Το 527 μ.Χ. αυτοκράτορας έγινε ο Ιουστινιανός (Φλάβιος Πέτρος Σαββάτιος Ιουστινιανός το ολοκληρωμένο του όνομα). Την περίοδο αυτή το κράτος αντιμετώπιζε σημαντικά εσωτερικά (προβλήματα διοίκησης) και εξωτερικά προβλήματα (εχθρικές απειλές στα σύνορα).
Γότθοι, Βάνδαλοι και Πέρσες απειλούν τα σύνορά της.
Ο Ιουστινιανός κάνει μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση και τη νομοθεσία για να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά προβλήματα.
Χαρακτηριστικά του Ιουστινιανού ήταν οι γνώσεις που διέθετε, η εργατικότητά του και η τόλμη στο να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες. Ο Ιουστινιανός έβαλε ως σκοπό του να οργανώσει καλύτερα το κράτος και να το μεγαλώσει. Για το λόγο αυτό διάλεξε πολύ ικανούς συνεργάτες.
- Η Αυγούστα Θεοδώρα, σύζυγος και συναυτοκράτειρα.
- Ο νομομαθής Τριβωνιανός, εκσυγχρονιστής των παλαιών και συντάκτης των νέων νόμων (νεαραί) του Κράτους.
- Ο Ιωάννης Καππαδόκης, λογοθέτης οικονομικών και υπεύθυνος είσπραξης των φόρων.
- Ο Ανθέμιος και ο Ισίδωρος, μηχανικοί αρχιτέκτονες και σύμβουλοι του αυτοκράτορα για τα δημόσια έργα.
- Ο Βελισάριος και ο Ναρσής, στρατηγοί. Ο πρώτος των δυνάμεων της Ανατολής και ο δεύτερος της Δύσης.
Όλοι διακρίνονταν για τις ικανότητες τους και όχι για την αριστοκρατική καταγωγή τους.
Για την καλύτερη οργάνωση του κράτους και για την ενίσχυση της άμυνας της αυτοκρατορίας ο Ιουστινιανός πήρε μια σειρά μέτρων:
- Κωδικοποίησε τους παλιούς ρωμαϊκούς νόμους (Ιουστινιάνειος Κώδικας) και τους συμπλήρωσε με νέους πιο δίκαιους (Νεαρές), γραμμένους στα ελληνικά.
- Έκανε πιο δίκαιη τη φορολογία. Φορολόγησε τους πολίτες ανάλογα με τα εισοδήματά τους.
- Κατάργησε τα προνόμια των Δήμων.
- Απαγόρευσε στους μεγαλοκτηματίες να παίρνουν τα κτήματα των μικροϊδιοκτητών, για χρέη που τους όφειλαν.
- Οργάνωσε τη λειτουργία της αγοράς, των λιμανιών και των εμπορικών δρόμων και επέβαλε δασμούς για τα εισαγόμενα προϊόντα.
- Για την εφαρμογή των νόμων όρισε υπεύθυνους τους λογοθέτες.
Αποτέλεσμα των μέτρων που πήρε ο Ιουστινιανός ήταν:
- Να δυσαρεστηθούν οι δήμοι και οι προνομιούχοι.
- Να ικανοποιηθεί ο λαός.
- Να συγκεντρωθούν πολλά χρήματα στα ταμεία του κράτους.
Με τα χρήματα που συγκέντρωσε ο Ιουστινιανός:
- Οργάνωσε το στρατό, χρησιμοποιώντας βυζαντινούς κυρίως στρατιώτες. Για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων έχτισε πολλά φρούρια στα σύνορα της αυτοκρατορίας.
- Συντήρησε και βελτίωσε το οδικό δίκτυο που ένωνε την πρωτεύουσα με τις επαρχίες και τις μεγάλες πόλεις της αυτοκρατορίας.
- Έκοψε χρυσά «βυζαντινά» νομίσματα, που κυκλοφορούσαν σε όλον τον κόσμο. Με αυτά γίνονταν οι συναλλαγές.
- Έφερε από την Κίνα το μυστικό εκτροφής του μεταξοσκώληκα.
Το μετάξι στο Βυζάντιο
Εκείνον τον καιρό [περίπου το 550] ήλθαν […] ορισμένοι μοναχοί, που έμαθαν ότι ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός δεν ήθελε πλέον να αγοράζουν οι Ρωμαίοι μετάξι από τους Πέρσες. Πήγαν λοιπόν στον αυτοκράτορα και του υποσχέθηκαν ότι θα του έδιναν τα υλικά για να παράγει το μετάξι, για να μην αγοράζουν οι Ρωμαίοι ξανά αυτό το εμπόρευμα από τους Πέρσες, που ήταν εχθροί τους, ή από κάποιον άλλο λαό […]. Ο αυτοκράτορας τους έκανε πολλές ερωτήσεις για το μυστικό. Οι μοναχοί απάντησαν ότι το μετάξι έβγαινε από κάποια σκουλήκια και ότι η ίδια η φύση τα διδάσκει και τα αναγκάζει να το παράγουν […]. Τα κουκούλια από αυτά τα σκουλήκια, είπαν οι μοναχοί, έχουν αμέτρητα αβγά το καθένα. Και οι άνθρωποι μπορούν να τα διατηρήσουν αν τα σκεπάσουν με κοπριά. Και μετά, αν τα ζεστάνουν για όσο χρόνο χρειάζεται, μπορούν να παράγουν τα έντομα […]. Οι μοναχοί γύρισαν στη Σηρίνδα [περιοχή στην Κίνα] και μετέφεραν τα αβγά στο Βυζάντιο [Κωνσταντινούπολη]. […] Και έτσι ξεκίνησε να παράγεται το μετάξι στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Τότε σταμάτησαν οι πόλεμοι μεταξύ Ρωμαίων και Περσών για το μετάξι.
Προκόπιος, Ιστορία, έτος 553μ.Χ.
Ώρα για επανάληψη και εξάσκηση…
Δείτε κι αυτό…