ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 7 (Α΄ ΜΕΡΟΣ)

ΑΡΧΑΙΑ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ:

1. Ανοίγουμε το web browser (iexplorer, Mozilla) και βεβαιωνόμαστε ότι ανοίγει.

2. Στο λευκό πλαίσιο πάνω πάνω γράφουμε με λατινικά στοιχεία τη σελίδα http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/Yliko%20arx..htm

3. Πατάμε enter να ανοίξει η ιστοσελίδα και βεβαιωνόμαστε

4. Κλικάρουμε με το ποντίκι την ενότητα Γ7 στο πρώτο μεγάλο γκρίζο τετράγωνο πλαίσιο

5. Μας ανοίγει η 7η ενότητα «Η επιστήμη στην υπηρεσία της άμυνας του κράτους»

6. Κατεβάζοντας με το παράθυρο δεξιά προς τα κάτω ξετυλίγουμε την ενότητα λίγα λόγια για το κείμενο και στεκόμαστε στις εφευρέσεις του Αρχιμήδη π.χ. στην πολεμική μηχανή, κάνοντας κλικ στο εδώ κάτω από τη φωτογραφία ή στο πρώτο επιτραπέζιο παιχνίδι, το οστομάχιον, κάνοντας κλικ στο πρώτο εδώ κάτω από τη φωτογραφία  και διαβάζουμε το σχετικό άρθρο από τη Βικιπαίδεια

7. Κλείνουμε τα τελευταία παράθυρα και ξαναγυρίζουμε στη σελίδα μας. Ανεβάζουμε τη σελίδα και πατάμε κάτω από την επικεφαλίδα την σημείωση ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΥΛΙΚΟ. Κάνουμε κλικ για να ανοίξουμε τις πληροφορίες του Αρχιμήδη στη Βικιπαίδεια. Διαβάζουμε τις πληροφορίες και σχολιάζουμε.

8. Στη συνέχεια ανοίγουμε το αρχαίο κείμενο. Βλέπουμε ότι η σελίδα εμφανίζει 2 δραστηριότητες α) διαβάζουμε το κείμενο και απαντάμε σε ερωτήσεις κατανόησης και β) προσπαθούμε να μεταφράσουμε το κείμενο. Εμείς ξεκινάμε διαβάζοντας το αρχαίο κείμενο όπως εμφανίζεται με αριθμημένες γραμμές 1-27 κάτω από την επικεφαλίδα 2η δραστηριότητα.

9. Στη συνέχεια προσπαθούμε να αποδώσουμε το αρχαίο κείμενο γραμμή-γραμμή στο ειδικό φύλλο εργασίας που σας δόθηκε αφού α) για κάθε γραμμή κάνουμε κλικ στους αριθμούς αριστερά από το αρχαίο κείμενο για να δούμε τη σημασία των λέξεων και β) αφού κάνουμε κλικ στις λέξεις με κίτρινα στοιχεία για να δούμε επίσης τη  σημασία τους.

10. Ολοκληρώνουμε τη μετάφρασή μας στο ειδικό φύλλο εργασίας και τη συζητούμε όλοι μαζί.

11. Προσθέτουμε την ιστοσελίδα στους σελιδοδείκτες/αγαπημένα για μελλοντική χρήση και κλείνουμε το πρόγραμμα περιήγησης.