[slideboom id=623503&w=425&h=370]
Ακούω το μάθημα…
Κλικ εδώ κι εδώ για τα σχεδιαγράμματα του μαθήματος.
Κλικ εδώ για να δείτε το μάθημα με ερωτήσεις και απαντήσεις.
Πολλοί ήταν οι Έλληνες που αντιστάθηκαν στην οθωμανική κυριαρχία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι Κλέφτες, που ζούσαν συνήθως στα βουνά. Αλλά και οι Αρματολοί, παρόλο που διορίζονταν από τους Τούρκους, συχνά βοηθούσαν τους κλέφτες.
Καθώς οι Οθωμανοί Τούρκοι επέκτειναν την κυριαρχία τους στη Βαλκανική Χερσόνησο, είχαν να αντιμετωπίσουν διάφορες εξεγέρσεις από ομάδες Ελλήνων που συνέχιζαν την παράδοση των πολεμιστών του Βυζαντίου.
Ένας από τους σημαντικότερους πολεμιστές στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν ο Κροκόδειλος Κλαδάς (ή Κροκόνδειλος ή Ακροκόδυλος ή Κορκόντηλος) (1425-1490) γιος του Θεόδωρου Κλαδά, αξιωματικού στην υπηρεσία των Δεσποτών του Μυστρά. Ο Κροκόδειλος Κλαδάς με το στρατό του πολέμησε γενναία τους Τούρκους 30 χρόνια όχι μόνο στην περιοχή της Μάνης, μια από τις λίγες περιοχές που δεν υποτάχθηκαν στους Τούρκους, αλλά και στην Ήπειρο.
Οι Μανιάτες ήταν ορεσίβιοι, που «αγρυπνούν νύχτα μέρα για να διατηρήσουν την ελευθερία τους και δεν εννοούν να αναγνωρίσουν κανένα ηγεμόνα επί της γης», όπως τους περιέγραψε Γάλλος περιηγητής.
Οι κλέφτες
Την περίοδο της Τουρκοκρατίας πολλοί Έλληνες που δεν άντεχαν το παιδομάζωμα ,την ταπείνωση, τη ζωή στη σκλαβιά ούτε να πληρώνουν τους πολύ μεγάλους φόρους, ανέβαιναν στα βουνά. Ονομάστηκαν κλέφτες και ο λαός τους θεωρούσε ήρωες. Ζούσαν σε ορεινά μέρη που ήταν δύσκολο να πάνε οι Τούρκοι (δύσβατα), τα λημέρια. Ήταν οργανωμένοι σε μικρές ομάδες τους νταϊφάδες. Αρχηγός τους ήταν ο καπετάνιος. Κάθε ομάδα κλεφτών είχε για σύμβολο ένα μπαϊράκι (δηλαδή τη σημαία της).
Επειδή οι Τούρκοι ήταν απασχολημένοι πιο πολύ με το να μαζεύουν τους φόρους από τους χωρικούς του κάμπου, δε πατούσαν εύκολα εκεί που είχαν οι κλέφτες τα λημέρια τους. Έτσι οι κλέφτες ζούσαν σχεδόν ανενόχλητοι, κρυμμένοι στα λημέρια τους. Ασχολούνταν κυρίως με το να ληστεύουν και να λεηλατούν τις τουρκικές περιουσίες και τις περιουσίες των πλούσιων Ελλήνων.
Στις ειρηνικές μέρες φρόντιζαν τ’ άρματά τους (δηλαδή τα όπλα τους), και έκαναν αγώνες στο τρέξιμο, στο πήδημα, το λιθάρι και το σημάδι ή γλεντούσαν και χόρευαν. Στις συγκρούσεις τους με τους Τούρκους, έστηναν ενέδρες και έκαναν αιφνιδιασμούς,τον λεγόμενο κλεφτοπόλεμο. Συχνά άλλαζαν λημέρι για να μην τους βρίσκουν οι Τούρκοι.
Οι κλέφτες ήταν οι πρώτες ένοπλες( οπλισμένες) ελληνικές ομάδες οι οποίες ξεκίνησαν τον αγώνα κατά των Τούρκων.
Ο αρματολοί
Οι Τούρκοι για να τους αντιμετωπίσουν οργάνωσαν ειδικά τμήματα, τους αρματολούς, που αναλάμβαναν τη φύλαξη μιας περιοχής που λεγόταν αρματολίκι.
Ωστόσο οι αρματολοί, παρόλο που ήταν βοηθητικά στρατεύματα των Τούρκων, συνεργάζονταν συνήθως με τους κλέφτες. Έτσι ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους αιώνες της Τουρκοκρατίας, πολλοί αρματολοί εγκατέλειπαν τις θέσεις τους και πήγαιναν μαζί με τους κλέφτες.
Φημισμένοι αρματολοί ήταν ο Γεώργιος Ανδρίτζος,ο Κατσαντώνης στη Ρούμελη
ο Νικοτσάρας στον Όλυμπο οι Σουλιώτες Γεώργιος Μπότσαρης και Λάμπρος Τζαβέλλας και πολλοί άλλοι. Αρκετοί από τους γιους, τους συγγενείς ή τα πρωτοπαλίκαρα τους συμμετείχαν αργότερα στη Μεγάλη Επανάσταση του 1821.
Ώρα για επανάληψη και εξάσκηση…
Το λεξιλόγιο του μαθήματος. Πατήστε σε οποιαδήποτε λέξη ή φράση για περισσότερες πληροφορίες.
[slideboom id=650000&w=425&h=370]
[slideboom id=653307&w=425&h=370]
Δείτε κι αυτό…
Τραγούδια των κλεφτών…