ΕΝΕΡΓΕΙΑ – Φ.Ε. 9 : ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΓΑΘΟ

[slideboom id=626393&w=425&h=370]

Τα αποθέματα φυσικού αερίου σχηματίστηκαν πριν από 10 – 15 εκατομμύρια χρόνια από βακτήρια, μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς που ζούσαν στη θάλασσα. Αυτοί οι μικροοργανισμοί, αφού πέθαναν, εγκλωβίστηκαν στον πυθμένα της θάλασσας μέσα σε λάσπη, όπου δεν υπήρχε οξυγόνο. Σε διάρκεια πολλών εκατομμυρίων χρόνων καταπλακώθηκαν από στρώματα χώματος και άμμου και μετασχηματίστηκαν τελικά σε μίγματα υδρογονανθράκων, σε φυσικό αέριο και σε πετρέλαιο. Το φυσικό αέριο συγκεντρώθηκε σε κοιλότητες σχηματίζοντας τα κοιτάσματα που σήμερα γνωρίζουμε. 

Σύσταση του φυσικού αερίου

Το φυσικό αέριο έχει παρόμοια σύσταση με το πετρέλαιο, με τη διαφορά ότι είναι αέριο. Το κύριο συστατικό του είναι το μεθάνιο, περιέχει όμως σε πολύ μικρότερη ποσότητα και άλλους υδρογονάνθρακες, όπως αιθάνιο, προπάνιο και βουτάνιο. Το φυσικό αέριο, σε αντίθεση με το υγραέριο που χρησιμοποιείται στις φιάλες, είναι ελαφρύτερο του αέρα.

Αναζήτηση και άντληση του φυσικού αερίου

Η αναζήτησή του φυσικού αερίου είναι δύσκολη. Επειδή το φυσικό αέριο δημιουργήθηκε όπως και το πετρέλαιο, όπου υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου υπάρχουν και κοιτάσματα πετρελαίου. Τα βάθη άντλησης του φυσικού αερίου συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 1.500 και 3.500 μέτρων, αν και σε μερικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε ορισμένες περιοχές στη Ρωσία φτάνουν και τα 10.000 μέτρα.

Το μακρύ ταξίδι του… φυσικού αερίου

Το φυσικό αέριο μεταφέρεται είτε με αγωγούς είτε με δεξαμενόπλοια, όπως ακριβώς δηλαδή και το πετρέλαιο. Στην περίπτωση που πρέπει να μεταφερθεί με δεξαμενόπλοια τότε γίνεται -με ειδική επεξεργασία -υγρό, για να μειωθεί ο όγκος του και να μεταφερθεί όσο γίνεται μεγαλύτερη ποσότητα.

Μεταφορά φυσικού αερίου με αγωγούς

Η Ελλάδα προμηθεύεται φυσικό αέριο από την Αλγερία. Ακόμη κατασκευάζεται και μεγάλος αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Έτσι προωθείται και στην Ελλάδα η σύνδεση κατοικιών με το δίκτυο φυσικού αερίου, ώστε να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση και κάλυψη οικιακών ενεργειακών αναγκών.

Δεξαμενόπλοιο για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)

Στην μεταφορά μέσω Ρωσίας θα γίνει με δίκτυο αγωγών που είναι σχεδόν έτοιμο ενώ μέσω Αλγερίας γίνεται εδώ και πολλά χρόνια μέσω δεξαμενόπλοιων που φθάνει υγροποιημένο(LNG) και αποθηκεύεται στο νησί Ρεβυθούσα, δυτικά των Αθηνών, κοντά στα Μέγαρα.

Στην Ελλάδα το δίκτυο παροχής δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Έτσι πολλές περιοχές της χώρας μας ακόμα στερούνται της χρήσης του. Σιγά σιγά όμως αναμένεται να χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο από τις οικογένειες και να αντικαταστήσουν τους καυστήρες θέρμανσης αλλά και τις ηλεκτρικές συσκευές.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης φυσικού αερίου 
  • Μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο. Η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται πολύ συχνά λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με συνέπεια την αύξηση της τιμής των περισσότερων προϊόντων και τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής με πολλαπλές κοινωνικές επιπτώσεις.
  • Εξοικονόμηση ενέργειας. Με την υποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο στις οικιακές και εμπορικές χρήσεις, θα αποφευχθούν οι απώλειες που παρατηρούνται κατά την παραγωγή και μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Προστασία του περιβάλλοντος. Το φυσικό αέριο είναι η καθαρότερη πηγή ενέργειας μετά τις ανανεώσιμες μορφές. Τα μεγέθη των εκπεμπόμενων ρύπων είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με τα συνήθη καύσιμα και συνεπώς περιορίζεται η ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Είναι ασφαλές, σε αντίθεση με το υγραέριο είναι ελαφρύτερο του αέρα. Έτσι σε περίπτωση διαρροής, διαχέεται στο χώρο και ο κίνδυνος έκρηξης περιορίζεται.

Παλιότερα στην Αθήνα υπήρχε ένα μικρό δίκτυο αερίου που παραγόταν από λιθάνθρακες(φωταέριο) και το εργοστάσιο επεξεργασίας του βρισκόταν στο Βοτανικό, στην περιοχή που σήμερα λέγεται Γκάζι. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1862 και έκλεισε το 1984 αφού ήταν παλιάς τεχνολογίας και ρύπανε την ατμόσφαιρα. Σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων.