Για το μάθημά μας στην Πληροφορική

του Γυμνασίου και γενικά Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση

Νέα υπηρεσία αναζήτησης εικόνων στη Google και… ιδιωτική ζωή;!

| 3 σχόλια

Πριν λίγες ημέρες διαβάσαμε την είδηση για παγκόσμια αντίδραση σε σχέση με εφαρμογή του Facebook με την οποία μπορεί να γίνει αναγνώριση – ταυτοποίηση προσώπων από φωτογραφίες. Στην ειδησεογραφία μπορείτε να βρείτε πολλά σεχετικά άρθρα, σας παραπέμπω στην σχετική ανάρτηση του ιστολογίου “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο” με τίτλο “Παραβίαση της ιδιωτικής ζωής μέσω γνωστού εργαλείου κοινωνικής δικτύωσης;”

Όμως το ίδιο πρόβλημα πιστεύω πως θα δημιουργηθεί με τη νέα υπηρεσία αναζήτησης της Google μέσω εικόνων – φωτογραφιών.  Δηλαδή πιστεύω πως είναι πολύ εύκολο να γίνει αναζήτηση και αναγνώριση προσώπων μέσω φωτογραφιών. Η σύγκριση της χρησιμοποιούμενης εικόνας με ήδη αποθηκευμένες εικόνες στο Διαδίκτυο μπορεί να δώσει πλήθος στοιχείων για το πρόσωπο που απεικονίζεται, την ταυτότητά του, το εργασιακό – κοινωνικό περιβάλλον του κτλ. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί και ως προς αυτή την κατεύθυνση και τι εξελίξεις θα υπάρξουν.

Ας δούμε όμως πως λειτουργεί αυτή η νέα υπηρεσία και πόσο χρήσιμη μπορεί να γίνει.

Στην αναζήτηση εικόνων κάντε κλικ στην “κάμερα” και θα δείτε τότε δυο επιλογές. Μπορείτε να επικολλήσετε τη διεύθυνση μιας εικόνας από τον ιστό ή να μμεταφορτώσετε μια δική σας εικόνα και να προχωρήσετε σε αναζήτηση.

Θα πάρετε πλήθος εικόνων “παρόμοιων” ή / και σελίδων όπου περιέχονται με τις σχετικές πληροφορίες.

Έκανα λοιπόν μια αναζήτηση μεταφορτώνοντας την παραπάνω εικόνα εξωφύλλου ενός παιδικού βιβλίου και σαν αποτέλεσμα πήρα όλα τα στοιχεία του βιβλίου και διάφορες διευθύνσεις στις οποίες περιέχεται. Δείτε το αποτέλεσμα της αναζήτησης:

Έτσι λοιπόν μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο και να ενταχθεί και την εκπαιδευτική διαδικασία. Για τις άλλες προεκτάσεις θα δούμε σύντομα τις όποιες αντιδράσεις.

update:

Έκανα και μια ακόμη δοκιμή με την παραπάτω εικόνα από την οποία μου προτείνει τον “όρο” indignez vous, που είναι ο τίτλος του βιβλίου του Στεφάν Εσέλ, βιβλίο εξαιρετικά επίκαιρο! Επίσης στα αποτελέσματα, όπως μπορείτε να δείτε υπάρχει μια λίστα διευθύνσεων όπου παρουσιάζεται η εικόνα αυτή, και πραγματικά μπορούμε να αντλήσουμε όσες πληροφορίες θέλουμε.

Δοκιμάστε τις δικές σας αναζητήσεις! Και αν πολύ συχνά στο παρελθόν γκουγκλίζαμε το όνομά μας για να δούμε τι συμβαίνει … τώρα θα γκουγκλίσουμε τη φωτογραφία μας!

Συντάκτης: tsomokou

2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας


Περισσότερες πληροφορίες

3 σχόλια

  1. Όπως όλα τα εργαλεία έχει τη σωστή και τη λάθος χρήση, μένει να διαπιστώσουμε ποια θα υπερισχύσει αυτή τη φορά.
     

  2. Σίγουρα στην τάξη θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για αναζήτηση στοιχείων εικόνας ή για αναζήτηση σχετικών εικόνων.
    Ένα άλλο κομμάτι είναι η αναζήτηση στοιχείων για κάποιο πρόσωπο από την φωτογραφία του που πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να τραβήξει με ένα κινητό! Και αν τώρα τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, πιστεύω πως σε λίγο καιρό θα είναι πιο πλούσια καθώς ολοένα και περισσότερες φωτογραφίες μας αναρτώνται στο διαδίκτυο!
    Google your photo!

  3. πρακτικά είναι η τεχνολογία πίσω από το Google Goggles για κινητά

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων