Β6. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΩΝ ΗΓΕΜΟΝΙΩΝ

[slideboom id=631561&w=425&h=370]

Ακούω το μάθημα…

Κλικ εδώ κι εδώ για τα σχεδιαγράμματα του μαθήματος.

Κλικ εδώ για το μάθημα με ερωτήσεις και απαντήσεις.

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αρκετοί Έλληνες έφυγαν από τη γενέτειρά τους και μετανάστευσαν, είτε εξαιτίας των πολέμων είτε για οικονομικούς λόγους, σε άλλες περιοχές. Εκεί δημιούργησαν νέες κοινότητες, τις παροικίες.


Η μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, πραγματοποιήθηκε κυρίως σε δύο χρονικές περιόδους.

Πρώτη περίοδος μετανάστευσης
15ος-16ος αιώνας

Την πρώτη περίοδο, από τον 15ο έως τον 16ο αιώνα, η μετανάστευση ήταν συνήθως υποχρεωτική.

Επειδή εκείνη την περίοδο γίνονταν πολλές πολεμικές συγκρούσεις και οι Οθωμανοί επέκτειναν την κυριαρχία τους σε πολλά μέρη( π.χ. σε φραγκοκρατούμενες περιοχές), πολλοί λόγιοι, ευγενείς και στρατιώτες, έφευγαν από την σκλαβωμένη Ελλάδα και πήγαιναν στην Ευρώπη για να σωθούν από τις διώξεις των Τούρκων  και να βρουν καλύτερες συνθήκες ζωής.

Οι περισσότεροι μετανάστες κατάγονταν από νησιά (Κύπρος, Κρήτη) ή παραθαλάσσια μέρη (Μονεμβασιά, Μάνη, Ναύπλιο, Ήπειρος).

Εγκαταστάθηκαν κυρίως σε παραθαλάσσιες πόλεις της Ιταλίας (Βενετία, Λιβόρνο, Νάπολη) καθώς και σε άλλα παραθαλάσσια μέρη της Ευρώπης (Μασαλία), ιδρύοντας παροικίες.

Οι Έλληνες μετανάστες εξασκούσαν συνήθως το επάγγελμα του 

  • στρατιώτη
  • του ναυτικού
  • του τεχνίτη
  • του εμπόρου
  • του αντιγραφέα χειρογράφων
  • του δασκάλου σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Δεύτερη περίοδος μετανάστευσης
17ος-18ος αιώνας

Η δεύτερη περίοδος της μετανάστευσης, κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, ήταν εθελοντική και ειρηνική, με οικονομικά κυρίως αίτια.

Πολλοί Έλληνες κατοίκησαν σε πόλεις που βρίσκονταν κατά μήκος των εμπορικών δρόμων που διέσχιζαν τη Βαλκανική και την Ευρώπη.

Τα εμπορεύματα μεταφέρονταν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία προς την Κεντρική Ευρώπη και τη Ρωσία δια ξηράς από συγκεκριμένους δρόμους, με καραβάνια που διέσχιζαν τα Βαλκάνια.

Πορεία καραβανιού στα ορεινά της Ροδόπης, 1819.

ΚΑΡΑΒΑΝΙ:  Έμποροι και γενικότερα ταξιδιώτες που ταξίδευαν ομαδικά για λόγους ασφαλείας, σε ακατοίκητες περιοχές, με υποζύγια και με καμήλες.

Πού εγκαταστάθηκαν:

1.Έλληνες από τον Πόντο μετακινήθηκαν στον Καύκασο και την Κριμαία ιδρύοντας παροικίες, με γνωστότερη την Οδησσό.

Η Οδησσός, χαλκογραφία στο «Εθνικόν Ημερολόγιον» Μαρ. Βρετού 1861-1862.

2.Οι Έλληνες από τη Μακεδονία εγκαταστάθηκαν κυρίως στη Βιέννη, την Τεργέστη, τη Σερβία και την Ουγγαρία, όπου ασχολήθηκαν με το εμπόριο βαμβακερών, δερμάτων, χαλιών και άλλων ειδών.

3. Έλληνες, που εγκαταστάθηκαν στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, τη Βλαχία και τη Μολδαβία, περιοχές που κυβερνούσαν Φαναριώτες ηγεμόνες.

Παραδουνάβιες Ηγεμονίες : Οι παραδουνάβιες ηγεμονίες   ήταν υποτελείς στον Σουλτάνο και μετά το 1709 διοικούνταν από  Φαναριώτες ηγεμόνες,γι αυτό το ελληνικό στοιχείο επικράτησε στην θρησκευτική και πνευματική ζωή των ηγεμονιών . Η ελληνική γλώσσα εξαπλώθηκε  και άκμασαν  δύο ελληνικές Ακαδημίες ,του Ιασίου και του Βουκουρεστίου.

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ
 Στις νέες τους πατρίδες οι Έλληνες μετανάστες έφτιαχναν οργανωμένες κοινότητες (παροικίες). Εκεί έφτιαχναν τα σπίτια τους ,έχτιζαν  εκκλησίες και σχολεία. Η οργάνωση και ο τρόπος λειτουργίας κάθε παροικίας καθοριζόταν από ένα γραπτό κανονισμό το καταστατικόΣτο καταστατικό  της  παροικίας   έγραφαν τους σκοπούς την οργάνωση τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κατοίκων της. Οι Έλληνες μετανάστες φρόντιζαν για την έκδοση ελληνικών βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων.
 
Οι Έλληνες που έφυγαν από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν σε πόλεις άλλων χωρών (στο εξωτερικό) ονομάστηκαν Έλληνες της ΔιασποράςΜε τα πλούτη που απέκτησαν βοήθησαν τους υπόδουλους Έλληνες: 
  1. Ενίσχυσαν οικονομικά τα  ελληνικά σχολεία στις τουρκοκρατούμενες περιοχές
  2. Kατασκεύασαν πολυτελείς κατοικίες στους τόπους καταγωγής τους , τα λεγόμενα αρχοντικά.(π.χ. στη Σιάτιστα, την Καστοριά, την Κοζάνη, τα Ζαγοροχώρια και τα χωριά του Πηλίου).
  3. Από τους Έλληνες των παροικιών ξεκίνησε κατά τον 18ο αιώνα η πνευματική αναγέννηση του υπόδουλου έθνους.

Ώρα για επανάληψη και εξάσκηση…

Δείτε το στο slideshare.net

[slideboom id=1101125&w=425&h=370]

Πάτησε σε οποιαδήποτε λέξη ή φράση  για περισσότερες πληροφορίες.

(Κλικ στην εικόνα)

(Κλικ στην εικόνα)

[slideboom id=650002&w=425&h=370]

(Κλικ στην εικόνα)

Το κρυπτόλεξο του μαθήματος

Το σταυρόλεξο του μαθήματος

Βρες τα λάθη

[slideboom id=653307&w=425&h=370]