Για το μάθημά μας στην Πληροφορική

του Γυμνασίου και γενικά Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση

Επαυξημένη Πραγματικότητα!

| 2 σχόλια

Μέσα στην πραγματικότητα που ζούμε, με την ανάπτυξη των υπολογιστών, μπήκε στην ζωή μας η “Εικονική Πραγματικότητα” και τώρα [1] έρχεται η “Επαυηξημένη Πραγματικότητα”! Μετά τη Virtual Reality έρχεται η Augmented Reality!

Στην “Εικονική Πραγματικότητα” έχουμε περιβάλλοντα τα οποία δημιουργούνται από τον υπολογιστή και προσομοιώνουν φυσικά περιβάλλοντα. Δηλαδή έχουμε αναπαράσταση του φυσικού περιβάλλοντος και μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε με τρόπο που ίσως να μην είναι εύκολο στο πραγματικό περιβάλλον. Το περιβάλλον δημιουργείαι εξ’ολοκλήρου από τον υπολογιστή για αυτό και προσδιορίζεται ως “εικονική” αυτή η “πραγματικότητα”. Ο άνθρωπος βρίσκεται εξ’ολοκλήρου μέσα στο περιβάλλον της εικονικής πραγματικότητας, αλληλεπιδρά με αυτό και δεν έχει επαφή, επικοινωνία με το φυσικό περιβάλλον γύρω του.

Τώρα όμως, τι είναι αυτή η “Επαυξημένη Πραγματικότητα”; Είναι ένας τρόπος να καταλαβαίνουμε την φυσική πραγματικότητα σε συνδυασμό με στοιχεία που παράγονται από κάποιο πρόγραμμα υπολογιστή και αυτό κατά κάποιο τρόπο μας δίνει και άλλους τρόπους αντίληψης ή και πληροφόρησης που συμπληρώνουν τις αισθήσεις μας. Δηλαδή μέσα στο φυσικό περιβάλλον με χρήση κάποιου προγράμματος και κάμερας του υπολογιστή μας μπορούμε να “δούμε” και άλλα στοιχεία που δεν υπάρχουν στο φυσικό περιβάλλον και δημιουργούνται από το σχετικό λογισμικό. Στο φυσικό περιβάλλον ενσωματώνονται στοιχεία που δημιουργούνται από το λογισμικό δίνοντας παραπάνω δυνατότητες στις αισθήσεις μας και στην πληροφόρησή μας. Ο άνθρωπος που κάνει χρήση προγραμμάτων Επαυξημένης Πραγματικότητας έχει αντίληψη, επαφή με το φυσικό περιβάλλον και ταυτόχρονα μέσα σε αυτό αντιλαμβάνεται και τα ψηφιακά αντικείμενα επαυξημένης πραγματικότητας με τα οποία και αλληλεπιδρά.

Η ορολογία αυτή, οι αντίστοιχες εφαρμογές έχουν μεγάλη ιστορία όπως μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο της wikipedia.

Συντάκτης: tsomokou

2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας


Περισσότερες πληροφορίες

2 σχόλια

  1. Pingback: Τεχνο-ΛΟΓΙΕΣ στην εκπαίδευση » Επαυξημένη Πρα

  2. Pingback: Ανώνυμος

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων