για ένα σύστημα με το οποίο θα μπορούσαν εύκολα οι πληροφορίες να διακινηθούν μέσω των υπολογιστών του Διαδικτύου (Internet) κάνοντας χρήση υπερκειμένων. Την επόμενη χρονιά αρχίζει η συνεργασία με τον Robert Cailliau και μαζί ολοκληρώνουν και υλοποιούν την πρόταση, την ιδέα αυτή.

Robert Cailliau

Ο Παγκόσμιος Ιστός (www) περιέχει έγγραφα και συνδέσμους, υπερκείμενα, καθώς και ευρετήρια. Στα ευρετήρια με λέξεις κλειδιά μπορούν να γίνουν αναζητήσεις και να παραχθούν νέα έγγραφα που θα περιέχουν πληροφορίες και συνδέσμους προς άλλα έγγραφα με περιεχόμενο σχετικό προς τις λέξεις κλειδιά.

Ο σκοπός ήταν να συνδεθούν οι προσωπικοί υπολογιστές, τα δίκτυα υπολογιστών με τα υπερκείμενα με έναν εύκολο τρόπο μεταφοράς και διάθεσής σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη δημιουργία ενός παγκόσμιου πληροφοριακού συστήματος. Το πρωτοκόλλο μεταφοράς υπερκειμένου (http δηλ Hypertext Transfer Protocol) και ο πρώτος φυλλομετρητής του www (web Browser) που αναπτύχθηκε από τον Τιμ Μπέρνερς – Λι, έκαναν την χρήση των πληροφοριών πάρα πολύ εύκολη για τον απλό χρήστη. Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε τον πρώτο web server με το όνομα NeXT. Στο κουτί του διακρίνεται ένα αυτοκόλλητο μήνυμα “This machine is a server. DO NOT POWER IT DOWN!” (“Είναι σέρβερ, ΜΗΝ ΤΟ ΚΛΕΙΣΕΤΕ!). Επάνω στο πληκτρολόγιο βρίσκεται το έγγραφο με την πρώτη πρόταση του και την ιδέα του για τον Παγκόσμιο Ιστό.

NeXT: The First Web Server

Η φωτογραφία αυτή είναι από την έκθεση στο  Microcosm, το μουσείο του CERN. Περισσότερα για την φωτογραφία εδώ.

Σήμερα έχουμε κάνουμε χρήση του  Web2 όπου ο Παγκόσμιος Ιστός είναι διαδραστικό και αμφίδρομο μέσο. Ο χρήστης μπορεί να ανεβάζει και ο ίδιος το δικό του περιεχόμενο, να αλληλεπιδρά και να συνεργάζεται με τους άλλους χρήστες. Να δημιουργεί ή να επιμελείτε το δικό του περιεχόμενο. Να συμμετάσχει στα Κοινωνικά Δίκτυα, να δημιουργεί ιστολόγια, Wikis, να μοιράζεται βίντεο κτλ. Ο χρήστης δεν “διαβάζει” απλά, αλλά και “γράφει” στο web και κυρίως συνεργάζεται και μοιράζεται. Το Web 3 και 4 αναπτύσσονται, οι αλλαγές στα μέσα, τις τεχνολογίες και τις δυνατότητες αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς,  μα αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να μοιραζόμαστε με πνεύμα αλτρουισμού και όχι ανταγωνισμού.


Πηγές για αυτή την ανάρτηση και για περισσότερη μελέτη:


Συντάκτης: tsomokou

2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας


Περισσότερες πληροφορίες

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων