Β13. ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στο κεφάλαιο αυτό θα μάθετε:
Ποια είναι τα μεγαλύτερα βουνά και οι οροσειρές της Ελλάδας.

 [slideboom id=874850&w=425&h=370]

Οι οροσειρές της Ελλάδας

Τα βουνά της Ελλάδας σχηματίζουν το γράμμα Γ. Η οροσειρά της Ροδόπης χαράσσει την οριζόντια γραμμή και η οροσειρά της Πίνδου την κάθετη.

Οροσειρά της Πίνδου: Είναι η μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδας με ψηλότερη κορυφή το Σμόλικα (2.637 μ.). 

Αποτελεί συνέχεια των Δειναρικών Άλπεων που βρίσκονται στην Κροατία. Ξεκινά από τα σύνορα της χώρας μας με την Αλβανία, διασχίζει την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα

Σύμφωνα με πολλούς γεωγράφους προέκταση της Πίνδου αποτελούν τόσο τα βουνά της Πελοποννήσου (Παναχαϊκό όρος,  Ευρύμανθος, Μαίναλος, Παρνασσός, Ταϋγετος) όσο και τα βουνά της Κρήτης (Λευκά Όρη,  Ίδη).

Οροσειρά της Ροδόπης:

Εκτείνεται κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων (βόρεια των νομών Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης)Χαρακτηριστικό της οροσειράς είναι ο μεγάλος αριθμός των κορυφών με χαμηλό υψόμετρο. Ψηλότερη κορυφή (εντός ελληνικού εδάφους) είναι η Δελημπόσκα (1.953 μ.) στο νομό Δράμας. Πιο γνωστές κορυφές της είναι το βουνό Φαλακρό (2.111 μ.) και ο Όρβηλος (2.272 μ.).

Σύμφωνα με τη μυθολογία το όνομά της το πήρε από τη βασίλισσα της Θράκης Ροδόπη, την οποία οι θεοί μεταμόρφωσαν σε βουνό, για να τιμωρήσουν την αλαζονεία της.

Στην οροσειρά της Ροδόπης υπάρχει το δάσος Φρακτού Δράμας που το 1980 ανακηρύχθηκε διατηρητέο Μνημείο της Φύσης.Ανακαλύφθηκε τυχαία στα τέλη της δεκαετίας του 1970.Σε αυτό υπάρχουν δέντρα 300 ετών που το ύψος τους ξεπερνά τα 50 μ. 

Την οροσειρά της Ροδόπης διασχίζει ο ποταμός Νέστος με τους δεκάδες παραποτάμους του.

Τα βουνά της Ελλάδας

Όλα τα βουνά (μικρά και μεγάλα) της Ελλάδας αποτελούν τον κατακόρυφο διαμελισμό της χώρας μας. Πολλά από αυτά έχουν άγριες και απότομες πλαγιές, βαθιά φαράγγια και κοιλάδες. Τα περισσότερα βουνά έχουν κατεύθυνση από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά. 

(κλικ στην εικόνα)

Κάνε κλικ εδώ για να δεις έναν κατάλογο με όλα τα βουνά της Ελλάδας.

Κάντε κλικ στην εικόνα για να εντοπίσετε τα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας στο χάρτη.

[slideboom id=449388&w=425&h=370]

Τα βουνά στην ελληνική μυθολογία

Όλυμπος: κατοικία των Δώδεκα «Ολύμπιων» Θεών.

Πήλιο: τόπος κατοικίας των Κενταύρων. Ο Κένταυρος Χείρωνας θεωρείται ο πιο σοφός και δυνατός από όλους. Ήταν διάσημος δάσκαλος, που είχε σπουδαίους μαθητές του, όπως ο Αχιλλέας και ο Ιάσονας. Λέγεται ότι ο Ιάσονας έκοψε ξύλα οξυάς απ’το Πήλιο για να κατασκευάσει την Αργώ και να ξεκινήσει έτσι για την Αργοναυτική εκστρατεία. Το άντρο του Χείρωνα λέγεται ότι βρίσκεται πιο πάνω απ’το Πλιασίδι και η ξακουστή σπηλιά των Κενταύρων στο χωριό Μούρεσι.

Ελικώνας: αφιερωμένος στις 9 μούσες. Υπήρχαν σε αυτόν δύο πηγές αφιερωμένες στις Μούσες: η Αγανίππη και η Ιπποκρήνη. Στον Ελικώνα ευρίσκετο επίσης η πηγή όπου ο Νάρκισσος εμπνεύστηκε από την ίδια του την ομορφιά.

Ίδη: εδώ βρήκε καταφύγιο ο Δίας για να γλυτώσει από τον πατέρα του τον Κρόνο. Στον Ψηλορείτη βρίσκεται το Ιδαίο άντρο (1.495 μ.), σπήλαιο και αρχαιολογικός χώρος. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, είναι το μέρος όπου ανατράφηκε ο Δίας από τους Κουρήτες και την Αμάλθεια.

Παγγαίο: εδώ ανέβαινε ο Ορφέας κάθε πρωί για να είναι ο πρώτος που θα έβλεπε τον Ήλιο ώστε να τον χαιρετίσει.

Χελμός (Αροάνια Όρη): εδώ κατοικούσε η Στύγα (κόρη του Ωκεανού) που είχε πάρει μέρος στην Τιτανομαχία ενάντια στους θεούς του Ολύμπου. Αργότερα ζήτησε συγνώμη από το Δία ο οποίος όρισε να είναι αυτή ο μεγαλύτερος όρκος των θεών. Στη Στύγα έλουσε η Νηρηίδα Θέτιδα το γιο της Αχιλλέα για να παραμείνει αθάνατος αφήνοντας τον με ένα μόνο τρωτό σημείο, την φτέρνα από όπου τον κράταγε.

Ερύμανθος : Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο βασιλιάς της Αρκαδίας Λυκάονας είχε έναν απόγονο που ονομαζόταν Ερύμανθος και απ’ αυτόν πήρε το όνομά του το βουνό.Στο όρος αυτό ο Ηρακλής πραγματοποίησε τον τέταρτο άθλο του, εξολοθρεύοντας τον Ερυμάνθιο κάπρο, που είχε γίνει η μάστιγα της περιοχής. Στον Ερύμναθο όμως θα συναντηθεί και η Καλλιστώ με τον γιο της Αρκά, μια μέρα που αυτός πήγε στο δάσος για να κυνηγήσει. Εκεί είδε τη μεταμορφωμένη σε αρκούδα μητέρα του, που διατηρούσε όμως ανθρώπινη σκέψη και νόηση, και ετοιμάστηκε να τη σκοτώσει χωρίς να ξέρει ότι ήταν αυτή. Τότε ο Δίας για να αποφύγει τη μητροκτονία, μεταμόρφωσε και τον Αρκάδα σε μικρό αρκουδάκι και έτσι αναγνώρισε τη μητέρα του, επειδή όμως φοβήθηκε την αντίδραση της Ήρας, αμφότερους τους μετέφερε στον ουρανό και μεταμόρφωσε και τους δύο σε αστερισμούς βάζοντας τον Αρκτούρο να τους προστατεύει. Από τότε η Καλλιστώ είναι η Μεγάλη Άρκτος και ο Αρκάδας η Μικρή Άρκτος.

Ώρα για επανάληψη και εξάσκηση…

(κλικ στην εικόνα)

(κλικ στην εικόνα)

(κλικ στην εικόνα)

 Δείτε κι αυτό…