Για το μάθημά μας στην Πληροφορική

του Γυμνασίου και γενικά Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση

Κοινωνική δικτύωση μαθητών και εκπαιδευτική διαδικασία

| 0 σχόλια

Κοινωνική Δικτύωση στο ΠΣΔ

Η χρήση των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Τα πλεονεκτήματα αυτής της υπηρεσίας μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε και να τα εντάξουμε στην εκπαιδευτική διαδικασία. Δημοφιλέστερη υπηρεσία το facebook και έχουμε υπόψη περιπτώσεις συνεργασίας εκπαιδευτικών και μαθητών μέσα από αυτό. Όμως, κατά την δική μου άποψη, υπάρχουν περιπτώσεις ή καταστάσεις που αν μη τι άλλο εμένα θα με έφερναν σε αμηχανία. Έτσι λοιπόν είναι εντελώς αντίθετη στην συνύπαρξη και στη “φιλία” με τους μαθητές μας ακόμη και αν πρόκειται να είναι βοηθητικό εργαλείο σε κάποιες εργασίες. Νέα υπηρεσία το google+ όπου πιο εύκολα σε σχέση με το facebook μπορεί κάποιος να ορίσει ομάδες φίλων και έτσι για παράδειγμα μπορεί να γίνει μια ομάδα μαθητών μας για αποκλειστική επικοινωνία σε σχέση με κάποιο μάθημα ή εργασία. Και για αυτό διατηρώ επιφυλάξεις. Οι υπηρεσίες αυτές δεν φτιάχτηκαν για να χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση! Άλλη είναι η χρήση και ο σκοπός τους. Φυσικά και μπορούμε να κάνουμε ρυθμίσεις και να τα προσαρμόσουμε και στο μάθημά μας μιλάμε για αυτά καθώς και για σχετικά θέματα ασφάλειας και συμπεριφοράς στο διαδίκτυο. Δεν τα εντάσσουμε όμως και δεν τα χρησιμοποιούμε σαν βοηθητικά εργαλεία.

Πού όμως μπορούμε να πετύχουμε και να υλοποιήσουμε κάποιο κοινωνικό δίκτυο με τους μαθητές μας; Έχω γράψει και αλλού και εξακολουθώ να πιστεύω ότι την απάντηση σε αυτό την δίνει το ίδιο το ΠΣΔ. Μπορούμε, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου, να ενεργοποιήσουμε τους μαθητικούς λογαριασμούς και τότε έχουμε στη διάθεσή μας και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και ιστολόγια για να τα χρησιμοποιήσουμε από κοινού με τους μαθητές μας. Η δημιουργία ομάδων στο ΠΣΔ μπορεί να μας δώσει μια ομάδα με μέλη τους μαθητές μας και μέσα από αυτή να γίνει οργάνωση του μαθήματός μας όπου και όσο χρειάζεται. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν προσωπικά μηνύματα και να συμμετέχουν στις συζητήσεις της ομάδας με θέματα που οι ίδιοι θέλουν να βάλουν ή σε θέματα που έχει βάλει ο καθηγητής τους.

Υπολοποιούμε από πέρυσι ομάδα των μαθητών του 2ου Γυμνασίαου Χαλκίδας, που για διάφορους λόγους και κυρίως λόγω καλοκαιριού, είναι κρυφή. Βοήθησε στην επικοινωνία και ήταν ένα επιπλέον εργαλείο. Την επόμενη χρονιά θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην εκπαιδευτική πρακτική. Στην ίδια λογική είναι η ομάδα των μαθητών του 49ου Γυμνασίου Αθήνας και η ομάδα της Αδελφοποιήσης Γυμνασίων και έχει γίνει μια αρχή συνεργασίας που ελπίζουμε να κινηθεί θετικά το επόμενο έτος.

Στην από κοινού, λοιπόν, κοινωνική δικτύωση μαθητών και εκπαιδευτικών την απάντηση δίνει το ΠΣΔ που και τις ανάγκες μας καλύπτει και κυρίως λειτουργεί σε ένα προστατευμένο περιβάλλον.

Συντάκτης: tsomokou

2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας


Περισσότερες πληροφορίες

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων